fbpixel

Search icon
Search
Οι μυστικοί παράδεισοι της Ελλάδας στο νέο βιβλίο του φωτογράφου Miguel Flores-Vianna
MAGAZINE

Οι μυστικοί παράδεισοι της Ελλάδας στο νέο βιβλίο του φωτογράφου Miguel Flores-Vianna

Με αφορμή της κυκλοφορία του "Haute Bohemians in Greece" μάς εκμυστηρεύεται τις γεμάτες συναίσθημα προσωπικές του διαδρομές στην υπέροχη χώρα μας


Με βασικές συνεργασίες του τα περιοδικά World of Interiors, Cabana, Architectural Digest και T magazine των New York Times, ο Miguel Flores-Vianna είναι ένας αργεντινός φωτογράφος που με πάθος αιχμαλωτίζει με τον φακό του αρχιτεκτονική και interiors. Η σειρά βιβλίων “Haute Bohemians” των εκδόσεων Vendome απέκτησε πρόσφατα ένα νέο μέλος, το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος και επικεντρώνεται στην Ελλάδα και σε σπίτια της που ανήκουν στην ομώνυμη με τον τίτλο φυλή: όσων δηλαδή ζουν ανά τον κόσμο, αλλά έχουν ισχυρή σύνδεση με τη χώρα μας μέσω μιας ξεχωριστής ιδιοκτησίας τους εδώ. 

Στην εισαγωγή του, ο διάσημος φωτογράφος αναφέρει: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα ήταν σταθερό μέρος του ρυθμού της ζωής μου. Η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι βαθιά - αυτήν τη γη που με καλωσορίζει κάθε καλοκαίρι, κάνοντάς με να νιώθω ότι είμαι ένας δικός της. Σκεπτόμενος βαθύτερα το βιβλίο, ακολούθησα ένα συνδετικό νήμα: την αυθεντικότητα. Αποφάσισα ότι καθένα από αυτά τα μέρη, είτε παλιά είτε καινούρια, κατοικημένα ή ιστορικοί προορισμοί, θα έπρεπε να είναι μια αληθινή αναπαράσταση αυτών που τα δημιούργησαν. Ήθελα να με συγκινήσουν αυτοί οι χώροι και, λόγω της αυθεντικότητάς τους, να τους δω να γίνονται κατανοητοί απ’ όλα τα γούστα και τους πολιτισμούς».

Έχετε επισκεφτεί και φωτογραφίσει μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια στον κόσμο. Ποιες ήταν οι διαφορές στην αρχιτεκτονική και το design που εντοπίσατε στην Ελλάδα και πιστεύετε ότι κάνουν έναν χώρο πιο ελκυστικό; 

Γενικά τείνουμε να πιστεύουμε ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει το δικό της «τυπικό» στιλ αρχιτεκτονικής. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται υπό το ίδιο πρίσμα, αλλά στην ουσία έχει ενσωματώσει στοιχεία από τους πολιτισμούς με τους οποίους είχε στενή σχέση ανά τους αιώνες. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δει ενετικά χαρακτηριστικά στα νησιά του Ιονίου και οθωμανικές επιρροές στην περιοχή κοντά στη Μικρά Ασία. Επίσης, οι πλούσιες, πολύχρωμες παραδόσεις των Βαλκανίων είναι πολύ εμφανείς στη Βόρεια Ελλάδα. Η δημιουργία αυτού του βιβλίου μού επέτρεψε να δω όλες αυτές τις διαφορές και τώρα συνειδητοποιώ ότι δε χρησιμοποιείται κάποιο γενικό αρχιτεκτονικό στιλ στη χώρα. Οι ξένοι και οι τουρίστες πιστεύουν λανθασμένα ότι το λευκό των Κυκλάδων είναι η μόνη χαρακτηριστική αισθητική σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζω το βιβλίο μου να επιτρέψει στους ανθρώπους να δουν ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικής κουλτούρας - κάτι που κάνει τους διαφορετικούς εσωτερικούς χώρους που επιλέξαμε να παρουσιάζονται να είναι τόσο ενδιαφέροντες και ελκυστικοί.

screen-shot-2023-05-31-at-50032-pm.jpg

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας σε αυτόν τον τομέα;

Νομίζω ότι είναι πλούσια στην αρχιτεκτονική της παράδοση, γιατί μπόρεσε να διατηρήσει τη φωνή της, αλλά ταυτόχρονα να απορροφήσει την επιρροή άλλων πολιτισμών σε βάθος χρόνου και Ιστορίας.

