fbpixel

Search icon
Search
Οι κολοκύθες και τα περίφημα Polka Dots της Yayoi Kusama έχουν κι επίσημα κατακλύσει τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης
ARTS & CULTURE

Οι κολοκύθες και τα περίφημα Polka Dots της Yayoi Kusama έχουν κι επίσημα κατακλύσει τον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης

Και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο


Κολοκύθες για την άνοιξη; Πρωτοποριακό -ειδικά όταν προέρχονται από την περιβόητη καλλιτέχνη Yayoi Kusama. Η πουά κολοκύθα είναι τόσο αντιπροσωπευτική της ίδιας της Kusama, όσο και τα γνωστά Infinity Rooms της που σε βάζουν σε έναν μοναδικό κόσμο ψευδαισθήσεων. Τα έργα της ίδιας λοιπόν, μπορούν και απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης εδώ και λίγες ημέρες. Το artistic υπερθέαμα, το οποίο σχεδιάστηκε να ανοίξει πριν από ένα χρόνο, με τίτλο, "Kusama: Cosmic Nature" (που μάλιστα τώρα πρόκειται να διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου) παρουσιάζει τόσο παλαιότερα, όσο και πιο πρόσφατα έργα της εικαστικού σε μια έκταση 250 στρεμμάτων του κήπου. Ενώ, η iconic καλλιτέχνης από την Ιαπωνία έχει αναδείξει μια σειρά εκθέσεων -συμπεριλαμβανομένου ακόμα μιας αυτόν τον μήνα στο Gropius Bau του Βερολίνου-, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει εξετάσει συγκεκριμένα τη σχέση των έργων της με τη φύση.

titlo.jpg
1-y0pel.jpeg

«Η φύση αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια σπλαχνική έμπνευση γι' αυτήν. Υπάρχει αυτός ο σταθερός τρόπος αλλαγής -κύκλοι αποσύνθεσης, θανάτου ή αναγέννησης- που είναι σταθερά θέματα, τα οποία μπορείτε να δείτε καθ' όλη τη διάρκεια της δουλειάς της», υποστηρίζει στο AD, η επιμελήτρια του New York Botanical Garden, Mika Yoshitake, η οποία επιμελήθηκε επίσης την έκθεση "Yayoi Kusama: Infinity Mirrors" στο Μουσείου Hirshhorn το 2017.

Ανάμεσα στους ανθισμένους νάρκισσους και τα άνθη κερασιάς του κήπου, οι επισκέπτες θα βρουν δέντρα τυλιγμένα σε κόκκινο και άσπρο πουά ύφασμα, καθώς και πολλά μνημειώδη γλυπτά, ξεκινώντας με το "I Want to Fly to the Universe" στο Reflecting Pool. Στην πισίνα του Native Plant Garden, το Narcissus Garden της Kusama (1966/2021) είναι ένα από τα πιο «ήσυχα» έργα που εκτίθενται. Αρχικά, κατασκευάστηκε ως κριτική για τον ελιτισμό στον κόσμο της τέχνης, αποτελούμενο από 1.400 αντανακλαστικές σφαίρες από ανοξείδωτο χάλυβα να ταλαντεύονται τώρα απαλά, και να αναδιατάσσονται φυσικά λόγω του ανέμου και του ρέοντος νερού. Επίσης, μπορεί να θαυμάσει κανείς το "Pumpkins Screaming About Love Beyond Infinity", στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μπουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να χαθούν σε ένα φωτεινό κομμάτι χρυσών κολοκύθων.

7-8ttVZ.jpg
3.jpeg

Ένα άλλο μοναδικό βίωμα θα είναι αναμφίβολα το συνεχώς εξελισσόμενο "Flower Obsession", το πρώτο θερμοκήπιο της Kusama Obliteration, -εμπνευσμένο από το φυτώριο της οικογένειάς της στην πατρίδα της στο Matsumoto της Ιαπωνίας. Ο χώρος έχει «ντυθεί» με φυτά, βιβλία κηπουρικής και περισσότερες κηπευτικές λεπτομέρειες.

Για μια πιο παραδοσιακή εμπειρία, οι επισκέπτες μπορούν να σταματήσουν στην Πινακοθήκη Ross για να δουν εικόνες από την παράσταση "Walking Piece" της Kusama, στην οποία μιλάει μέσα από πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης με ένα ροζ κιμονό και μια ομπρέλα διακοσμημένη με τεχνητά λουλούδια. Δίπλα στο κτίριο της βιβλιοθήκης Mertz υπάρχουν στενά κλιμακωτά γλυπτά και δισδιάστατα έργα που καλύπτουν μεγάλο μέρος της καριέρα της Kusama. Μεταξύ των πρώτων και σπανιότερων ευρημάτων είναι το σκίτσο της καλλιτέχνιδας από το 1945, που ήταν μόλις 16 ετών. Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της χλωρίδας και της πανίδας που βρέθηκαν στο φυτώριο της οικογένειάς της εξελίσσονται σε σουρεαλιστικές και εξαιρετικά εξπρεσιονιστικές μορφές, για τις οποίες είναι πλέον γνωστή σήμερα.

2-bM1J7.jpeg
9-xwFkw.jpg

Όσον αφορά την ψυχολογική και φιλοσοφική ουσία που είναι εγγενής στο έργο της Kusama, η Yoshitake εξηγεί ότι «δεν αφορά μόνο τη γήινη βοτανική φύση, αλλά και αυτή την επέκταση της φύσης που είναι κάτι που εδραιώνεται απεριόριστα στον Κόσμο». Σκούρα έργα από τη δεκαετία του 1950 έως το 1970, καθώς και τα ίδια τα Infinity Rooms, απεικονίζουν αυτά τα βασικά θέματα της λεγόμενης επανάληψης, της αφθονίας και του δέους. Σε έναν χρόνο γεμάτο προκλήσεις, το "Kusama: Cosmic Nature" κάνει την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια μιας άνοιξης που μάς βρίσκει όλους «προσεχτικά» αισιόδοξους. Η έκθεση εκθειάζει με τον δικό της τρόπο την αναγέννηση και την χαρά!