fbpixel

Search icon
Search
Αγορά Μοδιάνο: Οι πολυαναμενόμενες νέες αφίξεις που αναβιώνουν την ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Αγορά Μοδιάνο: Οι πολυαναμενόμενες νέες αφίξεις που αναβιώνουν την ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης

Μία ενδιαφέρουσα συνομιλία με μερικά από τα πρόσωπα behind the scenes


Μακρινό 1930. Εγκαίνια γεμάτα καλαισθησία και γόητρο. Αρχοντικά, ακολουθώντας το σπουδαίο σχέδιο. Χαβιάρι και σαμπάνια απαραιτήτως για να χαρίζουν χαμόγελο στους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Αυτή η αγορά δεν μοιάζει με καμιά. Ο Eli Modiano οργάνωσε κάτι περισσότερο από όσα γνώριζε μέχρι τότε η πόλη για την τροφή. Σεφαρδίτης αριστοκράτης, κουβαλούσε με σεβασμό και συνέπεια την δύναμη της εβραϊκής οικογένειάς του που άκμαζε. Ένας αρχιτέκτονας με ισχυρό όραμα και πείσμα. Ήξερε άριστα να προβλέπει, να συγκρίνει, να μελετά σιωπηλά και να πραγματοποιεί με τον πιο ηχηρό και γιορτινό τρόπο. Η ιστορία της οικογένειας Μοδιάνο ταυτίστηκε με την υλικοτεχνική βελτίωση της Θεσσαλονίκης. Σημαντικά κτίριά της είναι αποτέλεσμα του ζήλου και την σκληρής εργατικότητάς τους, με κυρίαρχη την έπαυλη Μοδιάνο, γνωστή και ως «παλαιό κυβερνείο», η οποία κτίστηκε το 1906 από τον Γιακό Μοδιάνο.

Η αγορά που δημιούργησε ο Eli, μετατράπηκε σχεδόν αμέσως στο πιο κεντρικό σημείο συνάντησης της πόλης. Ήταν η πιο ακριβή στοά στο εμπορικό κέντρο της Ισραηλίτικης κοινότητας. Η πολυτέλεια στον τομέα της αγοραπωλησίας υπήρξε κάτι το πρωτοπόρο και τολμηρό για την εποχή. Ο ίδιος κατάφερε να εισάγει την Θεσσαλονίκη στη φιλοσοφία των εξεζητημένων προϊόντων.

Μέχρι τότε, η περιοχή αυτή αναγκάστηκε να μείνει «νεκρή». Κατεστραμμένη, με τα απομεινάρια της ακόμη να καίνε από την πυρκαγιά του ’17. Εκείνη που στο πέρασμά της, γέμισε με πόνο κάθε σπιτικό. Η «Μεγάλη» Συναγωγή, Talmud Torah, δέσποζε στο συγκεκριμένο μέρος πριν πλησιάσει η τραγωδία. Η Εβραϊκή κοινότητα της πόλης, κατείχε έναν εξέχοντα οικονομικό και κοινωνικό ρόλο. Κανείς δεν ξεχνά ότι τον 17ο αιώνα, το 68% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης ανήκε στους Σεφαρδίτες.

Τότε, λοιπόν, ο Γάλλος αρχιτέκτονας-αρχαιολόγος, Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών στην τοποθεσία. Ο τίτλος της Αγοράς στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν “Bazar Central Salonique”.

