fbpixel

Search icon
Search
Οι τροφές που λανθασμένα θεωρούμε υγιεινές
WELLNESS

Οι τροφές που λανθασμένα θεωρούμε υγιεινές

Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε την αλήθεια


Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να θεωρεί πως ένα και μόνο τρόφιμο θα συμβάλλει δραστικά στην αύξηση των κιλών και των ποσοστών λίπους στο σώμα, ανεξάρτητα από την μερίδα που θα καταναλώσει, αλλά και τη συχνότητα του; Απαντήστε πάντα με ειλικρίνεια. Ε, κάτι ανάλογο, λοιπόν, συμβαίνει και με τις υγιεινές τροφές. Και δεν υπαινισσόμαστε σε καμία περίπτωση πως θα σας παχύνουν. Αντιθέτως, κάποια τρόφιμα που θεωρούσαμε θρεπτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό μας, τελικά είναι πιο επιβλαβή από όσο νομίζαμε. Έτσι, έφτασε η ώρα να σας αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια και να “σπάσουμε” τους μύθους γύρω από την ισορροπημένη διατροφή. Παρακαλούμε καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε τις παρακάτω γραμμές.

Τα light products

shutterstock-1487047748.jpg

Ναι, η αλήθεια είναι πως έχουμε πέσει κι εμείς σε αυτή την παγίδα. Θεωρούμε πως τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη “light” ή “Χαμηλά λιπαρά” είναι πιο υγιεινά, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο, μας συγχωρείτε που θα σας απογοητεύσουμε, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κατά την αφαίρεση ή μείωση λίπους, προστίθενται άλλα συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα συστατικά, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν η γεύση, η οσμή, η υφή, η εμφάνιση που θα ικανοποιήσουν το ευρύ κοινό. Επομένως, η επιλογή αυτή δεν είναι η καταλληλότερη.

Mix ξηρών καρπών

shutterstock-1916380529.jpg

Οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί που βρίσκουμε στο εμπόριο περιέχουν πολύ αλάτι, σοκολάτα και άλλα ανθυγιεινά είδη επικάλυψης, ώστε να προστεθεί περισσότερη γεύση σε αυτούς. Για αυτό, προτιμήστε τους ωμούς και ανάλατους καρπούς, χωρίς να προβείτε σε υπερκατανάλωση τους, αφού η προβλεπόμενη ημερήσια μερίδα είναι όσοι χωράνε στη χούφτα σας.

Μπάρες δημητριακών

shutterstock-1915966807.jpg

Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές οι μπάρες δημητριακών του εμπορίου δεν είναι η βέλτιστη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, αφού περισσότερο θα σας ανοίξουν την όρεξη, παρά θα σας χορτάσουν. Αναλυτικότερα, περιέχουν αρκετή ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες, για αυτό καλύτερα ή να προμηθεύεστε εκείνες που έχουν τα συγκεκριμένα συστατικά σε χαμηλή περιεκτικότητα ή να φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας στην άνεση του σπιτιού σας.

Φυτικά έλαια

2-SVTxp.jpg

Όταν λέμε φυτικά έλαια εννοούμε για παράδειγμα το λάδι σόγιας ή το ηλιέλαιο. Αυτά υπόσχονται να μειώσουν την κακή χοληστερίνη, όμως όπως έχει αποδειχθεί δεν εγγυώνται και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για αυτό οφείλετε να δίνετε τη μέγιστη προσοχή σε αυτά και να επισκέπτεστε συχνά τον γιατρό σας, εάν τα καταναλώνετε αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Δημητριακά

shutterstock-397918384.jpg

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αλλά και σταφίδες, οι οποίες είναι, επίσης, επικαλυμμένες με αυτήν. Για αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος προτού το τοποθετήσετε στο καλάθι των αγορών σας.

H ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιτευχθεί και να ακολουθηθεί, ωστόσο χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές μας και το τι θεωρούμε υγιεινό. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε τον γιατρό μας, αλλά και μέσω των γνώσεων που έχουμε αποκτήσει να μπορούμε να διακρίνουμε το ανθυγιεινό από το υγιεινό τρόφιμο και ύστερα να επιλέγουμε αν θα το εντάξουμε στο διαιτολογικό μας πρόγραμμα ή όχι και σε ποια συχνότητα.

Ακολουθήστε τον τρόπο ζωής που σας ταιριάζει πάντοτε με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία!