fbpixel

Search icon
Search
Oι founders του νέου most talked-about resort της Σκύρου μας ξεναγούν στο θερινό ορμητήριο που έχουν δημιουργήσει
TRAVEL

Oι founders του νέου most talked-about resort της Σκύρου μας ξεναγούν στο θερινό ορμητήριο που έχουν δημιουργήσει

Το ALERÓ αγαπάει το ανεπιτήδευτο και το ιδιαίτερο κι οι εμπνεύστριές του μας μιλούν γι' αυτό


Στην παραθαλάσσια τοποθεσία της Βίνας, στην καρδιά της Σκύρου, η Ηρώ και η Αλεξάνδρα Γκριμπίζη, δημιούργησαν τον δικό τους παράδεισο: ένα παραθαλλάσιο resort που ακούει στο όνομα ALERÓ, ένα «καταφύγιο» με χαρακτήρα, εκτόπισμα και μια απόλυτα δική του ενέργεια. Αυτή είναι η πρώτη αίσθηση που σου αφήνει η εμπειρία της διαμονής εδώ. Ένα μέρος με λιτή, ουσιαστική πολυτέλεια, φτιαγμένο με σεβασμό στη φύση και μια σύγχρονη ματιά, που «φωτογραφίζει» τόσο ωραία την παράδοση και την ιστορία του νησιού. Το αποκαλούν «οικογένεια». Στα μάτια της Ηρώς και της Αλεξάνδρας, το ALERÓ έγινε η αφορμή να μοιραστούν εμπειρίες ζωής, να ξεδιπλώσουν πτυχές του εαυτού τους και να δημιουργήσουν ένα μεσογειακό place-to-be που αγαπάει να δημιουργεί εντύπωση και σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο «σπίτι» σου, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, χωρίς να σου λείπει απολύτως τίποτα. Τόσο απλά. Παράλληλα, σού προσφέρει απλόχερα και μια αφορμή να «μπλεχτείς» με τον τόπο, τους ανθρώπους, τις γεύσεις του. 

Αν με ρωτάτε, οι δυο δημιουργοί του τα κατάφεραν περίφημα, γι’ αυτό και η συνέχεια τους ανήκει δικαιωματικά!

Ποια η φιλοσοφία και το όραμα πίσω από το ALERÓ;

Είναι ένα παραθαλάσσιο resort, το ιδανικό σκηνικό για την απόλυτη χαλάρωση, σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον. Η ηρεμία και η απλότητα είναι χαρακτηριστικό μας. Και η αλήθεια είναι πως ανυπομονούμε να υποδεχτούμε κάθε νέο φιλοξενούμενο που θα ζήσει την εμπειρία που του έχουμε ετοιμάσει, θα γνωρίσει την «οικογένειά» μας και θα μας αφήσει το δικό του, προσωπικό στίγμα. Το όραμά μας είναι μια ζεστή και φιλική προς τον άνθρωπο μεσογειακή κατοίκηση, όχι απρόσωπη και «γενικά» μοντέρνα, αλλά με διαστρωμάτωση αρχιτεκτονικής μνήμης. Το ALERÓ προσφέρει μια διευρυμένα μεσογειακή διαμονή που ενσωματώνει τοπικά σκυριανά στοιχεία μέσα από μια φρέσκια ματιά με comforts υψηλού επιπέδου. Στο επίκεντρο αυτής της φιλοσοφίας βρίσκεται ο άνθρωπος, τόσο ως φιλοξενούμενος αλλά και ως οικοδεσπότης.

Πότε ξεκίνησε να παίρνει «ζωή» το όλο project

Υλοποιήθηκε εν μέσω lockdown κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αντίδοτο στις απρόσμενες αυτές καταστάσεις στάθηκε η θερμή αγάπη όλων των συντελεστών υλοποίησης του έργου για το όραμα που πρέσβευε. Χωρίς τη συγκινητική, με συνέπεια, επιμονή και υπομονή του γενικού υπεύθυνου του έργου κ. Ζήνωνα Μάτη, Πολιτικού Μηχανικού, της κατασκευαστικής εταιρίας CITIC, του επιβλέποντα κ. Ιπποκράτη Κωστή, Πολιτικού Μηχανικού που κατάγεται και κατοικεί στη Σκύρο και μας έδινε πάντα εφικτές και ορθές λύσεις, και τους κ. Ελπίδα Ιασωνίδου και κ. Ηλία Χωλόπουλο, Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, που ξετύλιγαν το κουβάρι των γραφειοκρατικών θεμάτων, το ALERÓ δε θα ήταν αυτό που είναι σήμερα.

zipeu5c.jpeg

Γνωρίζουμε ότι προέρχεστε από δύο διαφορετικά background επαγγελματικά και ακαδημαϊκά. Ποιος είναι ο ρόλος της κάθε μιας σε όλο αυτό εγχείρημα;

Ηρώ: Θυμάμαι πως στην αρχή, όταν ακόμη το ALERÓ ήταν ιδέα, είχαμε κάτσει οικογενειακώς σ’ ένα τραπέζι και συζητούσαμε τι ρόλο θα έχει η καθεμία. Τότε δεν υπήρχε απάντηση, ήταν όλα ρευστά και δεν καταλήξαμε πουθενά. Αυτό που έγινε, λοιπόν, ήταν η καθεμία ν’ ασχοληθεί με αυτά που πραγματικά την ενδιαφέρουν και την εμπνέουν. Για εμένα, αυτό είναι η Amérissa, το Food & Beverage κομμάτι του ALERÓ.

Αλεξάνδρα: Είναι αλήθεια πως προερχόμαστε από διαφορετικά background, αλλά και πως είμαστε δύο γυναίκες με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Θεωρώ πως αυτό βοηθάει πολύ σε μια επιχείρηση. Η μία καλύπτει κομμάτια της άλλης, ώστε να έρχεται το καλύτερο αποτέλεσμα και ο επισκέπτης να βιώνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

05b0266-ok-Q3MrM.jpg

Με ποιον τρόπο αλληλοσυμπληρώνεστε;

Ηρώ: Εγώ είμαι η ενθουσιώδης και η Αλεξάνδρα η «φωνή της λογικής».

Αλεξάνδρα: Νομίζω αυτό γίνεται κάπως μαγικά! Όταν βρίσκονται δυο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, η μια δίνει στην άλλη τα κομμάτια που της λείπουν και χρειάζονται για να φτιαχτεί το παζλ. Σαν να προλαβαίνεις τα λάθη και να δημιουργείς περισσότερα προτερήματα.

Αν σας ζητούσα 3 στοιχεία στα οποία δώσατε ιδιαίτερη έμφαση και που χαρακτηρίζουν την εμπειρία της διαμονής, ποια θα λέγατε ότι είναι αυτά;

Άνεση, αυθεντικότητα, φιλοξενία. Βλέπετε, μαζί με την κ. Ολυβία Σίσκου, γνωστή interior designer στον χώρο, δώσαμε έμφαση στην υλικότητα, την εργονομία, τη ζεστασιά και την άνεση, χαρίζοντας στον επισκέπτη την αίσθηση του “home-coming” σ’ έναν τόπο χαλαρό, φιλικό και αισθητικά αυθεντικό. Η έννοια της «φωλιάς κατοίκησης» -στα μάτια μας- επαναπροσδιορίζει τα πρότυπα της πολυτελούς διαμονής - μιας εμπειρίας που ο χαρακτήρας της ταυτίζεται απόλυτα με τη ζεστή και προσεγμένη εξυπηρέτηση, των ανθρώπων που πλαισιώνουν την «οικογένεια» του ALERÓ.

05b0471-ok-YUiBc.jpg

«Χτίσατε» μια glocal εμπειρία διαμονής χωρίς παρεμβολές ανάμεσα στον επισκέπτη και το τοπίο. Αλήθεια, πώς το καταφέρατε; 

To ALERÓ χτίστηκε με κεντρική αρχιτεκτονική επιλογή της μεσογειακής αυλής, γύρω από την οποία αναπτύσσονται διαφορετικές τυπολογίες κατοίκησης. Κάθε τυπολογία υπηρετεί μια διαφορετική φιλοσοφία σ’ έναν ή δύο ορόφους, με διαφοροποιημένη χρήση, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός ζευγαριού ή φίλων, ακόμη και μιας μεγάλης οικογένειας. Όλα τα διαμερίσματα έχουν ιδιωτικές αυλές, εφοδιασμένες με μακρόστενες οπές αερισμού -ανάλογες με τις παραδοσιακές-, και κάθε αυλή έχει τη δική της prive πισίνα. Η γειτνίαση της θάλασσας αφήνει την αίσθηση και τη βοή της να περνά στη διαβίωση των φιλοξενούμενών μας. Γενικά, οι δυσκολίες υλοποίησης του έργου ήταν ένα μεγάλο δώρο για εμάς. Μας έδωσαν τη δυνατότητα αναστοχασμού των αρχικών επιλογών μας, μέσα από το πρίσμα των πραγματικών συνθηκών ύπαρξής του. Συνολικά, η αρχιτεκτονική πρόταση του κ. Στέφανου Σκανδάλη, βραβευμένου αρχιτέκτονα, ήταν μέσα από μια glocal (global & local) προσέγγιση με στόχο να δώσει στον φιλοξενούμενο σωματική άνεση και ψυχική ανάταση, μέσα από την ανάδειξη της τοπικότητας σ’ ένα resort με σύγχρονα ποιοτικά standards.

