fbpixel

Search icon
Search
Οι ελληνικές ετικέτες κρασιών που μπορείτε να απολαύσετε μετά το γεύμα σας
MAGAZINE

Οι ελληνικές ετικέτες κρασιών που μπορείτε να απολαύσετε μετά το γεύμα σας

Οι επιδόρπιοι οίνοι αποτελούν ακριβώς αυτό που χρειάζεστε μετά από ένα απολαυστικό lunch ή dinner


Πολλές φορές, μετά το δείπνο, δεν μπορούμε να αποφύγουμε το επιδόρπιο, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα τόσο δα κομματάκι σοκολάτας gianduja. Ένα ωραίο σπιτικό γεμιστό μπισκότο ανταγωνίζεται μια χιονισμένη μαρέγκα με ζουμερά φρούτα και κρέμα που έχει «πλημμυρίσει» το πιάτο και ζητάει την προσοχή μας. Ή έστω, στο τραπέζι, ο αγαπημένος μας φίλος θα επιμείνει να δοκιμάσουμε το σπιτικό του κέικ βουτηγμένο σε ρούμι ή εκείνο το ιταλικό panforte που εδώ και καιρό προσπαθεί να πετύχει. Κι ακριβώς εκείνη τη στιγμή που νομίζουμε ότι έχουμε αντισταθεί στη ζάχαρη, έρχονται τα δυσεύρετα τυριά δίπλα σε ζουμερές και καλοφτιαγμένες μαρμελάδες -ακόμη και χωρίς ζάχαρη- ή το chutney! Αυτήν τη φορά, όμως, σας έχω μία νέα πρόταση: Τι θα λέγατε να αποφύγουμε τους κανόνες και να τα δοκιμάσουμε μαζί με το επιδόρπιο κι ένα κρασί, όπως ένα λευκό με παλαίωση σε βαρέλι; Μη στηθείτε, λοιπόν, στην ούρα για να πάρετε το μεγάλο προφιτερόλ, αλλά επιλέξτε τους γεμιστούς χουρμάδες με τραγανά αμύγδαλα ή φουντούκια με σοκολάτα, που κερδίζουν σε γεύση, και την πιο φρέσκια πορτοκαλόπιτα, για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Τα μπισκότα ξηρών καρπών, τα γλυκόπικρα κομμάτια σοκολάτας ή ένα μικρό cantuccini, αποτελούν επίσης ιδανικές προτάσεις. Ας δούμε, όμως, τα πιο απολαυστικά κρασιά και το pairing τους με τα πιο λαχταριστά γλυκά ανά περίπτωση!

Μπορεί ένα κρασί να έχει τον τελευταίο λόγο σε ένα δείπνο; Κι όμως, με την κατάλληλη «συντροφιά» όλα είναι πιθανά, αφού συχνά οι επιδόρπιοι οίνοι αποτελούν ακριβώς αυτό που χρειάζεστε μετά από ένα απολαυστικό γεύμα.

Κτήμα Παυλίδη, Emphasis Syrah

emphasis-syrah-pavlidis.jpg

Ένα πλούσιο και ισορροπημένο Syrah από τη Δράμα, με ρωμαλέα δομή που του προσδίδει διάρκεια στον χρόνο. Αυτός ο ερυθρός δυναμίτης περικυκλώνεται από αρώματα γλυκόριζας, μαύρων φρούτων και από μικρά κόκκινα φρούτα, όπως κεράσι και βατόμουρο, που συνδυάζονται με βοτανικές νότες από βανίλια και καφέ - αποτέλεσμα της πολύμηνης παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.

To serve with: Το Syrah «διψάει» για σοκολάτα. Ιδανικά μια χειροποίητη, γεμάτη από ξηρούς καρπούς και εξωτικά αρώματα καφέ, με πικάντικο καπνιστό προφίλ και επίγευση αληθινά μεθυστικής καραμέλας.