«Οι ενδιαφέροντες άνθρωποι ζουν σε ενδιαφέροντα μέρη». Υποστηρίζετε αυτήν τη φράση; 

Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ιστορία να πουν, επομένως είμαστε όλοι ενδιαφέροντες. Αυτό που κάνει τους εσωτερικούς χώρους να έχουν ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι από εμάς επιλέγουμε να περιβάλουμε τον εαυτό μας με πράγματα που δείχνουν τι συμβαίνει στην εσωτερικότητά μας, τα όνειρά μας, τα ενδιαφέροντά μας. Τα δωμάτια που συνδυάζονται με τέτοιον τρόπο δείχνουν τη «γεωγραφία» της ζωής μας: τι μας αρέσει, πού βρεθήκαμε, τι μας έχει επηρεάσει αισθητικά. Αυτή είναι η διαφορά που, για μένα, κάνει έναν χώρο «ενδιαφέροντα».

screen-shot-2023-05-31-at-50323-pm.jpg

Ποιους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων χαρήκατε ιδιαίτερα που γνωρίσατε, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν και στο βιβλίο των Haute Bohemians;

Ποιες ιστορίες ζήσατε μαζί και θα θυμάστε για πάντα; Χάρηκα πολύ που γνώρισα τη Λήδα Αθανασοπούλου. Με εντυπωσιάζει τόσο το όραμά της όσο και το γεγονός ότι είναι μόλις 31 ετών. Είναι πολύ ξεκάθαρη στο τι της αρέσει, κι αυτό βοηθά τους χώρους που δημιουργεί να φαίνονται ώριμοι και καλοστημένοι. Νομίζω ότι θα έχει λαμπρό μέλλον στον τομέα του σχεδιασμού. Όπως σε κάθε επιχείρηση που χρειάζεται μερικά χρόνια για να αναπτυχθεί, έτσι και σ’ αυτό το βιβλίο, δημιουργώντας το βήμα-βήμα, συναναστράφηκα με υπέροχους ανθρώπους και μέρη και φυσικά υπήρξαν καταπληκτικές στιγμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ίσως μια τέτοια αξιοσημείωτη εμπειρία ήταν να ακούω τον Jacob Rothschild να μοιράζεται μερικές από τις ιστορίες της ζωής του μαζί μου.

screen-shot-2023-05-31-at-50243-pm.jpg

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στη χώρα και γιατί;

Περνάω περίπου πέντε εβδομάδες κάθε καλοκαίρι στην Ύδρα, την οποία επισκέπτομαι εδώ και χρόνια. Το αγαπώ αυτό το νησί όχι μόνο για όλους τους προφανείς λόγους -την ομορφιά του, την ιστορία του, τη σχετική του ησυχία-, αλλά και επειδή έχει την πρόσθετη γοητεία ότι δεν έχει κίνηση, αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες. Έτσι, όλοι τείνουμε να έχουμε μια πιο αργή, πιο ήρεμη ζωή, όταν είμαστε εκεί. Είναι λίγο σαν να πηγαίνεις πίσω στον χρόνο!

screen-shot-2023-05-31-at-50514-pm.jpg

Πείτε μας ποιες θεωρείτε προσωπικά τις κορυφαίες φωτογραφίες στο βιβλίο.

Είναι αδύνατον να επιλέξω! Θα είναι πιο ενδιαφέρον για μένα να ακούσω ποιες πιστεύουν οι άλλοι ότι είναι, σύμφωνα με το γούστο τους.

Κλείνοντας, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Haute Bohemians που επιλέγουν την Ελλάδα; Έχουν κάτι κοινό; 

Νομίζω ότι όλοι όσοι αναφέρονται στο βιβλίο μου αγαπούν τη χώρα λόγω του πλούτου του πολιτισμού της, της ομορφιάς του τοπίου της και της γοητείας και της φιλόξενης φύσης των ανθρώπων της. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από μια χώρα - είναι state of mind. Για μένα, δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και μου αρέσει που ο ελληνικός λαός με κάνει να νιώθω σαν στο σπίτι μου εδώ. Είναι ένα όμορφο μέρος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYΛIOY 2023