Η κουβέντα μας μού αφήνει την αίσθηση, ότι θέλατε να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο αυθεντικότητας που αγαπάει το διαφορετικό. Ισχύει;

Ισχύει! Στόχος μας ήταν να ενοποιηθεί το ALERÓ με το ευρύτερο παραθαλάσσιο φυσικό τοπίο χωρίς να χαθεί η «καρδιά» του έργου, που είναι η επικοινωνία των επισκεπτών γύρω από την κεντρική μεσογειακή αυλή. Η «καρδιά» του ALERÓ οροθετείται από φυσικές, ντόπιες καλαμιές, τα κτίριά μας και τον παλαιό πετρόκτιστο πυρήνα, όπου τώρα φιλοξενείται η Amèrissa, το εστιατόριό μας.

dsc09507.jpg

Η Amérissa είναι, από ό,τι καταλαβαίνω, το σημείο ανταμώματος των επισκεπτών, το οποίο ήταν και το παλαιό σπίτι του πρώτου ιδιοκτήτη, με την ιστορία του να φτάνει ως τα μισά του προηγούμενου αιώνα. Μιλήστε μας για αυτό το κομμάτι του, την ιστορία του.

Η Amérissa είναι το επίκεντρο της χαλάρωσης των φιλοξενούμενών μας αλλά και εξωτερικών επισκεπτών, με ζωή από το πρωί έως και το βράδυ, τοποθετημένη δίπλα στη θάλασσα, αλλά προστατευμένη από τους αέρηδες του νησιού, λόγω της αμμοθίνας με θέα στο κάστρο της χώρας του νησιού. Το οικόπεδο, όπου είναι χτισμένο, φιλοξενούσε έναν μικρό πυρήνα από παλαιότερα πετρόκτιστα και νεότερα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Το παλαιότερο από αυτά ήταν η κατοικία της κας Αμέρισσας, της οποίας οι πρόγονοι απέκτησαν την ιδιοκτησία του οικοπέδου χάρη στους αγώνες τους για την Εθνική Επανάσταση του 1821. Προς τιμήν της, αποφασίσαμε ν’ αναπαλαιώσουμε το πέτρινο κτίριο κοντά στη θάλασσα, για να στεγάσει το εστιατόριό μας και να του δώσουμε το όνομά της.

Διαβάζοντας τις περιγραφές σας, στάθηκα εδώ: «Το ALERÓ δεν είναι απλά ένα ακόμα κατάλυμα. Είναι ο καταλύτης που συνδέει τον επισκέπτη με την περιοχή». Μιλήστε μας για αυτή την σύνδεση.

Αποφασίσαμε πως δεν θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε την εύκολη λύση των πεπατημένων και επιλέξαμε με την καρδιά μας. Ξεκινώντας από την αρχιτεκτονική με βασικό υλικό διακόσμησης των δωματίων το ξύλο, το οποίο κυριαρχεί σε όλα τα σκυριανά σπίτια, θέλαμε οι επισκέπτες να «ζήσουν» μέσα σε μια ζεστή «φωλιά». Η ίδια εμπειρία ακολουθεί τον επισκέπτη και στο εστιατόριό μας. Όλα τα πιάτα μας βασίζονται σε τοπικά προϊόντα και οι συνταγές μας απογειώνονται από τα βότανα που γέννησε η σκυριανή γη. Με τη βοήθεια του Άγγελου Λάντου, διακεκριμένου έλληνα chef, μέσα από το φαγητό αφηγούμαστε ιστορίες για το παρελθόν και το παρόν του νησιού, αλλά και γενικότερα της Ελλάδας. Ακόμη και τα κοκτέιλ μας είναι εμπνευσμένα από τον Rupert Brooke, ποιητή που έζησε στη Σκύρο! Συνολικά, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει αυτή την εμπειρία χωρίς το BLIND Studio, που με μεράκι δουλέψαμε για να μπορεί το ALERÓ να προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία.

Επιλέξατε να δημιουργήσετε αυτό το καταφύγιο στη Σκύρο. Αλήθεια, πώς νιώθετε γι’ αυτόν τον τόπο, τι σχέση έχετε μαζί του;

Το νησί επιλέχθηκε από εμάς γιατί διατηρεί μια όμορφη ανάμνηση των γονιών μας. Επισκέφτηκαν το νησί νέοι, το 1985, και μαγεύτηκαν από τον τότε απλοϊκό τρόπο ζωής των κατοίκων, με ψάρια και αστακούς να βγαίνουν από τις βάρκες και να τα αφήνουν σε μικρά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα, με την προσμονή της ανατολής να χαράξει από το βράδυ, και κατσίκια να κυκλοφορούν ανέμελα στους δρόμους του νησιού. Μετά από χρόνια, όταν επισκεφτήκαμε εμείς το νησί, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως αυτή η εμπειρία δεν είχε αλλάξει και τόσο. Η Σκύρος είναι ένα καταφύγιο αυθεντικότητας, με ρίζες στον χρόνο, με γεύσεις γνήσιες και όμορφους ανθρώπους. To ALERÓ ξεκίνησε γιατί βρέθηκε ένα κομμάτι γης δίπλα στη θάλασσα. Η αίσθηση της αλμύρας, άλλωστε, έδωσε και το όνομα στο κατάλυμά μας, «Άλας και Νερό», τα δύο στοιχεία στην καρδιά του.

