fbpixel

Search icon
Search
Όσα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για την απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση
HAIR & NAILS

Όσα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για την απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση

Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να αντιστρέψετε την κατάσταση


Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εμμηνόπαυση, έως και το 40% των γυναικών παρουσιάζουν τριχόπτωση. Ενώ μπορεί να είναι ανησυχητικό και να σας κάνει να αισθάνεστε αμήχανα, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση με ορισμένες θεραπείες, ρουτίνες και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Εμείς, λοιπόν, εντοπίσαμε γιατί συμβαίνει, τι μπορείτε να κάνετε για να την προλάβετε και ποιες τακτικές κάνουν τη διαφορά.

Μάθετε περισσότερα παρακάτω!

Για ποιον λόγο η εμμηνόπαυση προκαλεί τριχόπτωση;

Δεν είναι περίεργο που αυτή είναι μια από τις κορυφαίες ερωτήσεις των γυναικών - επειδή μέχρι και το 40% από εμάς θα υποφέρει από κάποια απώλεια μαλλιών μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα είναι φιλικά προς τα μαλλιά και βοηθούν να διατηρούνται οι τούφες στη φάση ανάπτυξής τους. Προσφέρει επίσης προστασία από τις επιβλαβείς επιδράσεις που μπορούν να έχουν τα ανδρογόνα - οι ανδρικές ορμόνες - στον θύλακα της τρίχας. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μας μειώνονται φυσιολογικά μέσω της εμμηνόπαυσης, τα μαλλιά μας αρχίζουν να πέφτουν, συχνά υπερβολικά. Συν τοις άλλοις, η ανάπτυξη επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε λεπτότερες, κοντύτερες τρίχες. Η έκταση της απώλειας και των αλλαγών που θα δείτε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και από το πόσο ευαίσθητοι είναι οι θύλακές σας στα ανδρογόνα. Εάν έχετε υψηλή ευαισθησία, είναι πιθανό να παρουσιάσετε μεγαλύτερο βαθμό αραίωσης από ό,τι ένας φίλος με μικρή ή καθόλου ευαισθησία.

shutterstock-1618751932.jpg

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η απώλεια είναι σημαντική ή ελαφράς φύσεως;

Μια φυσιολογική ποσότητα τριχόπτωσης είναι αυτό που θα φανταζόσασταν ως τον συνήθη ρυθμό της καθημερινής σας αποβολής. Όλοι - κατά μέσο όρο - αποβάλλουν περίπου 100 τρίχες την ημέρα- ωστόσο, αν παρατηρήσετε μια διακύμανση όπου αποβάλλετε πάρα πολλές ή περισσότερες τρίχες από αυτό που θεωρείτε φυσιολογικό, τότε αυτό υποδηλώνει μια ανισορροπία. Ονομάζουμε αυτό το είδος απώλειας μαλλιών "telogen effluvium". Υπάρχουν δύο διαφορετικές παραλλαγές εδώ - η μία είναι η "οξεία" και σημαίνει ότι η αποβολή των μαλλιών σας είναι βραχυπρόθεσμη και συνήθως μόνο για έξι μήνες, ενώ το "χρόνιο τελογενές effluvium" είναι όταν η αποβολή διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως, τα μαλλιά που αποβάλλονται αντικαθίστανται και αναπτύσσονται ξανά - ακόμη και αν είναι πιο λεπτά και λιγότερο πυκνά.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί εάν η απώλεια επιδεινώνεται;

Θέλετε να βελτιστοποιήσετε κάθε πιθανό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας - αυτό περιλαμβάνει την υγεία σας, τη διατροφή και τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τα επίπεδα άγχους και την υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στη συνολική κατάσταση των μαλλιών σας. Η υγιεινή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι το κλειδί. Ο αντίκτυπος που έχει η διατροφή στην ανάπτυξη των μαλλιών δεν πρέπει να υποτιμάται. Καθώς τα μαλλιά είναι ένας μη απαραίτητος ιστός - και τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κύτταρα που παράγει το σώμα σας - οι διατροφικές απαιτήσεις τους είναι υψηλές. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μια μικρή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Είναι, ωστόσο, δύσκολο να δώσετε στα μαλλιά σας ό,τι χρειάζονται μόνο μέσω της διατροφής. Έχοντας αυτό κατά νου, συνοδεύστε μια υγιεινή διατροφή με συμπληρώματα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες. Σχεδόν κανείς δεν τρώει αρκετή πρωτεΐνη και αποτελεί βασικό συστατικό από την άποψη της ανάπτυξης των μαλλιών. Τέλος, η διαχείριση του άγχους είναι απαραίτητη. Αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, επικοινωνήστε με έναν τριχολόγο που μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

shutterstock-2190058635.jpg

Εκτός από τη δίαιτα και τη διατροφή, μπορείτε να ακολουθήσετε μια προληπτική προσέγγιση για την τριχόπτωση μετά την εμμηνόπαυση;

Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Είναι σημαντικό να στοχεύετε το τριχωτό της κεφαλής σας εβδομαδιαία με μάσκες και τονωτικά - το Τονωτικό για το τριχωτό της κεφαλής με πυκνότητα είναι ιδανικό, καθώς ξεβουλώνει τους μπλοκαρισμένους θύλακες για να προάγει την καλύτερη ανάπτυξη. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να λούζεστε τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα για να διατηρείτε το τριχωτό της κεφαλής σας "καθαρό". Να θυμάστε, το τριχωτό της κεφαλής μας είναι ένας ζωντανός ιστός και λειτουργεί ως το σύστημα υποστήριξης των μαλλιών σας. Το συχνό λούσιμο θα διατηρήσει το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό και υγιές και, με τη σειρά του, θα προωθήσει την καλύτερη ανάπτυξη. Πηγαίνετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας στα ίδια μέρη που πηγαίνετε και το πρόσωπό σας - γίνονται εξίσου βρώμικα στο τέλος της ημέρας. Σκεφτείτε κάθε τρίχα σαν ένα λουλούδι και το τριχωτό της κεφαλής σας σαν το χώμα που το στηρίζει. Όταν το βλέπετε με αυτόν τον τρόπο, έχει απόλυτο νόημα να το θρέφετε και να το φροντίζετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Υπάρχουν πολλοί τύποι απώλειας μαλλιών και είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη ριζική αιτία για να προχωρήσετε με τη σωστή μέθοδο θεραπείας

Τοπικές θεραπείες - Τι προτείνουν οι ειδικοί όσον αφορά τα συστατικά εντός της περιποίησης μαλλιών;

Οι στοχευμένες θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής θα έχουν βαθιά επίδραση στην πυκνότητα και την υγεία των μαλλιών σας. Ομοίως, η χρήση μιας εβδομαδιαίας περιποίησης πριν από το σαμπουάν θα αποκαταστήσει τη δύναμη και την ελαστικότητα των κλώνων σας. Ενώ τα σαμπουάν και τα μαλακτικά δεν θα αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση - μην σπαταλάτε χρήματα σε αυτά που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο - ένα καλά σχεδιασμένο δίδυμο για όγκο μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση των λεπτών, άτονων και άτονων μαλλιών. Οι experts προτείνουν τη χρήση τοπικών σταγόνων για το τριχωτό της κεφαλής που περιέχουν μινοξιδίλη, αντιανδρογόνα και ορμόνες - αυτά αποδεδειγμένα βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης και στην ελαχιστοποίηση της απώλειας. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το Nioxin, αλλά εξαρτάται από το τι προκαλεί ή συμβάλλει στην τριχόπτωσή σας, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με αυτό. Τέλος, ένα καλό πολυβιταμινούχο και μεταλλικό συμπλήρωμα είναι απαραίτητο για να δώσετε στα μαλλιά σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

shutterstock-2130357266-H6X5I.jpg

Αν θέλετε να αναζητήσετε συμβουλές εμπειρογνωμόνων, από πού να ξεκινήσετε;

Υπάρχουν πολλοί τύποι τριχόπτωσης και είναι σημαντικό να εντοπίσετε τη βασική αιτία για να προχωρήσετε στη σωστή μέθοδο θεραπείας. Για παράδειγμα, εάν η τριχόπτωσή σας δεν οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια, τότε ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό. Αναζητήστε τριχολογικές κλινικές - στη δική μας, αναλαμβάνουμε μια ολιστική διαβούλευση 360 μοιρών. Στο πλαίσιο αυτής, εξετάζουμε την υγεία του πελάτη μας, το ιατρικό ιστορικό, το γενετικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Στη συνέχεια, θα τους στείλουμε για εξετάσεις αίματος για να εντοπίσουμε τυχόν πιθανές αιτίες. Είναι σημαντικό ότι όποιον βλέπετε κάνει μια βαθιά κατάδυση. Μόλις έχετε μια πλήρη εικόνα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Μπορείτε τελικά να αντιστρέψετε την απώλεια των μαλλιών σας;

Ας ξεκινήσουμε από τα δυσάρεστα νέα - δεν μπορείτε να "αντιστρέψετε" τη γυναικεία αραίωση, αλλά μπορείτε να εργαστείτε για τη βελτίωση της πυκνότητας των μαλλιών σας με συμβουλές ειδικών και μια υγιεινή ρουτίνα μαλλιών. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, γι' αυτό και είναι σημαντική μια ενδελεχής διαβούλευση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε οπωσδήποτε να βελτιστοποιήσετε την ανάπτυξη και την ποιότητα των μαλλιών σας δουλεύοντας πάνω στη διατροφή σας και φροντίζοντας τη γενική σας υγεία. Το να διατηρείτε την κατάσταση των μαλλιών σας ισχυρή με εβδομαδιαίες θεραπείες θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο. Συνιστώ πραγματικά τις τοπικές σταγόνες για το τριχωτό της κεφαλής - είναι σχεδόν σαν μια ειδική HRT για το τριχωτό της κεφαλής, χωρίς να απορροφάται συστηματικά.