Κυρ-Γιάννη, Χρυσογέρακας

xrysogerakas-kyr-yiannis.jpg

Στο Αμύνταιο, ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, βρίσκεται ο λόφος της Σαμαρόπετρας, οι πλαγιές του οποίου φιλοξενούν τους γραμμικούς αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, απ’ όπου προέρχονται οι ποικιλίες Gewürztraminer και Μαλαγουζιά. Μια γουλιά του προσφέρει αρώματα από μέλι, ώριμο πεπόνι, λίτσι και ανανά. Αυτό ακολουθείται από ένα πλούσιο, παρατεταμένο φινίρισμα.

To serve with: Για να το απολαύσετε, ετοιμάστε εκείνη την τέλεια τάρτα μήλου και μη φοβηθείτε να βάλετε δίπλα κι εκείνο το pecorino που σας φαινόταν παράταιρο.

Οινοποιείο Κεχρή, Αφρός Ρετσίνα

afros-kexris.jpg

Ένα οινοποιείο που εξάγει τη ρετσίνα σε περίπου 26 χώρες δε θα μπορούσε παρά να προτείνει ένα εξαιρετικά μοντέρνο προϊόν ποιοτικής απόδοσης αυτής της ποικιλίας, κι αυτό είναι ο Αφρός. Ο ιδιαίτερος αρωματικός και γευστικός του χαρακτήρας τού προσδίδει έναν πλούτο που κάνει το κρασί αυτό μια εμπειρία μοναδική.

To serve with: Κι αν απλά νομίζετε ότι η απόλαυση σταματάει σ’ ένα ποτήρι κρασί, αναζητήστε στη σελίδα του οινοποιείου τη συνταγή κοκτέιλ και βάλτε το πλάι σε χουρμάδες γεμιστούς με τυριά, σπασμένους ξηρούς καρπούς και ginger.

Κτήμα Γεροβασιλείου, Μαλαγουζιά από Υπερώριμα Σταφύλια

malaghoyzia-apo-iperorima.jpg

Σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα και στη συνέχεια γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια. Το απαλό του μπουκέτο με μέλι και φλούδα πορτοκαλιού δε σας προετοιμάζει για το πόσο υπέροχο θα είναι στο στόμα.

To serve with: Αποξηραμένα σύκα, μανταρίνι και τροπικά φρούτα «χορεύουν», μέχρι να υποδεχτούν ένα Paris-brest ή ένα βολάκι Τήνου δίπλα σε μαρμελάδα περγαμόντο.

Βουνό με Βουνό 2022 Lidl Ελλάς

img-1523.jpg

Μια δροσερή και φρουτώδης εκδοχή της συνύπαρξης της Μαλαγουζιάς με τον Ροδίτη και το Μοσχάτο. Ένα λευκό κρασί, γεμάτο με τη φρεσκάδα του lime, των λευκών λουλουδιών και την ένταση των καλοκαιρινών φρούτων. Μαλακό στο στόμα με έντονη την αίσθηση της φρεσκάδας και αρωματική επίγευση λουκουμιού.

To serve with: Τέλειο για τα γιορτινά πάρτυ ως απεριτίφ ή δίπλα σε κρύα πιάτα φρέσκων αλλαντικών, τυριών, λαχανικών.

VINSANTO της Γαίας, GAIA Wines

gaiawines-assets-wines-gr-vinsantotiff-copy.jpg

Μια παραδοσιακή συνταγή Σαντορινιού κρασιού, αυτή τη φορά με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού πρόκειται για γλυκό, επιδόρπιο κρασί, το οποίο φτιάχνεται από λιαστά σταφύλια. Σύνθετα και έντονα αρώματα καραμελωμένων και καβουρδισμένων φρούτων, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, το Vinsanto της Γαίας καταφέρνει πράγματι να ισορροπήσει με μια εξαιρετική οξύτητα που του δίνει νεύρο και ένταση.

To serve with: Συνοδεύστε το μ’ ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση τη μαύρη σοκολάτα ή με κάποιο έντονο τυρί.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023