fbpixel

Search icon
Search
Οι ηλικιωμένοι δικαιωματικά έχουν κερδίσει τον αγώνα του effortless styling
TRENDS & CATWALKS

Οι ηλικιωμένοι δικαιωματικά έχουν κερδίσει τον αγώνα του effortless styling

Tι συμβαίνει τελικά με το στιλ που ακολουθούν όλο και περισσότεροι celebrities


Προτού το “quiet luxury” μεταφραστεί σε υπερβολικά απλά looks και πριν το normcore ισοπεδωθεί έως ότου να σημαίνει «βασικά ρούχα», υπήρχαν οι ηλικιωμένοι και η φιλόδοξη προσέγγισή τους αναφορικά με το πώς να ντυθούν. Οι σημερινοί elderly people ντύνονται πολύ, πολύ καλά. Πάντοτε γοήτευε τα πλήθη το πόσο αβίαστα φορούν τα ρούχα και ενδεχομένως η μεγαλύτερη κουλτούρα μόλις τώρα αρχίζει να ασκεί επιρροή.

1-PCI8x.jpg
Lily James

Αυτό μας απασχόλησε ακόμα περισσότερο πρόσφατα, παρατηρώντας το outfit που φορούσε η ηθοποιός Lily James στα γυρίσματα της ταινίας θρίλερ «Relay» στα μέσα Απριλίου. Το look περιλάμβανε μίνιμαλ μακιγιάζ, καμπαρντίνα, λιτό πλεκτό με λαιμόκοψη και oversized παντελόνι. Στην αρχή, φαντάζει ως τρανταχτό παράδειγμα του «stealth wealth», το να ντύνεται κάποιος με τα πιο εξεζητημένα και ακριβά brands χωρίς να φαίνεται πουθενά το logo, όμως κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά καταλάβαμε ότι δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο. Διπλωμένη εφημερίδα, λειτουργικά αθλητικά παπούτσια πεζοπορίας: Η James επηρεάστηκε ουσιαστικά από την γκαρνταρόμπα των ηλικιωμένων. Και μάλιστα με τον πιο stylish και cool τρόπο!

Σε αυτό το σημείο δημιουργείται μια απορία: γιατί δεν δίνουμε στους ηλικιωμένους τη δέουσα διαπίστευση ότι είναι απίστευτα κομψοί; Και γιατί τα ρούχα τους είναι τόσο ταιριαστά με την τρέχουσα μόδα;


Όλα ξεκινούν από τα κομμάτια. Ίσως πρόκειται για γενίκευση, αλλά το θέμα είναι ότι οι ηλικιωμένοι δεν ενδιαφέρονται να εντυπωσιάσουν κανέναν. Επιλέγουν τα ρούχα τους μόνοι τους, σύμφωνα με τροπάρια που έχουν εσωτερικεύσει επί δεκαετίες ενδυμασίας. Επιπλέον, ντύνονται με βασικό κριτήριο την άνεση. Βέβαια, δεν πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μονάχα στα ρούχα αλλά και στο πώς τα φοράνε, όπως φαίνεται και από την εξαιρετική καμπάνια BEAMS x LL Bean που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία δεν ήταν top απλώς και μόνο επειδή τα ρούχα ήταν ωραία. Ήταν τα αξιολάτρευτα ηλικιωμένα μοντέλα που πούλησαν τα αρκετά normal καρό πουκάμισα και τα μπεζ hoodies της συλλογής.

2-YjrK5.jpg

Αυτό το casting δεν είναι καινούριο. Μέρος της απήχησης, ειλικρινά, έγκειται στο ότι οποιοδήποτε άτομο μιας συγκεκριμένης ηλικίας φαίνεται εγγενώς ως αυθεντικό και έτσι τα ρούχα του είναι επίσης αυθεντικά.

Ένα ανθρώπινο πρόσωπο που ξεπερνά το χρόνο φαίνεται αυθεντικό - η αυθεντικότητα και το effortlessness αποτελούν «κλειδί» σε αυτή την περίπτωση. Τα μοντέλα με φρέσκο πρόσωπο χωρίς πόρους ή γκρίζες τρίχες δεν μπορούν να συγκριθούν. Αυτές είναι οι universal αλήθειες κάθε καλοντυμένου ανθρώπου, ηθελημένα ή μη. Φαινόμαστε ωραίοι όταν μοιάζουμε ανενόχλητοι, σαν να «πετάξαμε» πάνω μας ότι είχαμε και το κάναμε να φαίνεται φυσικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που κάνουν βόλτα στην Chinatown της Νέας Υόρκης φαίνονται πάντα τόσο πιο στιλάτοι από τους νέους με τις επιτηδευμένες εμφανίσεις τους.

jennifer-lawrence.jpg
Jennifer Lawrence

Κάτι τέτοιο παρατηρείται και στις διασημότητες. Οι A$AP Rocky, Tyler the Creator και Jennifer Lawrence ντύνονται με φιλόδοξη ευκολία, φορώντας συχνά παραλλαγές από oversized καμπαρντίνες, πουλόβερ και ξεθωριασμένα τζιν που συνήθως φορούν οι κάτοικοι του Upper East Side. Επίσης, πάντοτε ήταν αξιοθαύμαστα τα τελείως ανεπιτήδευτα και καθημερινά looks του Adam Sandler.

Αναμφίβολα, όλοι οι προαναφερθέντες celebrities έχουν την πολυτέλεια να ντύνονται με ανεκτίμητης αξίας κομμάτια, αλλά ποιος άλλος θα μπορούσε να αναδημιουργήσει Goyard και Martin Rose εμφανίσεις φορώντας vintage και φθηνά κομμάτια; Το ότι εκείνοι φαίνονται τόσο καλοντυμένοι οφείλεται στο ότι απλώς διοχετεύουν το ίδιο μυστικό ελιξίριο που κάνει τους ηλικιωμένους τόσο καλούς στο να φορούν ρούχα!

Τα παραπάνω μας επαναφέρουν στην φουσκωτή καμπαρντίνα και στο τεράστιο παντελόνι της Lily James. Η εμφάνισή της υπερτερεί της σημερινής «ήσυχης πολυτέλειας». Σε γενικές γραμμές, οι ηλικιωμένοι έχουν ήδη κερδίσει. Είχαν μια ζωή να κυριαρχήσουν στην τέχνη του effortless ντυσίματος και όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να κρατάτε σημειώσεις, τόσο το καλύτερο!