Το γιαούρτι το καλοκαίρι αποτελεί τον απόλυτο σύμμαχο στη διατροφή μας. Ελαφρύ, γευστικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, είναι παράλληλα δροσιστικό και προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές παρασκευές. Μπορούμε κυριολεκτικά να το μεταμορφώσουμε σε ό,τι γεύση επιθυμούμε και να το απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να αγκαλιάσουμε αυτό το μαγικό συστατικό με χαρά. Εμείς σας προτείνουμε 8 ιδέες για να αναδείξετε τον πρωταγωνιστή του καλοκαιριού
Φυσικά να αναφέρουμε ότι, ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη συνταγή σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις!
Παγωμένο cheesecake χωρίς ψήσιμο

Ένα γλυκό που παντρεύει την κρεμώδη υφή του γιαουρτιού με την ελαφριά γλύκα του μελιού και την φρεσκάδα του λεμονιού, ενώ τα θρυμματισμένα μπισκότα digestive προσθέτουν τραγανή υφή. Τα φρούτα ολοκληρώνουν το πιάτο με ζωντανό χρώμα και γλυκό άρωμα, δημιουργώντας ένα εύκολο και δροσερό επιδόρπιο. Ιδανικό για στιγμές που θέλουμε cheesecake χωρίς το βάρος του κλασικού ψησίματος.
Υλικά: Στραγγιστό γιαούρτι, τυρί κρέμα, χυμός λεμονιού, μέλι, μπισκότα digestive, φρέσκα φρούτα.
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το τυρί κρέμα, το λεμόνι και το μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε σε μπολ με φρέσκες φράουλες.
Γιαούρτι με μεσογειακή αλμυρή πινελιά

Μια καλοκαιρινή πρόταση που μεταμορφώνει το γιαούρτι σε ντιπ ή ελαφρύ γεύμα, προσθέτοντας τη γεύση του ελαιόλαδου με τη φρεσκάδα της ρίγανης. Οι ελιές και το παξιμάδι ή ψημένο ψωμί συμπληρώνουν το πιάτο, δημιουργώντας μια ισορροπημένη σύνθεση με έντονες μεσογειακές αναφορές.
Υλικά: Στραγγιστό γιαούρτι, ελαιόλαδο, ρίγανη, ελιές, παξιμάδι ή ψημένο ψωμί.
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι με ελαιόλαδο και ρίγανη. Προσθέτουμε τις ελιές και σερβίρουμε με παξιμάδι ή φρέσκο ψημένο ψωμί.
Sorbet γιαουρτιού με βασιλικό και φρούτα

Ένα παγωμένο γλυκό που ξεχωρίζει για την αρωματική φρεσκάδα του βασιλικού, το γλυκό άγγιγμα του μελιού και των φρούτων. Το χτυπημένο γιαούρτι παγώνει στην κατάψυξη, μεταμορφώνοντας το σε ένα δροσιστικό sorbet με βοτανικές νότες, ιδανικό για καλοκαιρινές στιγμές.
Υλικά: Στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκα φύλλα βασιλικού, μέλι, φρέσκα φρούτα.
Εκτέλεση: Χτυπάμε το γιαούρτι με τα φύλλα βασιλικού, το μέλι και τα φρούτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και σερβίρουμε παγωμένο.
Γιαούρτι με καραμελωμένο ροδάκινο και θυμάρι

Ένας γλυκός και αλμυρός συνδυασμός που ξεκινά με τα ροδάκινα σοταρισμένα με καστανή ζάχαρη και θυμάρι, τα οποία απελευθερώνουν έντονα αρώματα και γλυκύτητα. Τοποθετημένα πάνω σε κρεμώδες γιαούρτι, δημιουργούν ένα πιάτο με ισορροπημένη ένταση γεύσεων, ιδανικό για ένα ιδιαίτερο γλυκό ή ελαφρύ επιδόρπιο.
Υλικά: Στραγγιστό γιαούρτι, ροδάκινα, καστανή ζάχαρη, θυμάρι.
Εκτέλεση: Σοτάρουμε τα ροδάκινα με την καστανή ζάχαρη και το θυμάρι μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Τα σερβίρουμε πάνω από το γιαούρτι.
Γιαούρτι με σκόνη matcha και ξηρούς καρπούς

Ένα πιο “zen” σνακ με ανατολίτικο άρωμα, όπου η γήινη, δροσερή γεύση της matcha συνδυάζεται με την τραγανή υφή των ξηρών καρπών. Το αποτέλεσμα είναι ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο ή σνακ, που προσφέρει δροσιά και ενέργεια. Μπορούμε να προσθέσουμε υλικά της αρεσκείας μας με το συγκεκριμένο συνδυασμό.
Υλικά: Στραγγιστό γιαούρτι, σκόνη matcha, ξηροί καρποί.
Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε τη matcha με το γιαούρτι μέχρι να διαλυθεί καλά. Σερβίρουμε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Μία διαφορετική δροσερή σαλάτα

Μια δροσερή, καλοκαιρινή σαλάτα που ξεχωρίζει με την απλότητά της και την ευχάριστη αντίθεση γεύσεων: το τραγανό αγγούρι συνδυάζεται με ζουμερά σταφύλια, φρέσκο δυόσμο και ένα ανάλαφρο dressing από γιαούρτι, λεμόνι και μέλι. Η σαλάτα ολοκληρώνεται με τραγανά αμύγδαλα και ξύσμα λεμονιού, προσφέροντας ένα πιάτο ισορροπημένο και αρωματικό, ιδανικό για συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως.
Υλικά: Iceberg, Αγγούρι, σταφύλια, φρέσκος δυόσμος, στραγγιστό γιαούρτι, λεμόνι, μέλι, αμύγδαλα.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε μπολ το iceberg, τα αγγούρια, τα σταφύλια και τον δυόσμο. Σε μικρότερο μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά του dressing και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Σερβίρουμε δροσερή.
Το πιο καλοκαιρινό smoothie

Ένα καλοκαιρινό smoothie που συνδυάζει φρούτα και γιαούρτι σε μια απολαυστική, θρεπτική δόση δροσιάς: βερίκοκο, μπανάνα και γιαούρτι ενώνονται με λίγο μέλι και πάγο για ένα βελούδινο αποτέλεσμα, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.
Υλικά: Βερίκοκα, μπανάνα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι, πάγος.
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιογενές, παχύρρευστο μείγμα. Σερβίρουμε αμέσως σε ψηλό ποτήρι.
Μία ανάλαφρη μπεσαμέλ

Για μια ελαφριά, καλοκαιρινή εκδοχή μπεσαμέλ με βάση το γιαούρτι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε αλεύρι μέχρι να πάρει χρώμα, μετά προσθέτουμε σταδιακά το στραγγιστό γιαούρτι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να δημιουργηθεί μια βελούδινη, κρεμώδης σάλτσα με φρέσκο άρωμα λεμονιού και δυόσμου. Αυτή η ελαφριά μπεσαμέλ αποτελεί τέλειο συνοδευτικό για λαχανικά ή ελαφριά ζυμαρικά, προσφέροντας φρεσκάδα και απαλότητα χωρίς τα βαριά λιπαρά της κλασικής εκδοχής.
Υλικά: Ελαιόλαδο, αλεύρι, στραγγιστό γιαούρτι, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά μοσχοκάρυδο ή δυόσμο.
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά μοσχοκάρυδο ή δυόσμο. Επιστρέφουμε για λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει και να γίνει κρεμώδης.