fbpixel

Search icon
Search
Οι πιο γραφικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης για να απολαύσετε μια βόλτα με την παρέα σας
CITY VIBES

Οι πιο γραφικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης για να απολαύσετε μια βόλτα με την παρέα σας

Οι περιοχές που θα σας κάνουν να δείτε την πόλη... αλλιώς


Όταν το πολύβουο αστικό τοπίο έρχεται σε επαφή με το ήδη υπάρχον ιστορικό παρελθόν, το αποτέλεσμα έχει τον τρόπο να εντυπωσιάζει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Μια Θεσσαλονίκη βγαλμένη από άλλες εποχές που πρωταγωνιστούσε το ένστικτο ξεγνοιασιάς και οι στιγμές απόλαυσης χωρίς την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων, συναντά την updated μορφή του νέου city lifestyle που προσαρμόζεται πλήρως στα τωρινά δεδομένα, φέρνοντας συνεχείς αλλαγές τόσο σε αισθητικό κομμάτι και design όσο και σε νοοτροπίες. 

Από την καρδιά της μέχρι την ανατολική της πλευρά, η Θεσσαλονίκη γεννά εικόνες που αξίζει να ανακαλύψετε τώρα!

Λαδάδικα

59767845-117707322779704-8815749027986962736-n.jpg

Image Source: @k_athanasiadis

Εκεί που «χτυπάει κόκκινο» η νυχτερινή ζωής της πόλης, αναβιώνουν οι στιγμές του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Συνδυάζοντας με την απόλυτη αρμονία τις urban πινελιές και την vintage αισθητική, το αποτέλεσμα έχει τον τρόπο να εντυπωσιάζει τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τους επισκέπτες, που αφουγκράζονται σε ανύποπτο χρόνο τη σημασία αυτού του τόπου και την ένταξή του στα αστικά πρότυπα. Μια σειρά από night clubs που προσδίδουν παλμό στα ήρεμα Θεσσαλονικιώτικα βράδια, τα πλακόστρωτα που βγαίνουν κατευθείαν από άλλες δεκαετίες, οι τσιμεντένιοι τοίχοι που στολίζονται από τα graffiti των art lovers και οι άνθρωποι που διακατέχονται από περηφάνια για την πόλη όπου ζουν ή φιλοξενούνται, είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν αυτήν την ιστορική συνοικία στο «διαμάντι» ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

Good to know: Πολλοί Εβραίοι της Θεσσαλονίκης κατοικούσαν στα Λαδάδικα, αποτελώντας την παλιά εβραϊκή συνοικία της Θεσσαλονίκης, ενώ η περιοχή όπου κατοικούνταν από Γάλλους και Ιταλούς εμπόρους, ο «Φραγκομαχαλάς», βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην περιοχή των Άνω Λαδάδικων.

Βαλαωρίτου

76693359-2587473934669503-1018802522199949312-o.jpg

Image Source: Thessaloniki Urban Adventures

Οι δρόμοι που γεμίζουν από βιαστικούς ανθρώπους που τρέχουν να προλάβουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, καθώς κι από εκείνους που περπατούν με αργό βήμα και το κεφάλι ψηλά για να θαυμάσουν τα εμβληματικά κτίρια που κάνουν «βουτιά» στο μακρινό παρελθόν κι επιστρέφουν στο παρόν, συνθέτουν την εικόνα της ιστορικής Βαλαωρίτου που έχει τον τρόπο να επαναφέρει μνήμες από άλλες δεκαετίες -τότε που όλα φάνταζαν πιο ξέγνοιαστα. Ξεκινώντας από την οδό Δωδεκανήσου και καταλήγοντας στην Ίωνος Δραγούμη, ο κόσμος που κατευθύνεται ευθεία ή επιλέγει τα ενδιαφέροντα περάσματα και τις colorful στοές, καταφέρνει να τα ζήσει όλα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά: εικόνες από νυχτερινά μαγαζιά που χαρίζουν ευρωπαϊκό αέρα, café που δίνουν την αίσθηση ότι ανηφορίζετε σε κάποιους από τους πολυσύχναστους δρόμους του Παρισιού, spots από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε ό,τι βρίσκεται στις επιθυμίες σας -από ρούχα μέχρι φυτά για τον κήπο σας-, όλα υπό το πρίσμα της παλιάς Θεσσαλονίκης που δεν είχε ιδέα για όσα θα έφερνε ο χρόνος και για εκείνα που θα μετέβαλαν τους city ρυθμούς.

Good to know: Ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά κτίρια της οικονομικής κι εμπορικής ανάπτυξης των αρχών του 20ού αιώνα, αποτελεί το παλιό κτίριο της Τράπεζας Θεσσαλονίκης, γνωστό σήμερα ως Στοά Μαλακοπής. Χτίστηκε το 1906 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, προκειμένου να στεγαστεί η τράπεζα. Χάρη στην εβραϊκή παροικία και τη μεγάλη κίνηση από τα Βαλκάνια, η περιοχή απέκτησε έντονο εμπορικό ενδιαφέρον. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η στοά παρέμεινε οικονομικό κύτταρο του κέντρου, ωστόσο οι δραστηριότητες αφορούσαν πλέον σε εμπορικά καταστήματα λευκών ειδών και βιοτεχνίες έτοιμων ενδυμάτων.

