fbpixel

Search icon
Search
Μοναδικές Ελληνίδες που μας εμπνέουν με την ιστορία τους
MAGAZINE

Μοναδικές Ελληνίδες που μας εμπνέουν με την ιστορία τους

30 γυναικείες επιτυχημένες διαδρομές. 30 ιστορίες γένους θηλυκού


Ξεχωρίσαμε κι επιλέξαμε 33 γυναίκες της Θεσσαλονίκης, επικεντρώνοντας το βλέμμα μας περισσότερο στον πολιτισμό, την επιστήμη, την πολιτική, την ενημέρωση, τη φιλανθρωπία και τον αθλητισμό, και στις οποίες θελήσαμε να δώσουμε ένα «βήμα», καθώς το έργο και η πορεία των περισσοτέρων δε χαίρει ιδιαίτερης προβολής, σε σχέση με άλλες κυρίες του ευρύτερου χώρου του θεάματος, της τέχνης και του ανταγωνιστικού κόσμου του επιχειρείν.

Γυναίκες-πρότυπα, που εμπνέουν καθεμιά από εμάς με τη δράση και το ήθος τους, γιατί αποτελούν τρανή απόδειξη του ρόλου της σύγχρονης, επιτυχημένης, δυναμικής και παγκόσμιας γυναίκας. Γυναίκες που ενδυναμώνουν κι εξελίσσουν τον ρόλο, την επιστήμη, το αντικείμενό τους, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το γυναικείο DNΑ είναι ένα κράμα δύναμης, δημιουργίας, επιμονής και υπομονής, υψώνοντας το ανάστημά τους σε ό,τι έχει σημασία σήμερα! 

Τατιάνα Αναγνωσταρά, Κατερίνα Δουδούμη, Ρενάτα Δούμα, Αρχιτέκτονες

female1.jpg

Τρεις νεαρές γυναίκες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς τις σπουδές τους στην Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφάσισαν πριν λίγα χρόνια να κάνουν  κάτι δημιουργικό για την πόλη τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Open House Thessaloniki και λίγο αργότερα, το Open House Athens με  στόχο να εξοικειωθεί το ευρύ κοινό με την έννοια της Αρχιτεκτονικής μέσα από ένα σαββατοκύριακο δωρεάν  ξεναγήσεων, με τη βοήθεια των 500+ εθελοντών τους. Η ιδέα έχει γίνει πλέον θεσμός, που ολοένα και διευρύνεται, γίνεται όλο και πιο γνωστή και στέφεται κάθε χρόνο και με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Μας εμπνέουν γιατί σε πολύ νεαρή ηλικία κατάφεραν να στήσουν κάτι πρωτοποριακό, με μια δυναμική που εντυπωσιάζει, οργανώνοντας και κατευθύνοντας μια δημιουργική ομάδα, που βασίζεται κυρίως στον εθελοντισμό.      

Ελένη Αντωνιάδου, Βιοεπιστήμονας στην Αναγεννητική Ιατρική & Βιοαστροναυτική

antwniadoy-2.jpg

Όταν ο κολοσσός της Mattel την κάνει την πρώτη ελληνίδα Barbie Role Model, αυτή αποκαλύπτει ότι ανέκαθεν πίστευε στον εαυτό της κι έβαζε ημερομηνία στα όνειρά της. Επιλέγεται ως μέλος της ομάδας Διεύθυνσης Βιοτεχνολογίας της NASA όσο κάνει μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και στη συνέχεια, το κοντέρ γράφει μια σειρά από επιτεύγματα για τα οποία δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι: συν-ιδρύτρια της start up Transplants Without Donors (Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες), με στόχο τεχνητά όργανα από βιοκύτταρα. Το 2013, αναδείχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς, με αφορμή τη δημιουργία μιας τεχνητής τραχείας, ενώ σήμερα ολοκληρώνει μια κλινική μελέτη για τη δημιουργία θεραπειών για νεογνά  που έχουν ανάγκη από μοσχεύματα, ενώ ξεκινάει νέα πειράματα για την επίδραση της μικροβαρύτητας στην παθοφυσιολογία των αστροναυτών, σε συνεργασία με τη NASA. Ο γαλαξίας μας εμπεριέχει περίπου 400 δις άστρα. Η Ελένη είναι σίγουρα ένα από αυτά!

Μας εμπνέει γιατί ενσαρκώνει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το motto «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι»!

Εύα Αντωνοπούλου, Δημοσιογράφος 

female3.jpg

Παιδί του έρωτα δύο Ελλήνων φοιτητών στην Αγγλία, περνά τα πρώτα χρόνια  της ζωής της στο βροχερό Λονδίνο. Επιστρέφουν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνει με επιτυχία τις σπουδές της στο τμήμα Νομικών και Οικονομικών σπουδών του Α.Π.Θ. και τα τοπικά κανάλια της πόλης την εντάσσουν αμέσως στο δυναμικό τους. Η συνέχεια περιλαμβάνει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές με lifestyle περιεχόμενο και φυσικά, μια κάθοδο στην Αθήνα για λογαριασμό του Alpha και της εκπομπής “Twist”. Η συνέχεια  φέρνει μια μεταγραφή στον ΣΚΑΪ, που συνεπάγεται και αλλαγή ύφους. Τα τελευταία 11 χρόνια, παρουσιάζει καθημερινές εκπομπές στο κανάλι του  Φαλήρου κερδίζοντας το στοίχημα της ψύχραιμης ενημέρωσης. «Το μυστικό  είναι απλό. Να είσαι διαβασμένος, να έχεις ψάξει και διπλοτσεκάρει την  είδηση, να έχεις καλή συνεργασία με τους αρχισυντάκτες, τους  δημοσιογράφους και το δυναμικό του σταθμού» έχει δηλώσει.

Μας εμπνέει γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα στην εποχή μας γυναίκες που αναζητούν  τον δύσκολο δρόμο, ενώ θα μπορούσαν να στηριχθούν αποκλειστικά στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Ζωή Γιαννοπούλου - Στεφάνου, Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος

female4.jpg

Δεν πρόκειται σίγουρα για μια κλασική περίπτωση δικηγόρου, αλλά για ένα ανήσυχο νομικό μυαλό, που κατάφερε να πρωτοπορήσει στη Θεσσαλονίκη, συστήνοντάς μας πρώτη τον όρο «Διαμεσολάβηση», τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών μας εξωδικαστικά. Αφού αποφοιτά από το Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ., και αποκτά μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών στο Eμπορικό και Oικονομικό Δίκαιο, προχωράει ένα βήμα παρακάτω: εκπαιδεύεται και πιστοποιείται ως Διαμεσολαβήτρια από αναγνωρισμένους φορείς παγκοσμίως, όπως η Νομική Σχολή του Ηarvard, μεταξύ άλλων. Η πολυπράγμων δικηγόρος και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και  Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι επικεφαλής εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, εισηγήτρια στο MBA πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Συγκρούσεων, ανάμεσα σε πολλά ακόμα.

Μας εμπνέει γιατί συνδυάζει μια υπέρκομψη παρουσία, μια ιδιαίτερα  ανθρώπινη προσέγγιση, μια ουσιαστικά οξυδερκή νομική σκέψη και μια  υπερδραστήρια επαγγελματική πορεία, που την καθιστούν πρότυπο στον  χώρο της. 

Καλυψώ Γούλα, Πολιτικός και Δικηγόρος

female5.jpg

Φωτογραφία Μίνως Αλχανάτης

Από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της  Θεσσαλονίκης την τελευταία 10ετία, κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με δράσεις που ανακουφίζουν τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη.  Κατέχοντας επί χρόνια τη θέση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, γίνεται η γυναικεία φωνή σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο που διαμόρφωσε τη σημερινή εικόνα της πόλης. Το πτυχίο της στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και η προϋπηρεσία της ως δικηγόρου την οπλίζουν με ψυχραιμία και μαχητικότητα, χρησιμότατα  εφόδια στον χώρο της πολιτικής. Μεταξύ άλλων, τη φετινή χρονιά δοκιμάζει τις δυνάμεις της ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Μας εμπνέει γιατί μερικές γυναίκες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα στη δουλειά τους αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Είναι μία από αυτές.

Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μezzo soprano

female6.jpg

Με σπουδές σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία, στήνει τα θεμέλια μιας  αξιοζήλευτης σολιστικής πορείας στον διεθνή χώρο του λυρικού θεάτρου. Ντεμπούτο, με την Carmen του Bizet στο Φεστιβάλ Monschau Klassik και στην Ελλάδα, με την όπερα Giulio Cesare in Egitto -το περιοδικό Opera Now την κατατάσσει στη νέα γενιά λυρικών τραγουδιστών διεθνώς. Από τότε, το όνομά της ξεχωρίζει σε διεθνείς παραγωγές, δίπλα σε μεγαθήρια, όπως ο Plácido Domingo, με σπουδαίους ρόλους, συνεργασίες με διεθνή φεστιβάλ και ορχήστρες. Από το 2011, σκηνοθετεί όπερες που την οδηγούν στην καλλιτεχνική διεύθυνση της  Εταιρίας Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος, ενώ το 2018 είναι χρονιά ορόσημο για εκείνη -πρωταγωνιστεί στην όπερα Περουζέ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Είναι συνιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Skull of Yorick Productions, ενώ μόλις ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση στο Δημοτικό Ωδείο Σερβίων.

Μας εμπνέει γιατί είναι από τις ελάχιστες νέες σοπράνο με τόσο εντυπωσιακή   πορεία, καταφέρνοντας να μιλάει πάντα για την όπερα τόσο κατανοητά, που την κάνει προσιτή στον καθένα.

Ράνια Εμμανουηλίδου, Εικαστικός

female7.jpg

Σημαντική και υπερδραστήρια εκπρόσωπος της νέας γενιάς εικαστικών,  σπουδάζει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Εκθέσεις της παρουσιάζονται σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως την 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία και το εικαστικό περιβάλλον σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Το 2012, ιδρύει με τον Απόστολο Ρίζο την ομάδα “les yper yper”, που αποτελεί μία υβριδική πλατφόρμα έρευνας και διασύνδεσης των δυναμικών που αναπτύσσονται στον χώρο των τεχνών, της οπτικής επικοινωνίας και του design. Παράλληλα,  ασχολείται με την προώθηση των τεχνών στην περιφέρεια, με δράσεις στο Ίδρυμα Μάργαρη. Έργα της κοσμούν ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και το  εξωτερικό.

Μας εμπνέει γιατί με τα πολυδιάστατα έργα της καθηλώνει και μιλά μια οπτική γλώσσα που διευρύνει τους ορίζοντες.

Αρετή Ζούλα, Βιολονίστρια

2.jpg

Παιδί-θαύμα με διακρίσεις σε διάφορους διαγωνισμούς, ξεκινάει το βιολί στα 7, με δάσκαλο τον πατέρα της. Μόλις στα 11, εμφανίζεται με την Ορχήστρα της Νις (Γιουγκοσλαβία) ερμηνεύοντας Mozart. Μια υποτροφία από το Ίδρυμα “Tasos Prasopoulos” για τον Καναδά και αργότερα, μία ακόμα για το Perlman Music Program της δίνουν την ευκαιρία να φοιτήσει στο Juilliard Pre-College School, με δάσκαλο τον παγκοσμίου φήμης βιολονίστα Itzhak Perlman. Βραβεύσεις, εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο (Λούβρο, Lincoln Center, Carnegie Hall, Metropolitan Museum κ.ά) για φιλανθρωπικούς σκοπούς και σόλο ρεσιτάλ καταγράφονται στο βιογραφικό της. Αποφοιτά από το Juillliard School με Bachelor of Music Degree το 2008 και με υποτροφία συνεχίζει και στο The Juilliard School’s Master of Music Degree με τον Perlman. Πρόσφατα, χρίστηκε το Α’ Βιολί στο σημαντικότερο αμερικανικό κουαρτέτο, Juillliard String Quartet, κάνοντάς μας ιδιαίτερα περήφανους.

Μας εμπνέει γιατί αποδεικνύει ότι μόνο το ταλέντο δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται και σκληρή δουλειά για ν’ αγγίξεις το όνειρο.

Μαρί Νικόλ Θεοδωράκη, Διδάκτωρ ΩΡΛ Πανεπιστημίου ULM

female9.jpg

Θέλοντας να αλλάξει κάτι στο μέχρι τώρα ιατρικό και ερευνητικό κατεστημένο, μετά τις σπουδές στο Μόναχο, το λαμπερό και γεμάτο θετική ενέργεια αυτό κορίτσι κερδίζει υποτροφία για διδακτορικό στο Πίτσμπουργκ, επεκτείνοντας τις έρευνές της και πραγματοποιώντας μια σπουδαία ανακάλυψη κατά του καρκίνου: η φωτοδυναμική θεραπεία αλλάζει τη δομή των κυττάρων του όγκου, αντικαθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα με λιγότερο επιθετικά. Μέχρι τα 29 της, έχει χτίσει μια λαμπρή καριέρα, συνεισφέροντας στην έρευνα και  αποτελώντας πηγή έμπνευσης. Μετρά δεκάδες βραβεία, υποτροφίες, επιστημονικά άρθρα και συμμετοχή σε μελέτες. Σήμερα, εφαρμόζει πειραματικά στο ULM του Μονάχου την πρωτοποριακή της θεραπεία, βασιζόμενη σε μια ιδέα του πατέρα της, του ανθρώπου, από τον οποίο αντλεί δύναμη.

Μας εμπνέει γιατί κατάφερε με την υπομονή και την επιμονή της ν’ ανατρέψει τα παγκόσμια δεδομένα και να ταράξει τα νερά της Ιατρικής. 

Κατερίνα Ιωαννίδη, Σχεδιάστρια κοσμημάτων
female10.jpg

Με background τον χώρο της τέχνης, σπουδές στη σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια, σε Βαρκελώνη και Λονδίνο, η Κατερίνα Ιωαννίδη έχει σημειώσει μια αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο του κοσμήματος. Καταφέρνει με το δικό της, χαρακτηριστικό στιλ που ξεχωρίζει, να σχεδιάζει για τη σύγχρονη γυναίκα, που αντιλαμβάνεται το κόσμημα ως αντικείμενο τέχνης, ενώ μαζί με τον σύζυγό της και co-founder του brand Katerina Ioannidis, Νικόλα Ναυροζίδη, κατακτούν την ελληνική και διεθνή αγορά. Και η ιστορία συνεχίζεται με ολοένα και πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις…