Η αρχή του οράματος

Ο Modiano ήξερε ποιον να επιλέξει για «συνοδοιπόρο» του στον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου του. Ο αρχιτέκτονας, J. Oliphant ήταν ο άνθρωπος που χρειαζόταν. Το 1922, ξεκίνησαν μαζί αυτό το ταξίδι προς τον σχηματισμό ενός expensive food gallery, όπως τα πρότυπα, που του έδιναν έμπνευση στα ταξίδια του στην Γαλλία. Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνει η επίσημη σελίδα της αγοράς: «Το 1925 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ.». Πέτυχε να χτίσει έναν κολοσσό. Ένα κατασκευαστικό αριστούργημα που όμοιό του δεν υπήρχε. Το καπάνι ήταν ευρέως γνωστό για τις πωλήσεις του και την βαριά του ιστορία που είχε τις ρίζες της γύρω στον 14ο αιώνα. Όμως η δεύτερη αυτή αγορά επιδίωκε την αναβάθμιση. Αποτέλεσε στέκι λογίων, πολιτικών και επωνύμων. Ταυτίστηκε άρτια με την εβραϊκή κοινότητα, χαρίζοντάς της ακόμη υψηλότερο κύρος.

Ρήξη και αποκατάσταση

277384090-1131027787698809-3064351879853110539-n.jpg

Στη διάρκεια των δεκαετιών, οι εμπορικές συναλλαγές στην καρδιά της πόλης έπαιζαν πρωτεύοντα ρόλο. Η Θεσσαλονίκη θύμιζε ξανά ένα κεντρικό εμπορικό ορόσημο, όπως αυτό συνέβαινε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Βυζαντινών χρόνων. Tο 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 1995 διακρίθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά. Είχε 144 καταστήματα χωροθετημένα κατά ομάδες. Μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα της αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από καταστήματά της κλείνουν σταδιακά. Η παλιά της αίγλη και αριστοκρατική φυσιογνωμία που όλοι ήξεραν αντικαθιστώνται από σιωπή με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016. Τον Απρίλιο του 2017 διακηρύχθηκε η επικινδυνότητα του διατηρητέου κτιρίου της Αγοράς Μοδιάνο. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι σήμερα, ποικίλα έργα και παρεμβάσεις εκτελώνται για την επιτυχημένη αναδιαμόρφωση και επαναλειτουργία της Αγοράς. Η ανάγκη της δημιουργίας ενός Food Market concept νέας γενιάς πλησιάζει. Για ακόμη μια φορά, η αγάπη και ο σεβασμός για το συγκεκριμένο μνημείο έδωσε το κίνητρο στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει βήματα μπροστά, με το στόχο να γίνει ξανά το πιο φωτεινό και ζωντανό τοπόσημο της πόλης.

Με τη ματιά στραμμένη στο σήμερα

Στην τελική ευθεία πριν τα επίσημα εγκαίνιά της βρίσκεται πια η Αγορά Μοδιάνο, που το άνοιγμά της αναμένεται περίπου σε έναν μήνα από τώρα. Αναπλασμένη εντυπωσιακά, θέτει και πάλι τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων, αναδεικνύοντάς την ως μια πόλη-ορόσημο των Βαλκανίων και όχι μόνο. Άλλωστε, όπως δηλώνουν και οι εκπρόσωποι του ομίλου Fais, που έχουν αναλάβει το project, «πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια απλή αγορά, πρόκειται για μια κοινωνική και γαστρονομική εμπειρία.» Το συνολικό έργο μάλιστα, φιλοδοξεί να δώσει προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό χάρτη της συμπρωτεύουσας, καθώς αναμένεται να απασχοληθούν περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι σε αυτό, ενώ οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν αριθμούν τις 75.  

«ΕΝΑΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΥ
ΦΑΓΗΤΟΥ»

Αποστολή της Αγοράς Μοδιάνο είναι να προσφέρει στους επισκέπτες της εκλεκτά ελληνικά και πολυπολιτισμικά προϊόντα και γεύσεις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης.

Η πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης που συγκινεί 

modiano.jpg
Φωτογραφία: Όλγα Δέικου

Θέλοντας να προσφέρει πραγματικό έργο που θα έχει θετικό συνολικά αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, η Αγορά συνεργάζεται με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Wise Greexe, παρέχοντας τρόφιμα σε Ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Τον Οκτώβριο, λοιπόν, θα εγκαινιαστεί το δεύτερο κατά σειρά κατάστημα “Wise Greece” στη Μοδιάνο, ένα Παντοπωλείο ελληνικών προϊόντων από 100 μικρούς παραγωγούς της χώρας μας για καλό σκοπό, με τρόφιμα πρώτης ανάγκης κυρίως οικογένειες, παιδιά, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους.

Eμείς μιλήσαμε με την Μελίνα Ταπραντζή την Πρόεδρο της Wise Greece, η οποία μας εκμυστηρεύτηκε επίσης ότι «η Wise Greece θα αποτελέσει τον Στρατηγικό Συνεργάτη Κοινωνικής Ευθύνης της Αγοράς Μοδιάνο με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντικτύπου! Συγκεκριμένα, η Αγορά Μοδιάνο θα υποστηρίξει δύο σημαντικά προγράμματά της: το “Hope Boxes”, μέσα από το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρονται περισσότεροι από 6 τόνοι τρόφιμα κάθε χρόνο σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη και το πρόγραμμα “Wise Learning”, το οποίο θα προσφέρει εντός της Αγοράς Μοδιάνο ένα πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε ενήλικες και παιδιά, γύρω από τη βιωσιμότητα, τη σπατάλη τροφίμων, τη Μεσογειακή Διατροφή, την επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα.»

«Πρόκειται για ένα κοινό όραμα με τον όμιλο Fais για έναν κόσμο διαφορετικό, έναν πλανήτη βιώσιμο, μέσα από πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης και ηθικές επιλογές. Mε το ξεκίνημά της η Αγορά Μοδιάνο βάζει την σφραγίδα της κοινωνικής ευαισθησίας στην λειτουργία της και στοχεύει να αφήνει κάθε χρόνο και πιο ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.»

«The Grand Openings»

255445569-598191561330478-3169043364118804571-n.jpg

Το μεγάλο opening των καταστημάτων μέσα στην Αγορά αναμένεται από κοινό και ιδιοκτήτες, ενώ εμείς παρακάτω σας συστήνουμε όλα τα soon-to-be projects που περιμένουμε με αδημονία να γευτούμε! Μάλιστα, συνομιλήσαμε με τους εμπνευστές των τριών εξ αυτών, και σας παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ για την πληθώρα των γαστρονομικών αφίξεων. 

Picco

Το νέο εγχείρημα της ομάδας των Cin Cin, Mariel και Giulietta Spritzeria, με επικεφαλής τους Ντίνα Κουτσού και Βασίλη Καλαϊτζη, το Picco, θα φέρει αέρα Ιταλίας, με ρομαντικές «εκρήξεις« γεύσεων από τη γείτονα χώρα τόσο σε φαγητό όσο και σε ποτό. 

Συνομιλώντας με την ίδια την Ντίνα Κουτσού, μάθαμε ότι, 

«Στην Αγορά Μοδιάνο παρουσιάζουμε ένα καινούριο concept, που συνδυάζει το κομμάτι των cocktail και aperitif με την αυθεντική pinsa romana, σε συνταγές περιπλανήσεων και αναζητήσεων αποδομώντας την street food κουλτούρα και το ethnic φαγητό κάθε γωνιάς του κόσμου.

Αντιμετωπίζουμε μαγειρικά την pinsa romana ως την τέλεια βάση πειραματισμού και σερβιρίσματος όλων των εθνικών γεύσεων και γαστρονομικών παραδόσεων των κουζινών του κόσμου, συνοδευόμενα από aperitivo cocktails καθώς και φρέσκα αναψυκτικά ημέρας με εποχικά φρούτα και βότανα. Άλλωστε, η Αγορά Μοδιάνο ήταν ιστορικά, ένας πολιτισμικός «κόσμος» γεύσεων, αρωμάτων, υλικών. Ένα σύγχρονο μπλέντερ διαφορετικών κουλτούρων, αφηγημάτων και ιστοριών. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτή την προσπάθεια, λόγω του τεράστιου ιστορικού συμβολισμού της για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γιατί λατρεύουμε κάθε τι καινούριο, εξωστρεφές και καινοτόμο στην πόλη της καρδιάς και των ονείρων μας. Σας περιμένουμε στην Picco γωνία μας στην κεντρική είσοδο της Ερμού!»


Trata

H μοναδική Trata, προσφέρει κι αυτή την καλύτερη εκδοχή θαλασσιών, και φυσικά ό,τι πιο φρέσκο και καινοτόμο στο κομμάτι του τόνου. Αυτή τη φορά όμως η ελληνική και διαχρονική μάρκα Trata εμπνέεται από την Αγορά Μοδιάνο και δημιουργεί ένα μοναδικό, τολμηρό και ολόφρεσκο concept το TRATA tinned. 

H CEO της Trata, Ιωάννα Τζίκα μας μιλάει γι' αυτό: 

«Πρόκειται για τη δημιουργία ενός σημείου συνάντησης, όπου ο επισκέπτης θα έχει μία 360 εμπειρία. Πέρα από το Πωλητήριο που θα περιλαμβάνει τη συνολική γκάμα Trata αλλά και αποκλειστικής διάθεσης Special Selections της μάρκας, ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει και ειδικές συσκευασίες, σουβενίρ και χρηστικά αντικείμενα και είδη που συνδέονται με την γαστρονομία.

Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να εντάξει στην καθημερινή του διατροφή νόστιμες και θρεπτικές επιλογές με τόνο, αφρόψαρα και όχι μόνο, ενώ η γευστική εμπειρία με απολαυστικά πιάτα & συνταγές που φέρουν την υπογραφή του γνωστού σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, θα μπορεί να λάβει χώρα είτε στο ίδιο το σημείο αλλά και στο μοναδικό food court της Αγοράς.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τα κορυφαίας ποιότητας και γεύσης ελληνικά προϊόντα να κατακτήσουν τις ξένες αγορές και να αποκτήσουν τη θέση που τους ανήκει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Σημεία πυρήνες προβολής και ανάδειξης του πολύπλευρου χαρακτήρα της της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη «συνομιλία» με τον ξένο καταναλωτή. Η πολυεπίπεδη εμπειρία του τουρίστα-επισκέπτη της Αγοράς Μοδιάνο θεωρούμε ότι θα αναδείξει τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσης αλλά και τη σύγχρονη ματιά των ελληνικών προϊόντων.» 


72Η

Η πετυχημένη ομάδα του Ergon, έρχεται στην Αγορά Μοδιάνο με σκοπό να δημιουργήσει ένα από τα πιο εμπνευσμένα concept, προσφέροντας για πρώτη φορά στο κοινό ένα πρωτότυπο πρατήριο ψωμιού αργής ωρίμανσης.

Ο ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Θωμάς Δούζης, δε διστάζει να μας πει: 

«Aισθανόμαστε όλοι πολύ όμορφα γι' αυτό το νέο βήμα. Είναι ένα project που το τρέχουμε πολύ καιρό, ένας φούρνος μόνο με ζύμες αργής ωρίμανσης. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, με 100% φυσικά προζύμια. Αυτό είναι κάτι που το κάνουμε πολύ καιρό στο Ergon με τα ψωμιά μας και βλέποντας την ανταπόκριση που υπάρχει, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι νέο, που έχει να κάνει μόνο με το ψωμί και με κάποια υλικά δικά μας. Θα υπάρχουν και κάποιες άλλες επιλογές, αλλά η λογική μας είναι το ψωμί και κάποιες ζύμες. Θα είναι ένας καθαρόαιμος φούρνος, παραδοσιακός.

Η λογική μας είναι ότι δημιουργούμε έναν φούρνο, για να τιμήσουμε και την Αγορά. Δε θέλαμε να κάνουμε κάτι που έχει έναν πιο πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα, όπως τα υπόλοιπα μαγαζιά μας. Θέλαμε να είμαστε μέσα σε αυτήν και σκεφτήκαμε μία χρήση, η οποία θα ταίριαζε στα πλαίσια της επαναλειτουργίας της. Δημιουργήσαμε έναν αυθεντικό φούρνο, που ταιριάζει στη νέα της εικόνα!»


Mycava

Ένα «καταφύγιο» κρασιών - ένα νέο concept, που προσφέρει wine tasting εμπειρίες με ξένες κι ελληνικές ετικέτες και special menu με μεσογειακό χαρακτήρα, καθώς και ειδική wine tasting area για το κοινό. Υπέροχες γεύσεις από exclusive ετικέτες με μεγάλη ποικιλία στο terroir. 


Olicatessen

To αγαπημένο παντοπωλείο του Αλέξη Στεφανίδη έρχεται με δυο καταστήματα. Ένα deli shop με πολλές εκπλήξεις και κορυφαία προϊόντα. Παράλληλα, μας συστήνει και είκοσι Έλληνες παραγωγούς, που θα δημιουργήσουν είκοσι προϊόντα αποκλειστικά για το deli Olicatessen: ένα κατάστημα εμπειρίας, με δυσεύρετες ή εξτρεμιστικές επιλογές. 


Wild Souls

Το φημισμένο healthy spot της Αρετής Κυριώτου στην Αθήνα, ανοίγει τις πύλες του στην Αγορά Μοδιάνο προσφέροντας μοναδικές προτάσεις με βάση τη vegan διατροφή αλλά και άριστης ποιότητας επιλογές με βάση το ταχίνι και τον χαλβά. 


Hive

Η επιτυχημένη ομάδα του Αχιλλέα Πλακίδα με τα βραβευμένα cocktails, εισβάλλει με το νέο απόλυτο bar της περιοχής, στους εξώστες της Αγοράς. Εμπνευσμένα ποτά με ένα προσωπικό twist των καλύτερων bartenders της πόλης θα μας χαρίσει νέες εκρήξεις στον ουρανίσκο. 


Meating Place Διδασκάλου

Ένα κρεοπωλείο που θα κάνει τη διαφορά, καινοτομώντας στον τομέα των κρεάτων εξαιρετικών κοπών και των προϊόντων delicatessen. Αγνές πρώτες ύλες και υψηλή ποιότητα σε προτάσεις κρεάτων και υλικών ψησίματος. 


Estrella

To αναγνωρισμένο Estrella έρχεται μέσα στην Αγορά Μοδιανό προσφέροντας γεύσεις για all day long απολαύσεις. Μέσα από ένα μενού με comfort προτάσεις, ετοιμαστείτε να γευτείτε ξανά αγαπημένες διαχρονικές επιλογές. 


Πασκουάλε Λέμπο

Ο δημιουργός του εμβληματικού Mare e Monti δημιουργεί έναν νέο χώρο με φρέσκα μακαρόνια και ιταλική διάθεση. Με έμπνευση από τη Μεσογειακή γειτονική χώρα, οι pasta προτάσεις του ξεχωρίζουν. 


Falafel

To αγαπημένο φαλάφελ της Μητροπόλεως έρχεται μέσα στην Αγορά Μοδιάνο για να φέρει αέρα Μέσης Ανατολής με την υπογραφή της Τόλυς Τσάνταλη. Πείτε «ναι» σε μια νέα εμπειρία γαστρονομίας που ενώνει κουλτούρες και πολιτισμούς. 


Γερμανικό Αλλαντοποιείο Ochsenkopf

Ένα κατάστημα με παράδοση 25 χρόνων έρχεται στην Αγορά Μοδιάνο με παραγωγή premium γερμανικών αλλαντικών και εδεσμάτων. Οι πελάτες θα μπορούν να γευτούν και να προμηθευτούν τα premium αλλαντικά δικής τους παραγωγής, καθώς και άλλα γερμανικά εκλεκτά προϊόντα.

Stay tuned for more! 

Κεντρική φωτογραφία: Όλγα Δέικου