fbpixel

Search icon
Search
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: H ιστορική τελετή έναρξης στον Σηκουάνα και 100 ηγέτες από όλον τον κόσμο στο Παρίσι
PEOPLE & MOMENTS

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: H ιστορική τελετή έναρξης στον Σηκουάνα και 100 ηγέτες από όλον τον κόσμο στο Παρίσι

Όλα όσα αναμένεται να παρακολουθήσουμε απόψε στις 20.30


Ο σωβινισμός είναι η αφοσίωση σε μια ομάδα στην οποία κάποιος ανήκει - δημιούργημα των Γάλλων, όπως και η 7η Τέχνη αυτή του κινηματογράφου, εφεύρεση των αδερφών Λιμιέρ. Αυτά τα δύο θα είναι τα θέματα της τελετής έναρξης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι, και θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ1 στις 20.30 ώρα Ελλάδος. Οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα πραγματικό υπερθέαμα για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναδύοντας για πρώτη φορά εκτός Σταδίου, αλλά στον Σηκουάνα, την ιστορία της χώρας υπό τις μελωδίες της Εντίθ Πιαφ. 

Η ιστορική παρέλαση και το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 

shutterstock-2260873639-qxxXv.jpg

Συγκεκριμένα η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 20.24 - ένα νεύμα στο έτος που διανύουμε - και πρόκειται να προσφέρει πολλαπλές εκπλήξεις. Αρχικά η παραδοσιακή παρέλαση των αθλητών θα διεξαχθεί με σκάφη στον Σηκουάνα, διανύοντας περίπου 6 χλμ. και καταλήγοντας στο Τροκαντερό, όπου και θα πραγματοποιηθεί το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία δε θα σβήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων. Το σημείο εκκίνησης θα είναι η γέφυρα Οστερλίτς, ενώ συνολικά, 94 πλοία θα μεταφέρουν 206 αποστολές με πάνω από 7.000 αθλητές και αθλήτριες. Την παρέλαση θα ξεκινήσουν οι Έλληνες αθλητές, με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σημαιοφόρους της χώρας μας. Παρόντες θα είναι επίσης ολόκληρη η Εθνική ομάδα μπάσκετ, αρκετοί εκπρόσωποι του υγρού στίβου και άλλων αθλημάτων. 

salma-hayek-olympic-torch-072424-1-705b9fb3efc54a49aa1a41e31d94f42e.jpg
Salma Hayek με την Ολυμπιακή Φλόγα

Οι «αστεράτες» εμφανίσεις

snapinstaapp-452915059-18448763413024280-357788545875391541-n-1080.jpg
H Celine Dion στο Λούβρο

Ο σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Τομάς Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος συγκέντρωσε μια σειρά μεγάλων Γαλλικών ονομάτων, που πρόκειται να εμφανιστούν στην τελετή. Επιπλέον, στο Παρίσι βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες και η Lady Gaga και Celine Dion, οι οποίες σύμφωνα με έντονα δημοσιεύματα πρόκειται να τραγουδήσουν, ενώ σύμφωνα με τα γαλλικά media λέγεται ότι η κάθε μια έλαβε αμοιβή 2.000.000. Στα ονόματα των συμμετεχόντων τραγουδιστριών ακούγεται και αυτό της Άγια Νακαμούρα, η οποία θα τιμήσει τον σπουδαίο Σαρλ Αζναβούρ τραγουδώντας κομμάτια του, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου τραγουδιστή. Τέλος, εμφάνιση - «έκπληξη» θα πραγματοποιήσει το γαλλικό metal γκρουπ Gojira που θα εμφανιστεί μάλλον με τη γαλλοελβετική τραγουδίστρια της όπερας Μαρίνα Βιότι, ενώ οι φήμες θέλουν και τη Dua Lipa, τη Βρετανίδα superstar ν' ανεβαίνει επίσης στη σκηνή.

Ξετυλίγοντας το νήμα της γαλλικής ιστορίας 

shutterstock-2479398787.jpg

Η παράσταση ακούγεται ότι θα βασίζεται στα σκηνικά που προσφέρει η Πόλη του Φωτός, οι γέφυρες του Παρισιού, οι στέγες, τα μουσεία -Ορσέ, Λούβρο - και μνημεία όπως το Παλάτι του Κεραμεικού και η Παναγία των Παρισίων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περίπου 300.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή έναρξης ενώ κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ωρών θα παρακολουθήσουμε την ιστορία του Παρισιού ανά τους αιώνες, όπως θα την αναδείξουν τέσσερις γάλλοι συγγραφείς, ο ιστορικός Πατρίκ Μπουσερόν, η σεναριογράφος της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Ντι πουρ σαν» Φανί Ερερό, ο σκηνοθέτης Νταμιάν Γκαμπριάκ και η μυθιστοριογράφος Λεϊλά Σλιμανί.

Drones και δρακόντια μέτρα ασφαλείας 

shutterstock-2466927319.jpg

Εκατοντάδες drones θα ίπτανται για να καλύπτουν την τελετή ενώ λέγεται ότι θα υπάρξει υποβρύχια φύλαξη, πέρα από τον στρατό και τα δρακόντια μέτρα ασφαλείας που έχουν κατακλύσει το Παρίσι εδώ και κάποιες μέρες. Επιπλέον, τη νηοπομπή θα συνοδεύσουν μέλη της επίλεκτης μονάδας του γαλλικού ναυτικού "Κομάντο Ιμπέρ", ενώ τα drones θα επιτυγχάνουν τη δημιουργία εντυπωσιακών εναέριων εναέριων σχηματισμών.

100 αρχηγοί κρατών κατέφθασαν στο Παρίσι 

2-X2yub.jpg
H Μπριζίτ Μακρόν στη δεξίωση για τους ξένους ηγέτες το βράδυ της Πέμπτης | Φωτογραφία: EPA
her-majesty-queen-letizia-of-spain.jpg
H Βασίλισσα Letizia της Ισπανίας φορώντας Dior

Εκατό αρχηγοί κρατών ταξίδεψαν στο Παρίσι, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι ήδη εκεί, δίνοντας το «παρών» στο επίσημο δείπνο στο Μουσείο του Λούβρου που παρέδωσε προς τιμήν τους ο Εμανουέλ Μακρόν. Στην εκδήλωση βρέθηκε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ ενώ τη βασιλική οικογένεια Βρετανίας θα εκπροσωπήσει η 73χρονη πριγκίπισσα Άννα. Μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών που θα παραστούν στην τελετή θα είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα εκπροσωπήσει η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν. Φυσικά μεταξύ αυτών, το «παρών» έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

1-dSgVM.jpg
O Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη στον Λούβρο, με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τη σύζυγό του

Επιπλέον, εκτός από την πριγκίπισσα Άννα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα παραστούν, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας μαζί με την βασίλισσα Λετίσια, τις κόρες του, πριγκίπισσες Λεονόρ και Σοφία και την ελληνικής καταγωγής μητέρα του, τέως βασίλισσα, Σοφία. Επίσης, ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος μαζί με την σύζυγό του, βασίλισσα Μαίρη και την θεία του, πριγκίπισσα Βενεδίκτη

Stay tuned for more...