fbpixel

Search icon
Search
'Ολα όσα συνέβησαν στην τελετή λήξης του 59ου ΦΚΘ
AGENDA

'Ολα όσα συνέβησαν στην τελετή λήξης του 59ου ΦΚΘ

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν και οι μεγάλοι νικητές


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές Κυριακή 11/11 στον Ολύμπιον, η τελετή λήξης του 59ου ΦΚΘ, με λαμπερούς καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό και τον πολιτικό κόσμο -ανάμεσα τους, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Το ρόλο του παρουσιαστή της βραδιάς ανάλαβε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης, που κατάφερε να κερδίσει πολύ θετικά σχόλια. 

Οι κριτές είχαν αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να αποφασίσουν ποιες ταινίες πραγματικά ξεχώρισαν και άξιζαν τα βραβεία. Στο τέλος των απονομών προβλήθηκε η καθηλωτική ταινία Girl, η ιστορία ενός κοριτσιού που γεννήθηκε αγόρι. Η τελετή ήταν σύντομη και για πρώτη φορά το φεστιβάλ διέθεσε θέσεις με εισιτήρια για το κοινό. 

FYI: Φέτος, προβλήθηκαν συνολικά 253 ταινίες, 92 από αυτές ελληνικές και με τη μεγαλύτερη ταινία να διαρκεί 14 ώρες! Οι περισσότερες ήταν ήδη από την προηγούμενη μέρας προβολής τους sold out.

5be93172240000300099b6bb.jpeg 

 ‘Ομως ας δούμε τα βραβεία αναλυτικά:

Βραβεία της Διεθνούς επιτροπής

Ξεκινώντας με το πρώτο και σημαντικότερο βραβείο, το «Χρυσός Αλέξανδρος- Θεόδωρος Αγγελόπουλος» κέρδισε η ταινία Ρέι και Λιζ του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δεύτερο βραβείο, το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής, «Αργυρός Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία Όλα Καλά της Εύα Τρόμπις, από τη Γερμανία, ενώ το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής για την καλύτερη σκηνοθεσία «Χάλκινος Αλέξανδρος» κέρδισε η ταινία Διαβολόψαρο του σκηνοθέτη Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ από την Ταϊλάνδη. 

Περνώντας στους ηθοποιούς, αξίζει να αναφερθούμε στο Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, που κέρδισε ο Γιάκομπ Σιντεργκρέν για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Ένοχος, του Γκούσταφ Μέλερ, και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, που δόθηκε στις Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, για την ερμηνεία της στην ταινία Η Δουλειά της, του Νίκου Labôt, και Ένε Σουάρτς, για την ερμηνεία της στο Όλα Καλά.

ray-and-liz-1.jpg
Ρέι και Λιζ

Στο Διαγωνιστικό τμήμα Virtual Reality, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην Ουλή των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ, ενώ η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε την ταινία Σοφία της Μεριέμ Μπενμπαρέκ, στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ενώ Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2018 ανέδειξε την Παύση της Τώνιας Μισιαλή. Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το βραβείο της στο Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή.

still-river-09.jpg
Ακίνητο Ποτάμι

Η ΕΡΤ, φέτος, έδωσε στο πλαίσιο του φεστιβάλ δύο βραβεία: Το πρώτο στην ελληνική ταινία που κέρδισε και το βραβείο κοινού Fischer και είναι το Καταφύγιο ΙΙ: Το Μονοπάτι του Πάγου του Χρήστου Νικολέρη. Στη συνέχεια, το δεύτερο βραβείο έδωσε στην ελληνική ταινία που κέρδισε και το βραβείο της επιτροπής Fipresci και είναι η ταινία, Παύση της Τώνιας Μισιαλή.

katafygio.jpg
Καταφύγιο ΙΙ: Το Μονοπάτι του Πάγου

Από την άλλη, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη στον Στηβ Κρικρή για την ταινία του, The Waiter. Ωστόσο, σημαντική κατηγορία, είναι και τα Βραβεία Νεότητας, διότι τονίζει τη σημασία της άποψης των νέων ανθρώπων για τον σύγχρονο κινηματογράφο. Στο πλαίσιο αυτών, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας πήρε Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου του Γιάννη Β. Λαπατά, ενώ Ειδικό Βραβείο Επιτροπής πήρε η ταινία Scopophilia των Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου.

the-waiter-e1525069977655.jpg
The Waiter
-9tW1r.jpg
Η δεξιά τσέπη του ράσου

Το Mermaid Award, ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κέρδισε η ταινία Σόκρατες του Άλεξ Μοράτο.

b122dbccb6abc2c2c7421bd1b6ab20a1.jpg
Σόκρατες

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) ανέδειξε την καλύτερη γυναικεία συμμετοχή και παρουσία -μπροστά ή πίσω από την κάμερα και δόθηκε στο Μη με Αγγίζεις της Αντίνα Πιντιλίε. 

Τέλος, αναφορικά με το βραβείο Κοινού Fischer: στην κατηγορία του Διεθνούς Διαγωνιστικού κέρδισε Ο ένοχος, του Γκούσταφ Μέλερ, ενώ στην κατηγορία Ελληνική Ταινία–Μιχάλης Κακογιάννης, Το μονοπάτι του πάγου, του Χρήστου Νικολέρη. Στη συνέχεια, το βραβείο Ματιές στα Βαλκάνια απονεμήθηκε στην ταινία Πεταλούδες, του Τόλγκα Καρατσελίκ, ενώ νικητήρια στην κατηγορία Ανοιχτοί Ορίζοντες αναδείχθηκε Η δωδεκάχρονη νύχτα, του Άλβαρο Μπρέχνερ.

touch-me-not-607-3.png
Μη με αγγίζεις
18457-3-1100.jpg
Πεταλούδες