fbpixel

Search icon
Search
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Kαρκίνου του Mαστού: Τα μηνύματα των 5 celebrities για την περιπέτειά τους
LIFE & CAREER

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Kαρκίνου του Mαστού: Τα μηνύματα των 5 celebrities για την περιπέτειά τους

Μια ημέρα που χρόνια τώρα διδάσκει σε όλες τις γυναίκες του κόσμου τη σημασία της πρόληψης


Μια ροζ κορδέλα ενώνει γυναίκες από κάθε άκρη του κόσμου. Αγωνίζονται μαζί, κι ας μην γνωρίζουν η μία την άλλη. Αρνούνται να τα παρατούν. Χαμογελούν για τους ανθρώπους που αγαπούν, όσο δύσκολο και να μοιάζει κάποιες φορές. Κάθε ημέρα μαθαίνουν και κάτι καινούργιο για τη ζωή και αναθεωρούν πολλά κομμάτια της. Ο καρκίνος τους έχει διδάξει να εκτιμούν κάθε στιγμή της. Αισθάνονται  ευγνωμοσύνη για όσα έχουν καταφέρει και συνεχίζουν να πετυχαίνουν. Ένα πρόσωπο, που εκτιμώ και θαυμάζω βαθιά, έχει αποδείξει ότι είναι η πιο μεγάλη αγωνίστρια. Πριν λίγους μήνες, μου είχε πει κάτι που έχω επιλέξει να κρατήσω ως το καλύτερο μάθημα ζωής που έχω λάβει: "Η περιπέτεια της υγείας μου με έχει διδάξει να μην στενοχωριέμαι για πράγματα που δεν αφορούν τα σπουδαία και τα μεγάλα, δηλαδή τη ζωή και τον θάνατο". 

Ο έλεγχος και η φροντίδα έχουν την δύναμη να σώσουν το σώμα κάθε γυναίκας. Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες για την αιτία, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, με σταθερή προτεραιότητα τις ανάγκες της γυναικείας κοινότητας. Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνεται σε κάθε χώρα, θυμίζοντας ξανά και ξανά τη σημασία της πρόληψης

Πολλές είναι οι celebrities, οι οποίες θέλησαν να μοιραστούν την δύσκολη περιπέτεια της υγείας τους. Ένα μονοπάτι της ζωής τους, που φάνηκε αρκετά δύσβατο, αλλά εκείνες δεν το έβαλαν κάτω.

Μίλησαν ανοιχτά, μεταδίδοντας τα δικά τους μηνύματα. Κάθε τους αφήγηση έχει αποδέκτη κάθε γυναίκα εκεί έξω που χρειάζεται μια φράση στήριξης για να συνεχίσει. 

Cynthia Nixon

shutterstock-2088542080-2.jpg

Η πρώην πρωταγωνίστρια του "Sex and the City", Cynthia Nixon αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί και αντιμετωπίσει καρκίνο του μαστού σταδίου Ι το 2006 μετά από μια μαστογραφία ρουτίνας. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε οσφυονωτιαία εκτομή και ακολούθησε ακτινοθεραπεία εξήμισι εβδομάδων. Εκ των υστέρων, δήλωσε στο "ABC news" ότι περίμενε  κάποια στιγμή στη ζωή της να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, καθώς η μητέρα της είχε έρθει αντιμέτωπη με τη νόσο όταν η Νίξον ήταν μόλις 12 ετών. Η ίδια έκανε τακτικές μαστογραφίες από την ηλικία των 35 ετών. Όταν διαγνώστηκε, ήταν 40 ετών. Το 2008 έγινε πρέσβειρα του "Susan G. Komen Breast Cancer Foundation" και έκτοτε είναι υπέρμαχος της ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και των τακτικών εξετάσεων.

Kylie Minogue

shutterstock-101066701.jpg

Η αυστραλιανή τραγουδίστρια Kylie Minogue ήταν 36 ετών όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2005, λέγοντας στο περιοδικό "People" ότι ήταν σαν "η γη να είχε ξεφύγει από τον άξονά της". Υποβλήθηκε σε οσφυονωτιαία αφαίρεση και χημειοθεραπεία και απελευθερώθηκε από τον καρκίνο το 2006. Έκτοτε, έχει μιλήσει ανοιχτά για το γεγονός ότι αισθάνεται πως ο καρκίνος άλλαξε την οπτική της για τη ζωή. Το 2020, η Kylie, δήλωσε στο περιοδικό "WHO": "Ο καρκίνος άλλαξε πολλά πράγματα για πάντα και κάποια πράγματα δεν άλλαξαν καθόλου". 