1-glnff.jpg

Ποια κατά τη γνώμη σας, είναι η ωραιότερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τη Σκύρο;

Κάθε εποχή έχει τη δική της μαγεία στο νησί! Ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος προσφέρονται για οδοιπορικές διαδρομές και μεγάλες βόλτες με τα άλογα. Η Σκύρος είναι γεμάτη πολιτιστικές εξορμήσεις - από τα μουσεία της χώρας, τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, αλλά και τα ιστορικά ξωκλήσια που κάποιοι λένε πως μετράνε 365 - ένα για κάθε μέρα του χρόνου! Το νότιο τμήμα του νησιού είναι εξίσου ενδιαφέρον: άγρια ομορφιά με υδροβιότοπους που αποτελούν καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά, άλογα και κάθε λογής ζώο. Σίγουρα, όμως, και οι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανικοί για τους λάτρεις της θάλασσας. Όμορφες παραλίες -οργανωμένες και μη-, εκδρομές με ιστιοπλοϊκά και καράβια σε κρυφούς παραδείσους, καταδύσεις, windsurfing. Οποιονδήποτε μήνα βρεθούν στο νησί, οι μικροί μας φίλοι πρέπει επισκεφτούν το πανέμορφο σκυριανό αλογάκι που ενδημεί μόνο στη Σκύρο.

05b0149-ok-lLVzq.jpg

Πριν κλείσουμε την ωραία αυτή κουβέντα, θα ήθελα να σταθούμε σε κάτι ακόμη. Τώρα που το ALERÓ είναι έτοιμο να γράψει το δικό του κεφάλαιο, ποιες θα λέγατε πως είναι οι προσδοκίες και στόχοι σας; Πώς βλέπετε το μέλλον του;

Ηρώ: Οι άμεσοι στόχοι μας είναι η επέκταση του ALERÓ. Αυτή τη στιγμή, στο οικόπεδο έχουμε 12 σουίτες και στο άμεσο μέλλον θέλουμε να γίνουν περισσότερες. Επιθυμία μας, επίσης, είναι να μεγαλώσουμε τη γαστρονομική εμπειρία των φιλοξενούμενών μας αλλά και επισκεπτών εκτός ξενοδοχείου. Και να δημιουργήσουμε πιο πολλές αυθεντικές εμπειρίες στον χώρο μας.

Αλεξάνδρα: Έχουμε πολλές ιδέες. Θέλουμε να μεγαλώσει και να εξελιχθεί, να είναι ένας μικρός παράδεισος για τους επισκέπτες του. Ακούμε συνεχώς τον κόσμο που μας επισκέπτεται, καθώς μέσα από αυτή την επικοινωνία δημιουργούνται ανάγκες βελτίωσης. Θέλουμε, όταν έρχεται κάποιος, να νιώθει πως ακόμα κι αν μείνει μόνο στο ALERÓ, δε θα του λείψει τίποτα.

Easter Escape

Η εμπειρία διαμονής αποκτά νέα διάσταση μέσα σ' ένα περιβάλλον που υμνεί το φυσικό τοπίο και «αγκαλιάζει» τις ομορφιές του τόπου μας. Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, το ALERÓ μετατρέπεται στον must-go προορισμό, αφού συνδυάζει την παράδοση ενός νησιού και τη σύγχρονη αύρα ενός resort που θα ικανοποιήσει κάθε επιθυμία σας. Είτε σκοπεύετε να αποδράσετε για ένα short πασχαλινό getaway είτε επιθυμείτε να χαλαρώσετε και να προσφέρετε στον εαυτό σας μερικές στιγμές αληθινής ευεξίας, το πανέμορφο νησί της Σκύρου αλλά και το θέρετρο πολυτελούς ανεμελιάς ενδείκνυνται γι' αυτό. Σκεφτείτε: Οι στιγμές διπλά στη θάλασσα, τα ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα με αγαπημένα πρόσωπα και η αυθεντική ελληνική φιλοξενία του θα κάνουν τις ημέρες των διακοπών σας ακόμα πιο γοητευτικές! Κάντε την κράτησή σας τώρα

Take a tour around the exceptional resort at the gallery! 

Info: Vina, Σκύρος 340 07 | Τηλ.:  2222 092200 | Facebook: ALERÓ - Seaside Skyros Resort | Instagram: @alero.resort