Πολλοί άνθρωποι ρωτούν εάν οι γλυκοπατάτες είναι πραγματικά καλές για την υγεία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το όνομά τους υποδηλώνει ότι είναι ένα τρόφιμο γεμάτο με ζάχαρη και άμυλο! Παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο είναι οι απλές πατάτες, συνήθως τείνουν να θεωρούνται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση λόγω της χαμηλότερης θερμιδικής τους αξίας και της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
Αλλά είναι οι γλυκοπατάτες πραγματικά πιο υγιεινές από τις λευκές; Ή μήπως ισχύει το αντίστροφο; Ας ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά στα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν και τα δύο είδη.
Πατάτες VS Γλυκοπατάτες: Η αλήθεια
Σύμφωνα με το USDA, μία medium baked γλυκοπατάτα με τη φλούδα της περιέχει 103 θερμίδες, 2,29 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,27 γραμμάρια λίπους, 23,6 γραμμάρια υδατανθράκων, 3,8 γραμμάρια ινών και 7,39 γραμμάρια ζάχαρης. Μόνο μία μερίδα θα σας δώσει περισσότερο από το 400 τοις εκατό της καθημερινής ανάγκης για βιταμίνη Α. Είναι επίσης υψηλή σε βιταμίνες C και B, κάλιο και χολίνη.
Μια medium baked λευκή πατάτα με τη φλούδα της, από την άλλη, περιέχει 115 θερμίδες, 2,49 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,06 γραμμάρια λίπους, 26,71 γραμμάρια υδατανθράκων, 4,6 γραμμάρια ινών και 0,81 γραμμάρια ζάχαρης. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες C και B, καθώς και κάλιο.
Ενώ οι λευκές πατάτες είναι χαμηλότερες σε λίπος και ζάχαρη, οι γλυκοπατάτες έχουν λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες.
Ωστόσο, ενώ οι γλυκοπατάτες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α και βιταμίνη C, οι λευκές πατάτες περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Ποιος είναι άρα ο νικητής;
Προσθέστε τες στη διατροφή σας!
Έχετε πιθανώς ακούσει ότι η κατανάλωση λευκής πατάτας μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους ή να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο τρόπος που τις καταναλώνετε που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αρχικά, ξεχάστε τις τηγανητές και αρχίστε να τις προσθέτετε στα φαγητά σας με πιο υγιεινούς τρόπους. Εάν τις τρώτε στον ατμό, στο grill, βραστές ή ψημένες, πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά και παχυντικά toppings, όπως είναι το τυρί, η μαγιονέζα ή το μπέικον.
Παρακάτω, θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους για να επαναφέρετε τις πατάτες στη διατροφή σας, σε περίπτωση που τόσο καιρό τις αποφεύγατε:
- Θα σας κρατήσουν γεμάτους για περισσότερη ώρα από τους άλλους σύνθετους υδατάνθρακες
- Αποτελούν μια καλή πηγή ανθεκτικού αμύλου
- Περιέχουν αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να συμβάλλουν αποτρεπτικό στον καρκίνο, τις καρδιακές και άλλες χρόνιες παθήσεις)
Οι γλυκοπατάτες, από την άλλη, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς ή για εκείνους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη λόγω του γλυκαιμικού τους δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα αυξήσουν τόσο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο οι λευκές πατάτες.
Ακολουθούν μερικοί ακόμα λόγοι για να επιλέξετε γλυκοπατάτες:
- Είναι μια καλή πηγή μαγγανίου (αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι καλό για την ανάπτυξη των οστών, το μεταβολισμό και την απορρόφηση βιταμινών)
- Είναι full στο μαγνήσιο, που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στην πίεση και στη ρύθμιση του μεταβολισμού
- Μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή (εκτός από την άφθονη ποσότητα βιταμίνης Α που περιέχουν, θεωρείται επίσης μια καλή πηγή ανθοκυανίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες)
Στη μάχη της γλυκοπατάτας έναντι της πατάτας, δε φαίνεται να υπάρχει σαφής νικητής! Και τα δύο λαχανικά έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, αλλά όλα έχουν να κάνουν με τις γευστικές σας προτιμήσεις καθώς και τους στόχους αναφορικά με την υγεία σας.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι πρέπει να τις καταναλώνετε με μέτρο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε υγιεινούς τρόπους ώστε να ενσωματώσετε και τα δύο παραπάνω είδη στη διατροφή σας και να συζητήσετε με τον γιατρό σας τις όποιες ανησυχίες σας, ιδιαίτερα εάν είστε διαβητικοί.
Cooking Tips
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που ενδέχεται να σας φανούν χρήσιμες εάν έχετε σκοπό να τις μαγειρέψετε στο σπίτι ή να τις παραγγείλετε έξω, σε κάποιο εστιατόριο.
- Αποφύγετε το τηγάνισμα τους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πατάτες στο φούρνο, στο grill, στον ατμό ή οι βραστές περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τις τηγανητές.
- Επιλέξτε υγιεινά toppings. Αντί να τις γεμίσετε με βούτυρο, μπέικον, τυρί τσένταρ, δοκιμάστε να γεμίσετε τις πατάτες σας με low-fat γιαούρτι, μπρόκολο, μέλι, λαχανικά ή τσίλι πιπεριές.
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας. Τα τσιπς και οι κατεψυγμένες πατάτες ή ο πουρές σε σκόνη περιέχουν συχνά πολύ αλάτι, λίπος και συντηρητικά.
- Μη βγάζετε τη φλούδα. Όχι μόνο θα προσθέσει γεύση στα πιάτα σας, αλλά περιέχει επίσης πρόσθετες ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά!