fbpixel

Search icon
Search
Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Πώς να εντάξετε το αγαπημένο ρόφημα σε 4 διαφορετικές συνταγές
TASTE

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Πώς να εντάξετε το αγαπημένο ρόφημα σε 4 διαφορετικές συνταγές

Κι όμως, ο καφές δεν αποτελεί μόνο μια πρωινή συνήθεια και τα γλυκά στα οποία μπορείτε να τον απολαύσετε δεν είναι μόνο το τιραμισού


Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, που γιορτάζεται την 1η Οκτωβρίου, αποτελεί μια αφορμή για να τιμηθεί το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Καθιερώθηκε για να αναδείξει την πλούσια ιστορία του καφέ, τις πολιτιστικές του επιρροές, καθώς και τη σημασία του στην καθημερινότητά μας. Ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, αλλά μια εμπειρία που συνδέει ανθρώπους, πολιτισμούς και χώρες. Από την παραγωγή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, μέχρι την απόλαυση σε κάθε γωνιά του κόσμου, ο καφές έχει βαθιές ρίζες τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. 

Σε μια ημέρα γιορτής για τους coffee lovers, λοιπόν, εμείς ξεχωρίσαμε 4 διαφορετικές συνταγές στις οποίες μπορείτε να εντάξετε το λατρεμένο αυτό ρόφημα!

1. Ζελέ σοκολάτας με κρέμα coffee anglaise

akis-petretzikis-zele-sokolatas-me-coffee-anglaise-site.jpg

Υλικά: 

  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 560 γρ. νερό
  • 250 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για την κρέμα anglaise:

  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 1/2 κ.σ. καφέ, στιγμής
  • 4 κρόκους
  • 125 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Σ' ένα μπολάκι με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουνε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη με τα 560 γρ. νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρούμε τις ζελατίνες από το κρύο νερό και τις σταγγίζουμε καλά με τα χέρια μας. Ρίχνουμε τις ζελατίνες στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Μόλις διαλυθούν, σουρώνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε φόρμες των 200 ml και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες. 

Για την κρέμα anglaise:

Βάζουμε το γάλα, την κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον καφέ και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί. Ανακατεύουμε καλά. Στο μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να φουσκώσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουν μια κρεμώδης υφή. Βάζουμε το μείγμα καφέ μέσα στο μείγμα με τους κρόκους και τα βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μεβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Για να σερβίρουμε, βγάζουμε τα ζελέ από τα καλούπια και τα βάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα anglaise.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 


2. Κέικ latte με κανέλα και βανίλια

cake-latte-16-1200x800.jpg

Υλικά: 

  • 200 ml ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • ⅓ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40 ml ηλιέλαιο
  • 40 ml ελαιόλαδο

Για το μείγμα καφέ:

  • 120 ml ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ⅓ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 80 ml espresso (2 δόσεις φτιαγμένου καφέ με λίγο παραπάνω νερό)
  • 40 ml ηλιέλαιο
  • 40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση: 

Ξεκινάμε με το μείγμα βανίλιας. Σε κούπα ανακατεύουμε το ρόφημα σόγιας με το ξύδι και αφήνουμε στην άκρη. Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το μείγμα ροφήματος-ξυδιού και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα ίσα-ίσα μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Ετοιμάζουμε το μείγμα καφέ. Στην κούπα ανακατεύουμε και πάλι το ρόφημα σόγιας με το ξύδι και αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ από αυτό με το μείγμα βανίλιας ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τον espresso, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το μείγμα ροφήματος-ξυδιού και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα ίσα-ίσα μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Ρίχνουμε στρώσεις από τα δύο μείγματα εναλλάξ σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα μακρόστενη φόρμα και με ένα μαχαιράκι τα ανακατεύουμε λίγο μέσα στη φόρμα. Δεν το παρακάνουμε για να μη γίνουν ένα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κι αν είναι υγρό, το αφήνουμε να ψηθεί για λίγα λεπτά παραπάνω. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Ιδανικά αφήνουμε το κέικ για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε για να σερβίρουμε.

Συνταγή: Madame Ginger


3. Πανακότα με γιαούρτι και σιρόπι από καφέ

shutterstock-290960852.jpg

Υλικά:

  • 6φύλλα ζελατίνης
  • 100 mlκρέμα γάλακτος
  • 100 mlγάλα
  • 5 κόκκους καφέ
  • 300 γρ.στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
  • 100 mlκαφέ
  • 100 γρ.ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τους κόκκους καφέ σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά.Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μία βράση για να βγει το άρωμα από τους κόκκους του καφέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε καλά τις ζελατίνες από το νερό και τις προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι,περνώντας το από ψιλή σίτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα είτε σε ατομικά μπολάκια, είτε σε φόρμα του κέικ και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει. Ζεσταίνουμε νερό και το βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί,έτσι ώστε να είναι γεμάτο κατά το ήμισυ. Με ένα μικρό μαχαιράκι χαράζουμε περιμετρικά την πανακότα , για να ξεκολλήσει πιο εύκολα από τα τοιχώματα της φόρμας και βάζουμε τη φόρμα στο ζεστό νερό για 20'' με 30''. Τοποθετούμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω στη φόρμα και με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε.

Για το σιρόπι καφέ:

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά (τον καφέ και τη ζάχαρη) κι αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσοχή: κατά τη διάρκεια του βρασμού, το μείγμα μπορεί να φουσκώσει, τότε το αποσύρουμε για λίγο από τη φωτιά ή χαμηλώνουμε την ένταση. Ανακατεύουμε πολύ συχνά με ένα κουτάλι,μέχρι η υφή του να γίνει σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ρίξουμε στην πανακότα.

Συνταγή: Πάνος Ιωαννίδης


4. Smoothie με πραλίνα σοκολάτας, καφέ και μπανάνα

shutterstock-2274395673.jpg

Υλικά:

  • 120 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 κ.γ. καφέ, εσπρέσο σε σκόνη
  • 2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού σοκολάτας
  • 1/2 μπανάνα
  • 100 γρ. πάγο

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το γάλα, τον καφέ, την πραλίνα σοκολάτας, τη μπανάνα, τον πάγο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ποτήρια και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Καλή απόλαυση!