Rita Wilson

shutterstock-105158018.jpg

Τον Απρίλιο του 2015 η ηθοποιός Rita Wilson δήλωσε στο περιοδικό "People" ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή μετά από διάγνωση διηθητικού λοβιακού καρκινώματος. Η ίδια παρακολουθείτο για λοβιακό καρκίνωμα in situ (LCIS) για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όπως δήλωσε στους "New York Times", όταν ένα πρώιμο τεστ βγήκε αρνητικό -αλλά κάτι εξακολουθούσε να μην της φαίνεται σωστό- απαίτησε μια δεύτερη γνώμη και μόνο τότε ανακαλύφθηκε ο καρκίνος. Δεν χρειάστηκε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία μετά τις μαστεκτομές της, και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον V.K. Gadi, MD, ογκολόγο στο Seattle Cancer Care Alliance, η ύπαρξη LCIS στον ένα μαστό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οποιουδήποτε καρκίνου σε οποιονδήποτε από τους δύο μαστούς.

Shannen Doherty

shutterstock-99817163.jpg

Την γνωρίσαμε μέσα από δημοφιλείς σειρές, όπως το Beverly Hills, 90210 και Charmed. Τον Αύγουστο του 2015 η ηθοποιός Shannen Doherty επιβεβαίωσε στο περιοδικό People ότι υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Η είδηση έγινε γνωστή αφού αναφέρθηκε στο TMZ ότι η Doherty μήνυσε τον πρώην μάνατζέρ της επειδή δεν πλήρωνε τα ασφάλιστρα της ασφάλειάς της, με αποτέλεσμα να λήξει η κάλυψή της και να εντοπιστεί ο καρκίνος σε μεταγενέστερο στάδιο από ό,τι θα είχε γίνει διαφορετικά. Σύμφωνα με τη μήνυση, ο καρκίνος ήταν "μεταστατικός σε τουλάχιστον έναν λεμφαδένα" τη στιγμή που ανακαλύφθηκε.

Αν και η Doherty δήλωσε τον Απρίλιο του 2017 ότι βρισκόταν σε ύφεση μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, τον Φεβρουάριο του 2020 ο καρκίνος του μαστού είχε επανεμφανιστεί και είχε φτάσει στο στάδιο 4 (μετάσταση). Μιλώντας για τη διάγνωσή της στο Good Morning America, σημείωσε ότι αρχικά έκρυψε την είδηση ενώ γύριζε το 2019 την επανεκκίνηση του 90210 επειδή "οι άνθρωποι με στάδιο 4 μπορούν να δουλέψουν και αυτοί. ... Η ζωή μας δεν τελειώνει τη στιγμή που παίρνουμε αυτή τη διάγνωση. Έχουμε ακόμα να ζήσουμε". Μέχρι σήμερα, η ίδια συνεχίζει να αγωνίζεται. 

Sharon Osbourne

shutterstock-152619986.jpg

Η τηλεοπτική προσωπικότητα και σύζυγος του frontman των Black Sabbath Ozzy Osbourne, Sharon Osbourne, διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου το 2002, ωστόσο υποβλήθηκε σε 13ωρη προαιρετική διπλή μαστεκτομή για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η ίδια δήλωσε στο περιοδικό "Hello": "Μόλις έμαθα ότι είχα το γονίδιο του καρκίνου του μαστού, σκέφτηκα: 'Οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μου. Είχα ξαναπάθει καρκίνο και δεν ήθελα να ζήσω κάτω από αυτό το σύννεφο. Αποφάσισα να τα βγάλω όλα και έκανα διπλή μαστεκτομή".

Ας είμαστε δίπλα η μια στην άλλη. Μια γενναία απόφαση, η οποία μαζί με τον έλεγχο μπορεί να τα καταφέρει! Αυτή την ημέρα ας κάνουμε το δώρο της εξέτασης του μαστού στον εαυτό μας. Για εμάς και για όλες τις γυναίκες του κόσμου...