fbpixel

Search icon
Search
Oι θεατρικές παραστάσεις επιστρέφουν: Ποιες αξίζει να παρακολουθήσετε τον Ιούλιο στην πόλη

Oι θεατρικές παραστάσεις επιστρέφουν: Ποιες αξίζει να παρακολουθήσετε τον Ιούλιο στην πόλη

Το θέατρο αναγεννιέται και σας προσκαλεί να βιώσετε στιγμές συγκίνησης


Έχοντας βιώσει μία πολύ μεγάλη περίοδο θεατρικής αδράνειας λόγω του κορωνοϊού η πόλη μας βρίσκεται ξανά σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αναβρασμό, καθώς μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν να παρουσιάζονται και πάλι παραστάσεις στο θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις αυτές θα είναι τόσο εσωτερικής (π.χ. ΚΘΒΕ, ερασιτεχνικές ομάδες), όσο κι εξωτερικής παραγωγής (π.χ. παραστάσεις που θα έρθουν από την Αθήνα). Συνεπώς, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, ότι ο Ιούλιος του 2020 θα είναι ένας θεατρικά δραστήριος μήνας για την πόλη μας, η οποία άλλωστε φημίζεται για την έντονη θεατρική της δραστηριότητα. Μάλιστα από πολλούς η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές και ως η ελληνική πρωτεύουσα του θεάτρου, καθώς δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ανέβασμα αξιόλογων και καλλιτεχνικά πρωτοποριακών παραστάσεων. 

Για όλους εσάς λοιπόν, που ανυπομονείτε να επισκεφθείτε ξανά τις θεατρικές αίθουσες, δημιουργήσαμε μία λίστα με τις must-see παραστάσεις που θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2020.

«Γκόλφω» στη Μονή Λαζαριστών

2-obF82.jpg

Η παράσταση «Γκόλφω», το πολύ επιτυχημένο έργο του Σπύρου Περεσιάδη, «ανεβαίνει» και πάλι στην πόλη μας, αποτελώντας την καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Χρήστο Παπαδημητρίου, Χρύσα Τουμανίδου και Θάνο Φερετζέλη. Η Γκόλφω είναι η ιστορία ενός έρωτα, ο οποίος έληξε άδοξα κι επίπονα λόγω της προδοσίας. Όλα αυτά φυσικά εκτυλίσσονται σε ένα ορεινό χωριό της ελληνικής υπαίθρου, δημιουργώντας το κατάλληλο σκηνικό για την παρουσίαση ενός βουκολικού παραμυθιού. Το βουκολικό αυτό παραμύθι παρότι κινείται ανάμεσα στα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας, καταφέρνει να περάσει ηχηρά μηνύματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες συχνά «μολύνονται» από το «μικρόβιο» της προδοσίας. Η παράσταση θα ανέβει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2020.

Plus info: Μέρες: 17, 18 και 19 Ιουλίου στις 21:15

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο ανοιχτό θέατρο Συκεών

3-1KvXA.jpg

Σκηνοθέτης και σκηνογράφος της παράστασης είναι ο Θέμης Μουμουλίδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Ιωάννα Παππά, Γιώργο Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνο Καρατζογιάννη, Χριστίνα Χείλα Φέμελη και Δημήτρη Σάμολη. Στο εμβληματικό αυτό έργο του Σοφοκλή η Αντιγόνη τολμά να αντιταχθεί στους άγραφους νόμους της εποχής της, οι οποίοι επιτάσσουν να μη θάψει τον αδελφό της. Ωστόσο η ίδια καθοδηγούμενη από το ένστικτο της τιμής, της υστεροφημίας και της αδελφικής αγάπης, αποφασίζει να πάει κόντρα στον Κρέοντα και σε όλους όσους προσπάθησαν να την αποτρέψουν, προκειμένου να μπορέσει ο αδικοχαμένος αδερφός της ο Πολυνείκης να βρει τη μετά θάνατον αγαλλίαση. Πόσο εύκολο είναι άραγε να ανατρέψει κανείς τις βαθιά ριζωμένες επιταγές μιας ολόκληρης κοινωνίας, όταν όλοι στρέφονται εναντίον του;

Plus info: Μέρες: 23 και 24 Ιουλίου στις 21:30

«Δάφνες και Πικροδάφνες» στο θέατρο Γης

4-STgVa.jpg

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Πέτρο Φιλιππίδη, Τάσο Χαλκιά, Κωνσταντίνο Ασπιώτη και Θανάση Πατριαρχέα. Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Εκεί ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, οι τοπικοί υποστηρικτές υποψήφιων βουλευτών, συγκεντρώνονται ένα βράδυ προκειμένου να εκθέσουν τους λόγους που θεωρούν, ότι οι ίδιοι είναι πολύ ικανοί πολιτικοί ηγέτες. Όλοι έχουν καλά κρυμμένα μυστικά, τα οποία μπορούν να ρίξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, συνθλίβοντας την ψυχολογική υπεροχή τους. Μήπως όμως στην πραγματικότητα άλλος ή μάλλον άλλη είναι αυτή που κινεί τα νήματα αυτού του περίπλοκου πολιτικού παιχνιδιού; Άλλωστε, η πολιτική είναι ένας συνεχής κι επίπονος αγώνας επιβίωσης, όπου μόνο ο ισχυρότερος θα καταφέρει να επιβιώσει.

Plus info: Μέρες: 26 και 27 Ιουλίου στις 21:30

«Προσοχή ο φίλος δαγκώνει» στο θέατρο Γης

5-M4r0H.jpg

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Μέμο Μπεγνή, Ναταλία Δραγούμη και Ευαγγελία Μουμούρη. Όταν δύο ζευγάρια θα αρχίσουν να περιπλέκουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της φιλίας τους, θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται πολυάριθμες κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι οποίες θα αποδείξουν περίτρανα, ότι η αληθινή φιλία είναι μια έννοια πολύ πιο σύνθετη και δυσπρόσιτη. Πώς θα αντιδράσουν οι πρωταγωνιστές αυτής της παράλογης ιστορίας, όταν ο λάθος χειρισμός ενός κινητού τηλεφώνου θα τους αναγκάσει να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα; Η ιστορία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τον κανόνα, ότι η αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις αποκαλύπτεται στο τέλος, καθώς τίποτα δε μένει για πάντοτε κρυφό.

Plus info: Μέρες: 28 και 29 Ιουλίου στις 21:30

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο θέατρο Δάσους

6-TsrF0.jpg

Σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Γιάννης Ρήγας, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Γιάννη Ρήγα, Γιώργο Χριστιανάκη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Σίμο Κακάλα και Χρήστο Στέργιογλου. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για φέτος το καλοκαίρι το αριστουργηματικό και διαχρονικό έργο του Αριστοφάνη, το οποίο παρότι ανήκει στην κατηγορία της κωμωδίας πετυχαίνει να περάσει κάποια πολύ ισχυρά κοινωνικά, ηθικά και πολιτικά μηνύματα. Όλα αυτά φυσικά γίνονται ενώ παράλληλα οι πρωταγωνιστές του έργου αναζητούν την Πολιτεία, το μέρος που θα βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης και στο οποίο τα πουλιά θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο, εξουσιάζοντας θεούς και ανθρώπους. Ένα έργο που μιλάει για τη δύναμη, την υπεροχή και την εξουσία.

Plus info: Μέρες: 22, 23, 24, 29 και 30 Ιουλίου στις 21:15