Μας εμπνέει γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος της πόλης που να μην έχει φορέσει κάποιο από τα εμπνευσμένα της snacks, ενώ η ανοδική της πορεία μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Εύα Καϊλή, Πολιτικός 

female11.jpg

Με μια ζωή που, τα τελευταία χρόνια, μοιράζεται ανάμεσα σε Βρυξέλλες, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πετυχαίνει να είναι κάθε χρόνο στη λίστα με τους 50 καλύτερους ευρωβουλευτές. Με πτυχίο στην Αρχιτεκτονική του Α.Π.Θ. και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, μπαίνει από μικρή ηλικία στη μάχη της πολιτικής βγαίνοντας νικήτρια. Ανάμεσα σε άλλα, το 2004 παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου στο Mega, προτού αποφασίσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2018, τιμάται με το βραβείο της Ευρωβουλευτού της Χρονιάς για την ψηφιακή εποχή, ενώ ταυτόχρονα κατέχει τον ρόλο της Προέδρου στην επιτροπή για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μια ωραία Ελληνίδα στα σαλόνια της Ευρώπης.

Μας εμπνέει γιατί η επιμονή και η σκληρή δουλειά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είναι δύσπιστοι απέναντι στις ικανότητες μιας εντυπωσιακής γυναίκας.

Δέσποινα Κλαβανίδου, Αντιπρύτανης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.

female12-co12w.jpg

Μια πορεία με σταθερότητα, που φανερώνει μεγάλη φιλομάθεια και γνήσιο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη νομική επιστήμη διαγράφει η Καθηγήτρια της Νομικής του Α.Π.Θ. Αφού αναγορεύεται σε διδάκτορα Νομικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., εκλέγεται και διορίζεται Λέκτορας Αστικού Δικαίου το 1993. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών, λαμβάνει υποτροφία του γερμανικού κράτους για τη διεξαγωγή έρευνας στο Ruprecht-Karls-Universität της Χαϊδελβέργης. Είναι μέλος του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και άλλων φορέων, όπως η Ένωση Αστικολόγων, η Μακεδονική Ένωση Εμπορικού Δικαίου, η Society of European Contract Law κ.ά. Έχει συγγράψει μονογραφίες που επικεντρώνονται στα ζητήματα της πλάνης, της πώλησης, των πιστωτικών συμβάσεων, της πληρεξουσιότητας κλπ., καθώς και μελέτες για την προστασία των δανειστών, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Μας εμπνέει γιατί είναι μια γυναίκα που κατέχει μια από τις υψηλότερες ακαδημαϊκές θέσεις -παραδοσιακά ανδροκρατούμενες-, χάρη στο γνωστικό εύρος και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα.  

Μαίρη Κόντζογλου, Συγγραφέας
female13.jpg

«Η συγγραφή κάποια στιγμή προέκυψε στη ζωή μου, όπως σηκώνεσαι το πρωί και πηγαίνεις κατευθείαν στη βρύση να πιεις νερό», αποκαλύπτει σε συνέντευξή της. Με background σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες και την  Κοινωνιολογία, πριν δημιουργήσει τους δικούς της ήρωες στο χαρτί, χτίζει μια καριέρα ετών στον τομέα του marketing και της επικοινωνίας, με τελευταία επαγγελματική ενασχόληση τη θέση υπεύθυνης επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Τα βιβλία της γίνονται best seller και αγαπιούνται όσο  λίγα από το γυναικείο αναγνωστικό κοινό με αποκορύφωμα την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια», που μας χαρίζουν ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Καππαδοκία και τη Σμύρνη. Η ίδια παραμένει συγγραφικά ανήσυχη και μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις.

Μας εμπνέει γιατί με το επαγγελματικό της «γύρισμα» μας δίνει δύναμη να καταστρώσουμε το επόμενο μεγάλο μας όνειρο, ενώ με τα μυθιστορήματά της μας παρασύρει σε μια δίνη συναισθημάτων. 

Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη, Aρχιτέκτων - Πολιτικός Μηχανικός
female15.jpg

Με αστείρευτο κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό έργο και άπειρες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι  διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και η ψυχή των αρχιτεκτονικών μελετών και του interior design των ξενοδοχείων του Sani Resort και των Ιkos Resorts. Αυτό σημαίνει ότι έχει καταφέρει να εξελίξει την ξενοδοχειακή μελέτη σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι πλέον αναγνωρίσιμη η υψηλή αισθητική της, καθώς και η αναζήτηση λειτουργικότητας, αλλά και μοναδικότητας του κάθε project που υπογράφει. Η πρόσφατη διάκριση της ίδιας και του γραφείου της, Νimand Αrchitects, με το βραβείο "Βest hospitality design award 2019" για το Sani Dunes, είναι η καλύτερη απόδειξη.  

Μας εμπνέει γιατί με την αρχιτεκτονική και την αισθητική της κατάφερε να κάνει την -κοντινή στη Θεσσαλονίκη- Σάνη έναν από τους πιο hot ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο!

Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός τέχνης & Προϊστάμενη Τμήματος Συλλογών, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Mουσείου Σύγχρονης Τέχνης

female16.jpg

Πολύπλευρη και πολυτάλαντη, βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Με σπουδές στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης και ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και το Παρίσι, δραστηριοποιείται στον χώρο της επιμέλειας δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών, εκδόσεων και εικαστικών εκθέσεων. Από τα τέλη της δεκαετίας ’90 συνεργάζεται με πολλούς μουσειακούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς, και οργανώνει εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Ιταλία και αλλού. Από το 2000, είναι στέλεχος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το 2011, οργανώνει το φεστιβάλ “Hotel Ariston” και το 2014, 2015 και 2016 αναλαμβάνει γενική συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των Δημητρίων. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων πολιτιστικού περιεχομένου και είναι μέλος εθνικών και τοπικών εικαστικών επιτροπών και ενώσεων, καθώς και ιδρυτικό μέλος καλλιτεχνικών συλλόγων.

Μας εμπνέει γιατί γνωρίζει τα πολιτιστικά της Θεσσαλονίκης όσο κανένας και πρωταγωνιστεί σε αυτά με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Λίλα Μπακατσέλου - Βενιζέλου, Προέδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΕΠΑΠ

female17.jpg

Απόφοιτος της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και η μοναδική δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία 30 χρόνια, με την ιδιότητα της European Patent Attorney, έχει αποσπάσει πλειάδα βραβείων και τιμητικών διακρίσεων για την έντονη φιλανθρωπική της δράση. Τα τελευταία 17 χρόνια, με τον ρόλο της Προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ καταφέρνει να κερδίζει ισχυρούς συμμάχους στο κοινωνικό της έργο, όπως τοπικοί φορείς, ιδρύματα, μεγάλοι όμιλοι επιχειρήσεων, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες. Η ίδια συνεχίζει αδιάκοπα την προσπάθειά της, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας.

Μας εμπνέει γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο κατόρθωμα από το να κάνεις ένα παιδί, που βιώνει καθημερινά δυσκολίες, να χαμογελάσει ξανά.

Σοφία Νικολαΐδου, Συγγραφέας

female18.jpg

Έχει υπογράψει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και μελέτες, ενώ πολλά από τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα εβραϊκά. Με σπουδές στην κλασική Φιλολογία και τη Λογοτεχνία και εργαζόμενη για πολλά χρόνια ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καταφέρνει να αφουγκραστεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο τη «ματιά» και τις νευρώσεις του νεοέλληνα και τις αποτυπώνει στο χαρτί. Highlight στην καριέρα της, «Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος», για το οποίο της απονέμεται το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ως ένα έργο που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Σήμερα, διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Α.Π.Θ. και κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη με τις κεραίες της ανοιχτές για νέες συγγραφικές συγκινήσεις.

Μας εμπνέει γιατί καταγράφοντας με αυθεντικότητα τη δική της προσωπική εμπειρία, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ζωής σε χιλιάδες γυναίκες που περπατούν το ίδιο μονοπάτι.

Έλενα Παλάγκα, Επαγγελματίας Εκπαιδεύτρια Σκύλων

female19.jpg

Η γνήσια και αδιαπραγμάτευτη αγάπη της για τα σκυλιά αποτελεί την κινητήρια δύναμη που την οδηγεί για σπουδές στην Αμερική, σχετικές με την εκπαίδευση και τον καλλωπισμό τους. Το πάθος της για προσφορά, από την άλλη, την οδηγεί στην εξειδίκευσή της σε σκυλιά-βοηθούς για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και συγκεκριμένα, για παιδιά και βετεράνους. Παράλληλα, ασχολείται με την ψυχολογική συμβουλευτική, με επίκεντρο την απώλεια και το πένθος των ζώων, ως πτυχιούχος του Blackford Pet  Bereavement Centre του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2016, ιδρύει τον πρώτο και μοναδικό πιστοποιημένο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκπαίδευσης σκύλων-βοηθών στην Ελλάδα, Nina Service Dogs, ενώ εξακολουθεί να είναι updated και να εκπαιδεύεται στο εξωτερικό πάνω στον τομέα της.

Μας εμπνέει γιατί με τη δράση της μας διδάσκει ότι η προσφορά και η αγάπη προς κάθε κατεύθυνση πολλαπλασιάζονται κι επιστρέφουν.

Βούλα Πατουλίδου, Αθλήτρια και Πολιτικός 

female20.jpg

Είναι αυτή η αθάνατη ατάκα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης  το 1992 που έκανε τις ελληνικές καρδιές να ριγήσουν. Είναι κι αυτό το γνήσιο  χαμόγελό της όταν τη συναντήσεις να περπατά καθημερινά στους δρόμους  της πόλης, συνομιλώντας με τους πολίτες. Κατέχοντας το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και το βραβείο της Unesco για την προσφορά της στον αθλητισμό και την εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια  δραστηριοποιείται πολιτικά από τον ρόλο της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. «Θεωρούν την  επιτυχία αυτονόητη και δεν υπολογίζουν πόσος πόνος, πόση επιμονή και  υπομονή, πόση τρέλα και αντοχή, πόσο χρήμα καταναλώθηκε για να φτάσει στην κορυφή αυτός που με τόση κρυφή ζήλια τώρα θαυμάζουν», εξομολογείται στον πρόλογο του βιβλίου της με τίτλο «Έκρηξη Ψυχής».

