fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο natural τρόποι να αντιμετωπίσετε το jet lag
TRAVEL

Οι πιο natural τρόποι να αντιμετωπίσετε το jet lag

Για τα πιο stress-free και άνετα ταξίδια


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το συναίσθημα που μας πιάνει μετά από μια μακρά πτήση. Είναι ένα φαινόμενο που γνωρίζουμε και μισούμε ... και ονομάζεται jet lag. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να πουν ότι το jet lag και το hangover είναι ουσιαστικά οι καλύτεροι φίλοι λόγω του πόσο δυσάρεστα είναι. Και όπως το hangover, έτσι και το jet lag μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί με φυσικό τρόπο.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους 5+1 φυσικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε το jet lag

1. Τσάι

Το jet lag συμβαίνει επειδή τα ταξίδια συνήθως διαταράσσουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας, δηλαδή το βιολογικό ρολόι που βοηθά στον έλεγχο του πότε ξυπνάμε και πότε κοιμόμαστε. Όταν βρισκόμαστε στον αέρα και διασχίζουμε διαφορετικές ζώνες ώρας, διαταράσσεται ο φυσικός μας ρυθμός.

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή την περίπτωση είναι να γεμίζουν το σώμα τους με καφεΐνη, ώστε να έχουν τα "καύσιμα" για να συνεχίσουν, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δυσκολεύει περισσότερο το σώμα σας και μπερδεύει ακόμα περισσότερο τον κιρκάδιο ρυθμό σας. Είναι προτιμότερο να επιμείνετε στο τσάι χωρίς καφεΐνη, το οποίο όχι μόνο θα βοηθήσει να ηρεμήσει το σώμα σας, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι παραμένετε ενυδατωμένοι. Μόλις προσγειωθείτε, υπολογίστε τη διαφορά ώρας και πιείτε καφέ μόνο όταν θα πίνατε κανονικά στο σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει πραγματικά το σώμα σας να παραμείνει ισορροπημένο.

shutterstock-217720432.jpg

2. Adaptogens

Τα adaptogens είναι βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην αρχαία κινεζική ιατρική για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του νευρικού συστήματος. Είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ανακούφιση από το στρες και ορισμένα προσαρμογόνα, όπως το ashwagandha, είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στον ύπνο.

Μια σημαντική σημείωση - ενημερώστε οπωσδήποτε το γιατρό σας πριν πάρετε προσαρμογόνα. Είναι αρκετά ισχυρά, οπότε είναι καλό να ενημερώσετε τον πάροχο υγείας σας σε περίπτωση που αλληλεπιδράσει με οτιδήποτε άλλο παίρνετε (ειδικά για όσους έχουν ενδοκρινικές ή ορμονικές διαταραχές).

3. Μελατονίνη

Το σώμα μας εκκρίνει φυσιολογικά μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη (η οποία ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας), αλλά αν δυσκολεύεστε ιδιαίτερα να κοιμηθείτε στις πτήσεις ή σε νέες τοποθεσίες, υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε ένα φυσικό συμπλήρωμα μελατονίνης. Για να είμαστε ειλικρινείς: δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να συμπεράνουμε αποτελεσματικά ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης θα βοηθήσουν απόλυτα τον κύκλο του ύπνου σας και θα μειώσουν το jet lag, αλλά πολλοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτά.

4. Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τα αιθέρια έλαια είναι γνωστά για τα απίστευτα ισχυρά οφέλη τους και χρησιμοποιούνται συχνά σε μια ολιστική θεραπευτική αγωγή που ονομάζεται αρωματοθεραπεία. Το άρωμα της λεβάντας, για παράδειγμα, είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Αν και μελέτες δεν έχουν διερευνήσει τη χρήση του ελαίου λεβάντας για το τζετ λαγκ, υπάρχει υπάρχουσα προκαταρκτική έρευνα που υποδηλώνει ότι το άρωμα λεβάντας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

shutterstock-718961371.jpg

5. Τροφές με υψηλή θρεπτική αξία

Ο καλύτερος φυσικός τρόπος για να νικήσετε το jet lag είναι να τροφοδοτήσετε και να θρέψετε το σώμα σας με τις κατάλληλες τροφές. Οι ειδικοί συνιστούν ένα smoothie με σπανάκι, λάχανο, σπιρουλίνα, αγγούρι, σέλινο, δυόσμο, μαϊντανό και παραπάνω λαχανικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Θα νιώσετε μια σχεδόν άμεση ώθηση στην ενέργεια σας αφού καταναλώσετε τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το αίσθημα της εξάντλησης και του jet lag.

6. Άσκηση

Η κίνηση είναι ένας τόσο απλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το jet lag, καθώς βοηθάει στη βελτίωση της ροής του αίματός σας και με αυτόν τον τρόπο παρέχεται οξυγόνο στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Οι ειδικοί συνιστούν να σηκώνεστε κάθε 30-60 λεπτά κατά τη διάρκεια της πτήσης για να σηκώνεστε, να τεντώνεστε και να περπατάτε λίγο, ώστε το σώμα σας να μην είναι σε κατάσταση σοκ ή πόνου όταν φτάσετε στον προορισμό σας.