Δεν είναι λίγες οι φορές που η εικόνα ενός πιάτου μας κατακτά από την πρώτη στιγμή κάνοντάς μας να το επιλέξουμε από την πρώτη ματιά. Αν λοιπόν, είστε λάτρεις της κουζίνας και δε χάνετε ευκαιρία να μπαίνετε σε αυτήν με σκοπό να δημιουργείτε τα δικά σας μικρά «θαύματα», τότε δεν έχετε παρά να αγαπήσετε τις παρακάτω συνταγές. Μια σειρά από γαστρονομικές προτάσεις που όχι μόνο θα εξιτάρουν τους γευστικούς κάλικές σας, αλλά θα καταφέρουν να σας κερδίσουν με την εμφάνισή τους. Υπέροχο styling και μοναδικές πρώτες ύλες θα γίνουν οι πρωταγωνιστές στο επόμενο μενού σας.
Έτοιμοι να δημιουργήσετε και να αποτυπώσετε κάθε στιγμή των ακαταμάχητων έργων σας;
Pancakes με φρούτα του δάσους & maple syrup
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 αβγό
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- λίγο βούτυρο ή λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- φρούτα του δάσους
- σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση:
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα το αβγό με το γάλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το αλεύρι τμηματικά, συνεχίζοντας να χτυπάτε με το σύρμα. Σταματάτε όταν γίνει ένας ομοιογενής χυλός. Ζεσταίνετε μισό κουταλάκι βούτυρο σε μικρό τηγανάκι διαμέτρου 15 εκ. περίπου και όταν κάψει καλά, ρίχνετε τόσο χυλό όσο να σκεπάσει την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνετε μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά και μετά γυρίζετε με τη βοήθεια σπάτουλας για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Ψήνετε κατά τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα pancakes. Σερβίρετέ τα ζεστά, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας «πύργο», με κομμάτια βούτυρο ανάμεσα στις στρώσεις και περιχυμένα με άφθονο σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) και φυσικά τα γευστικά φρούτα του δάσους, τα οποία θα δώσουν τέλειο χρώμα.
Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
Ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς & βότκα
Υλικά:
- 500 γραμ. ταλιατέλες μαύρες (με μελάνι σουπιάς)
- 150 γραμ. καπνιστός σολoμός κομμένος σε λωρίδες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. βότκα
- 180 ml κρέμα γάλακτος light
- 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξετε τα μακαρόνια με μελάνι σουπιάς και σολoμό, ζεσταίνετε πρώτα το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια για 2΄. Προσθέτετε τοn σολoμό και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1΄ ακόμη. Σβήνετε με τη βότκα και αφήνετε 2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος light, αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα για 4-5΄ έως ότου πυκνώσει ελαφρά. Τέλος, πασπαλίζετε με τον άνηθο. Διατηρείτε τη σάλτσα σκεπασμένη για να μην κάνει πέτσα. Βράζετε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζετε καλά και τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα, ανακατεύετε και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Red Velvet Cake
Υλικά
Για το κέικ:
- 220 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αβγά, μεσαία
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κής σε πάστα
Για το frosting τυριού:
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ. τυρί κρέμα
Για τη βουτυρόκρεμα:
- 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κής σε πάστα
Εκτέλεση:
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα. (Όχι περισσότερο γιατί θα χαθεί το κόκκινο χρώμα). Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις απορροφηθεί το ένα αυγό προσθέτουμε το επόμενο. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα ρίχνουμε στο μίξερ. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξίδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μίξερ με τα άλλα υλικά. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα ταψί 30x40 εκ., στρώνουμε λαδόκολλα και το βουτυρώνουμε. Βάζουμε στο ταψί το μείγμα μας και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το frosting τυριού
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και τα χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε για επιπλέον 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Όταν ασπρίσει η κρέμα, την αφαιρούμε από το μίξερ και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για να παραμείνει σφιχτή.
Για τη βουτυρόκρεμα
Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Όταν είναι έτοιμο το μοιράζουμε σε δύο μικρά μπολ. Βάζουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα κόκκινο μείγμα.
Για το food styling
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε τρία ίσια κομμάτια και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας πιατέλας σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Παίρνουμε ένα πιάτο και το βάζουμε στη άκρη πάνω στο παντεσπάνι (ιδανικά το πιάτο φτάνει μέχρι τη μέση, περίπου 18 εκ). Κόβουμε το παντεσπάνι γύρω από το πιάτο έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα στρογγυλό παντεσπάνι. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο παντεσπάνι. Το τρίτο παντεσπάνι γίνεται από δύο μισά κομμάτια όπου θα τα ενώσουμε για να κάνουμε ένα στρογγυλό. Στο τέλος θα έχουμε τρία στρογγυλά παντεσπάνια. (Τα κομμάτια που θα περισσέψουν δεν τα πετάμε). Στρώνουμε το ένα παντεσπάνι στην πιατέλα μας, βάζουμε το λίγο από το frosting και απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Βάζουμε και το τρίτο παντεσπάνι και απλώνουμε σε όλη την τούρτα το υπόλοιπο frosting. Μεταφέρουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες, για να κρυώσει και να ''σφίξει''. Όταν η τούρτα μας έχει παγώσει απλώνουμε τη λευκή βουτυρόκρεμα με ένα κουτάλι και τη βάζουμε σε τρία σημεία στη βάση της. Στη συνέχεια, παίρνουμε με ένα κουτάλι την κόκκινη βουτυρόκρεμα και τη βάζουμε σε τρία σημεία, πιο ψηλά από τα άσπρα. Με μία σπάτουλα απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα σε όλη την τούρτα μας μέχρι να καλυφτεί τελείως. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια από το παντεσπάνι που είχαν περισσέψει και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Ιταλική Bruschetta
Υλικά:
- 4 µεγάλες φέτες χωριάτικο ψωµί, όπως τσιαµπάτα
- 1 σκελίδα σκόρδου
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 ώριµες ντοµάτες
- 1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκοµµένα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση:
Ψήνουµε το ψωµί στο γκριλ ή στην ψησταριά, ή το φρυγανίζουµε µέχρι να γίνει τραγανό. Κόβουµε τη σκελίδα σκόρδου στη µέση και τρίβουµε µε την κοµµένη άκρη και τις δύο πλευρές κάθε φέτας ψωµιού. Ραντίζουµε µε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάθε φέτα ψωµιού. Κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια τις ντοµάτες και τις ανακατεύουµε µε τον βασιλικό. Αλατοπιπερώνουµε καλά και απλώνουµε πάνω στις µπρουσκέτες.