Μας εμπνέει γιατί τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για μια γυναίκα που έγινε το No1 στον τομέα της παγκοσμίως.

Έλενα Ράπτη, Πολιτικός

female21.jpg

«Η εμφάνιση συχνά δημιουργεί καχυποψία. Ένα είναι βέβαιο: πως δεν αρκεί μόνη της για την επιτυχία», δηλώνει σε συνέντευξή της για την εικόνα της. Όταν μόλις στα 22 αποφασίζει να κατέβει υποψήφια δημοτική σύμβουλος  στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το όνομά της γίνεται ξαφνικά πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Νέα, ωραία και ξανθιά, με σπουδές Ψυχολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αποδεικνύεται τελικά πολύ σκληρή για τους αντιπάλους της. Εκλέγεται βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο με τον σύλλογο «Αγάπη» και τα τελευταία χρόνια,  αφιερώνεται στην εκστρατεία ενημέρωσης «Ένα στα Πέντε» κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Επόμενος στόχος; Να γίνει μητέρα.

Μας εμπνέει γιατί: Μια όμορφη γυναίκα με μυαλό είναι διπλά όμορφη.

Νένη Σπάρτση, Αρχιτέκτονας

female22.jpg

Αστείρευτα δημιουργική και ταλαντούχα, η Νένη Σπάρτση εργάζεται εδώ και χρόνια ως μέλος της ομάδας Schema4 architects κι έχει στο βιογραφικό της μοναδικές συνεργασίες, όπως αυτήν με τον διάσημο αρχιτέκτονα Arata Isosaki  για το εμβληματικό κτιρίο Μ2 του Μέγαρου Μουσικής, στην παραλία της πόλης. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη και κύριο γνώμονα την εξωστρέφεια,  ασχολείται με διάφορα ξενοδοχειακά projects, όπως στην Αττική, την Κύπρο, την Κρήτη και το Montenegro, βάζει την υπογραφή της στη μόνιμη έκθεση της Aνασκαφής, όπως και σε περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Ακρόπολης, αλλά και σε μελέτες για διατηρητέα και δημόσια κτίρια.

Μας εμπνέει γιατί με τόσα projects που έχει υπογράψει, κάνει τη διαφορά και ξεχωρίζει, με κορυφαία της στιγμή τη συνεργασία με τον Isosaki. 

Λαμπρινή και Στέλλα Σταύρου, Σχεδιάστριες μόδας

female23.jpg

Οι αδελφές Λαμπρινή και Στέλλα Σταύρου καταφέρνουν μέσα σε τρία χρόνια να δημιουργήσουν ένα από τα πιο δημοφιλή και αξιόπιστα “made in Greece” brands, που ταξιδεύουν την ελληνική μόδα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η πρώτη, πολιτικός μηχανικός εν ενεργεία και τεχνοκράτης στον τρόπο σκέψης, ενώ η δεύτερη, υπέροχα δημιουργική fashion designer, που απασχολείται για χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία, όταν οι γονείς αποφασίζουν ν’ αποσυρθούν, τα δύο κορίτσια φέρνουν την ανατροπή. Αντλώντας έμπνευση από την ελληνική κληρονομιά, σχεδιάζουν -με συνέπεια κι έμφαση στη λεπτομέρεια- κυρίως resort συλλογές, αλλά και χειμερινές, που διατηρούν την ελληνικότητά τους σε μια σύγχρονη εκδοχή, που γίνεται άμεσα αποδεκτή απ’  όλο τον κόσμο. 

Μας εμπνέουν γιατί έχουν καταφέρει με επιμονή, σκληρή δουλειά κι εμμονή στην ποιότητα, να επιμένουν στην ελληνική παραγωγή, στις πιο δύσκολες συνθήκες ever. Και το καταφέρνουν θαυμάσια!

Αριάδνη Στογιαννίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων

female24.jpg

Καθηγήτρια των Διαγνωστικών Μεθόδων και Συμβουλευτικής, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Α.Π.Θ., ξεκινάει τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη και τις ολοκληρώνει στις Η.Π.Α. Εκτός από καθηγήτρια στο Α.Π.Θ., από το 1988, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Θεσσαλίας. Έχει περάσει από τον ιδιωτικό τομέα -εργάζεται για ένα διάστημα στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της κλινικής και σχολικής ψυχολόγου και ασχολείται με τον χώρο της έρευνας αγοράς και της αξιολόγησης προσωπικού. Είναι συν-συγγραφέας δυο βιβλίων κι έχει δημοσιεύσει περίπου 65 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ως υπεύθυνη της ελληνικής στάθμισης της κλίμακας νοημοσύνης WAIS IV, αναλαμβάνει και την επιστημονική διεύθυνση της στάθμισης της κλίμακας νοημοσύνης WISC V. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, όπως η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία και η Εθνική Επιτροπή Ψυχολογίας για την Απονομή του πιστοποιητικού EuroPsy της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολόγων.

Μας εμπνέει γιατί ασχολείται μ’ έναν τόσο ευαίσθητο τομέα της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαθέτοντας τις περγαμηνές για να το κάνει.  

Όλγα Στράντζαλη, Βολεϊμπολίστρια

female25.jpg

Με σπουδαία πορεία σε εθνικά και διεθνή γήπεδα πετοσφαίρισης, η φιλόδοξη αθλήτρια καταφέρνει στα 23 της να γράψει τη δική της ιστορία στον αθλητισμό, κατακτώντας πολλάκις των τίτλο MVP και σκαρφαλώνοντας σε  παγκόσμια βάθρα. Ξεκινάει από τον Αριστοτέλη Σκύδρας, μεταπηδάει στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και από εκεί, καταλήγει στο Μαϊάμι της Αμερικής, όπου μεγαλουργεί για τέσσερα χρόνια. Πέρσι, με την Beziers Angels της Γαλλίας, καταφέρνει να κερδίσει το εθνικό πρωτάθλημα, ενώ φέτος αγωνίζεται με την πολωνική PTPS Pila. Με δημιουργικές ανησυχίες και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η απόφοιτος δημοσίων σχέσεων του University of Miami, αυτή την στιγμή κάνει το μεταπτυχιακό της online στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στον τομέα του μάρκετινγκ στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Μας εμπνέει γιατί καταφέρνει να ξεχωρίζει, με το πείσμα και τον δυναμισμό της, εντός κι εκτός τερέν.

Πόπη Τσαπανίδου, Δημοσιογράφος 

female26.jpg
Φωτογραφία Σπύρος Στεργίου

Στα 16 της χτυπά την πόρτα της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι αυτό το μελαχρινό κορίτσι θ’ αλλάξει την εικόνα  της δημοσιογραφίας στην ελληνική τηλεόραση. Καλύπτοντας επί χρόνια στον Ant1 το ρεπορτάζ για εγκλήματα και φυσικές καταστροφές και περνώντας μια μεγάλη δοκιμασία στην οικογενειακή της ζωή, το 1997  αποφασίζει να κατέβει, μαζί με τις τρεις κόρες της, στην Αθήνα για ν’ αναλάβει το… πολύ πρωινό του Mega. Έκτοτε, καθιερώνει τις chic και θηλυκές εμφανίσεις στην ενημέρωση, «χτίζει» ένα δικό της προφίλ στον ΣΚΑΪ και ανοίγει τον δρόμο για τις γυναίκες δημοσιογράφους σε μια ανδροκρατούμενη ζώνη.

Μας εμπνέει γιατί απέδειξε ότι μια γυναίκα μπορεί να πετύχει τα πάντα. Ακόμη κι όταν η ζωή τής έχει δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός τέχνης & αν. Διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 

female27.jpg

Πρωτεργάτης της σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., κάνει μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία, και ολοκληρώνει το διδακτορικό της, το 2000, στο Α.Π.Θ., με θέμα τη δημόσια γλυπτική και τη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης στη Βόρεια Ελλάδα. Το 2000, αναλαμβάνει την επιμέλεια της σπουδαίας και μοναδικής Συλλογής Κωστάκη, ενώ το 2007, τη σημερινή της θέση στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (πρώην Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης). Επιμελείται κατά καιρούς σημαντικές εκθέσεις, όπως η 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το ελληνικό περίπτερο στην 55η Μπιενάλε Βενετίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στα ζητήματα της μνήμης και του φύλου στη σύγχρονη τέχνη, στην τέχνη στον δημόσιο χώρο και στη Ρωσική Πρωτοπορία.

Μας εμπνέει γιατί με τη βαθιά της γνώση περί τέχνης και ανάμειξής της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, κάνει κοινωνούς των τεχνών όλους εμάς, ανοίγοντάς μας ένα νέο παράθυρο στον κόσμο.  

Ζωή Τσόκανου, Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

female28.jpg

Μία «ώριμη καλλιτέχνης με βαθιά μουσικότητα», σύμφωνα με τον διάσημο  ολλανδό μαέστρο Bernard Haitink, η ελληνίδα αρχιμουσικός, με σπουδές στη Θεσσαλονίκη και τη Ζυρίχη, αποσπά διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και συνεργάζεται με τις κορυφαίες ορχήστρες και λυρικά θέατρα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διευθύνει πλήθος παραστάσεων όπερας και συμφωνικών συναυλιών, με την παραγωγή «Ορφέας και Ευριδίκη» του Γκλουκ να ψηφίζεται ως η καλύτερη της περιόδου 2015-2016. Το ντεμπούτο της στην όπερα κάνει το 2008 στο Τέπλιτσε της Βοημίας, διευθύνοντας «Ντον Τζιοβάνι», με τη συνέχεια να περιλαμβάνει πολλές και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Στο προγραμματισμό της θα βρούμε συναυλίες με την Ορχήστρα της Λιλ, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρκελώνης, τις αντίστοιχες του Ροστόκ και του Πρέντσλαου, ενώ θα διευθύνει την όπερα του Βέρντι «Σιμόν Μποκανέγκρα»  στην Ε.Λ.Σ.

Μας εμπνέει γιατί επέλεξε τον κόσμο της μουσικής για να σκορπίζει  συναισθήματα κι επιπλέον, από το βιογραφικό της δεν ξέρεις κυριολεκτικά τι να πρωτο-ξεχωρίσεις.

Βίκυ Χατζηβασιλείου, Παρουσιάστρια - Δημοσιογράφος

female29.jpg

Αν μία λέξη τη χαρακτηρίζει απόλυτα αυτή είναι «ακούραστη». Αριστούχος της  Νομικής και της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., γίνεται από νεαρή ηλικία ιδρυτικό μέλος της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά της πρώτης ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Ακολουθεί η 9ετής καθημερινή της σύνδεση από την πλατεία Αριστοτέλους με τον Γιώργο Παπαδάκη και τον Ant1 και στη συνέχεια, το πέρασμα της από την ΕΡΤ3, πριν η επαγγελματική της διαδρομή την οδηγήσει στον Alpha. Στο τιμόνι του «Πάμε Πακέτο» για 14 συνεχόμενες σεζόν χαρίζει όχι μόνο έντονες συγκινήσεις στους τηλεθεατές,  αλλά και «φωτιές» στα μηχανάκια της τηλεθέασης. Συγγραφέας best seller βιβλίων για το ευ ζην, μητέρα του Χρήστου και του Ορφέα και αθλήτρια επιδόσεων στο beach volley, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ηλικία μας είναι απλά ένα νούμερο στην ταυτότητα.

Μας εμπνέει γιατί δίνει το σύνθημα για ζωή και διεκδίκηση των ονείρων μας, όσους ρόλους κι αν καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας καθημερινά ως γυναίκες.


Φωτεινή Χριστιά, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο MIT

female14-FftYS.jpg

Με ερευνητικά ενδιαφέροντα που σχετίζονται με ζητήματα συγκρούσεων και συνεργασίας στον μουσουλμανικό κόσμο, η δυναμική απόφοιτος του Harvard διαπρέπει στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Το βιβλίο της Alliance Formation in Civil Wars κυκλοφορεί από το Cambridge University Press το 2012 και λαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Luebbert Award για το Καλύτερο Βιβλίο Συγκριτικής Πολιτικής. Η έρευνά της δημοσιεύεται σε αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Science, όμως, η δράση της δε σταματά εδώ. Γράφει άρθρα γνώμης σε έντυπους κολοσσούς, όπως οι New York Times και The Washington Post. Με πάθος για το αντικείμενό της, δεν εφησυχάζει, αλλά επιμένει στη γνώση και την εξέλιξή της, μέσω της έρευνας και των ταξιδιών.

Μας εμπνέει γιατί είναι μια γυναίκα που τολμά ν’ ασχολείται με πάθος μ’ ένα τόσο αμφιλεγόμενο όσο και ευαίσθητο παγκόσμιο ζήτημα.


Ζωή Ψαρρά - Παπαγεωργίου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Αντηρίδα

female30.jpg

Αν το έργο της «Αντηρίδας» αξιολογούταν με κριτήριο τα χαμόγελα που χαρίζει στους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας, τότε σίγουρα πετυχαίνει τον σκοπό του. Και μπορεί ο αρχικός στόχος να ήταν η στήριξη των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και των ανθρώπων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σήμερα ωστοσο έχει εξελιχθεί σε αρωγός και άλλων οργανισμών της πόλης, σαν ένα κύμα αγάπης που πλημμυρίζει τη Θεσσαλονίκη. Από τη θέση της, καταφέρνει επί 8 συναπτά έτη να προσφέρει σημαντική κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο, στάση ζωής που διδάχτηκε από τους δικούς της γονείς -πρότυπα για την ίδια. «Η ιδέα ήταν να συσπειρώσουμε σε μια κοινή προσπάθεια άτομα που ήθελαν να προσφέρουν σ’ έναν κοινό σκοπό: να γίνουν πραγματικό στήριγμα, γιατί αυτό σημαίνει η λέξη αντηρίδα», έχει δηλώσει για τη δύναμη του εθελοντισμού.

Μας εμπνέει γιατί: Ξεκίνησε κι εδραίωσε ένα φιλανθρωπικό project στο  απόγειο της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό φιλότιμο δεν επηρεάζεται από νούμερα και στατιστικές αναλύσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 148 ΜΑΪΟΣ 2019