Πλατεία Ναυαρίνου

shutterstock-1750679825.jpg



Περπατώντας κανείς στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου, εύκολα μπορεί να νιώσει πως ταξιδεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν -πιο γαλήνιο και πράο-, εξαιτίας της μουσικής υπόκρουσης που προέρχεται από τους street artists, οι οποίοι αντιλαμβάνονται αυτόν τον δρόμο σαν την ιδανική αφορμή να «ξετυλίξουν» το μουσικό τους ταλέντο. Μαζί με την όλη μαγευτική αύρα, το αστικό τοπίο δείχνει να αλλάζει μορφή όταν το βλέμμα του περιπατητή στρέφεται στα μικρά μαγαζάκια οι θαμώνες των οποίων γνωρίζουν τα πάντα για την τέχνη των tattoos και των piercings, χαρίζοντας μια πιο dark διάθεση που καταφέρνει, παρόλα αυτά, να γίνεται μέρος του συνολικού city life και φανερώνοντας πόσο επιδραστική είναι η ύπαρξή τους σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Για όσους επιθυμούν να ξαποστάσουν έτσι ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους για περισσότερες βόλτες στη Θεσσαλονίκη, οι καφετέριες και τα food spots στεγάζονται για να χαρίσουν ξέγνοιαστες στιγμές σε αυτούς που θα φιλοξενηθούν.

Good to know: Η πλατεία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης, με αποδεικτικά στοιχεία τα ερείπια του παλατιού του Γαλερίου που βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Επίσης, βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του Ιπποδρόμου, όπου η «Σφαγή της Θεσσαλονίκης» έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θεοδοσίου Α'.

Άνω Πόλη, Κάστρα

shutterstock-1472435672.jpg

Οι στιγμές απόλαυσης στη Θεσσαλονίκη δείχνουν να μη σταματούν ποτέ, με την Άνω Πόλη να αποτελεί ακόμα ένα πανέμορφο σημείο της. Την ώρα που δύει ο ήλιος και ο ουρανός βάφεται χρυσός, μαγευτείτε από την όψη ολόκληρης της πόλης στα ψηλότερα σημεία της. Ανηφορίστε προς τα Κάστρα και καθίστε για να θαυμάσετε την to die for θέα που αποτελείται από μαγικές θερμές αποχρώσεις και ιστορικής σημασίας σημεία. Όταν το μέρος καλυφθεί από το σκοτάδι που θα πέσει, ανοίξτε το βλέμμα σας για να δείτε με κάθε λεπτομέρεια το city by night που θα φωτιστεί από τους προβολείς τους και μείνετε σιωπηλοί για να ευχαριστηθείτε τη στιγμή έτσι όπως της αρμόζει. Μετά από αυτήν τη σύντομη στάση αναψυχής που θα αναπτερώσει ακόμα περισσότερο το ηθικό σας, κατανοήστε στο έπακρο πόσο σπουδαία μπορεί να είναι κάθε γωνιά αυτού του τόπου και το ιδανικότερο σημείο συνάντησης για τα ρομαντικά summer to winter βράδια.

Good to know: Εξαίρετο δείγμα της οικιστικής ενότητας της Άνω Πόλης, αποτελούν τα Καστρόπληκτα σπίτια, αυτά δηλαδή που χτίστηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Οι κατοικίες αυτές, εφάπτονται των βυζαντινών τειχών και καταδεικνύουν την ταχεία, πρόχειρη και ραγδαία εγκατάσταση προσφύγων στην πόλη οι οποίοι λόγω έλλειψης χώρου, έχτισαν δίπλα στα τείχη μικρά ισόγεια σπίτια με σκοπό τη στεγαστική τους εξασφάλιση.

Θεμιστοκλή Σοφούλη

sofoulh.jpg


Υπό τη γοητεία μιας γειτονιάς που «ξυπνά» μνήμες από το παρελθόν, η Θεμιστοκλή Σοφούλη που βρίσκεται στην Καλαμαριά, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο ιστορική είναι ολόκληρη η Θεσσαλονίκη -αρκεί μια γρήγορη πανοραμική ματιά για να το αντιληφθεί κανείς. Κρυμμένη στην καταπράσινη όαση που βρίσκεται στα pick της αυτήν την περίοδο και λαμβάνοντας τη μορφή του τέλειου fall resort για τους μήνες που έρχονται, αγναντεύει περήφανα τη θάλασσα που τη φωτίζει μπροστά της, κερδίζει όποιον την επισκεφθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά και του δίνει την ευκαιρία να απολαύσει τον καφέ του, τη χαλαρωτική του βόλτα και να αφήσει το βλέμμα του να πλανάται. Τα αμάξια που τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό, θυμίζουν πόσο απαιτητικοί είναι οι ρυθμοί της πόλης αλλά η επαναφορά στη σκέψη ενός επίγειου παραδείσου έχει τον τρόπο να τα σβήνει όλα και η Σοφούλη ξέρει να συνδυάζει και τα δύο, αποτελώντας πόλο έλξης για όσους κατοικούν ανατολικά της πόλης. Εάν δεν έχει τύχει να βρεθείτε εκεί, προγραμματίστε το χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Good to know: Η περιοχή αυτή πήρε το όνομά της από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, τη θρυλική προσωπικότητα που διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949).

Enjoy the city!