fbpixel

Search icon
Search
Οι χρυσοί κανόνες των experts για να εισάγετε το Νο1 trend διακόσμησης στο σπίτι σας
INTERIORS

Οι χρυσοί κανόνες των experts για να εισάγετε το Νο1 trend διακόσμησης στο σπίτι σας

Τα curved designs ήρθαν για να μείνουν!


Από τα καλοσχηματισμένα έπιπλα που θυμίζουν γλυπτά μέχρι τις αισθησιακές σιλουέτες που μοιάζουν να ρέουν ελεύθερες, η τάση για καμπύλες γραμμές στους εσωτερικούς μας χώρους συνεχίζει να είναι και τη φθινοπωρινή σεζόν Νο1. Εμείς, ανατρέξαμε στο net-a-porter.com όπου τρεις interior tastemakers μοιράζονται πώς και γιατί να «αγκαλιάσετε» τα curved designs στο σπίτι σας - και φυσικά σας τα παρουσιάζουμε! 

1// «Αγκαλιάστε» τις καμπύλες 

Το curved design είναι η τάση που αναδεικνύει φυσικές μορφές στους εσωτερικούς μας χώρους, λέει η Alexandra Donohoe Church, διευθύντρια της Decus Interiors. «Δημιουργεί μια ποιότητα αισθησιασμού και καμπυλότητας σε κάθε χώρο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και της ανθρώπινης μορφής», λέει. Η σχεδιάστρια Linda Boronkay συμφωνεί: «Γενικά, μου αρέσουν οι πιο καμπυλωτές σιλουέτες σε έναν χώρο, καθώς μπορούν να προσθέσουν καλύτερη ροή σε ένα δωμάτιο. Τα curved designs μοιάζουν με τη φύση, οπότε είναι συνήθως πιο άνετα και εργονομικά. Επιπλέον, από αισθητικής άποψης είναι επίσης εύκολο να δουλέψεις μαζί τους, καθώς φαίνονται καλά από όλες τις γωνίες.»

«Ο καμπυλωτός σχεδιασμός, είτε σε έπιπλα είτε σε σκληρές επιφάνειες, όπως ο πάγκος μιας κουζίνας προσδίδει μια μοντέρνα, αλλά ταυτόχρονα απαλή και εκλεπτυσμένη αίσθηση σε έναν χώρο», προσθέτει η Susana Simonpietri, creative director της Chango. «Τραβάει αμέσως το βλέμμα και δίνει μια θηλυκή πινελιά σε ένα δωμάτιο». 

3-orvoV.jpg

2// Αξιολόγηση του χώρου

Όταν πρόκειται για την επιλογή των χώρων που συμπληρώνουν ιδιαίτερα τα καμπυλωτά designs, πρέπει να εξετάσετε το κάθε δωμάτιο στο σύνολό του - από το αρχιτεκτονικό περίγραμμα (τα curved έπιπλα μπορούν, για παράδειγμα, να διαλύσουν τα ευθύγραμμα, γεωμετρικά σχήματα και τις σιλουέτες) έως την προσθήκη βάθους στις υφές και τους τόνους του όλου του εσωτερικού. «Προσωπικά μου αρέσει να τοποθετώ curved designs σε formal living rooms και master bedrooms», λέει η Simonpietri. «Καθώς τείνουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους χώρους με layering και ουδέτερους τόνους, το σχήμα και η καμπυλότητα αυτών των κομματιών κάνει τη διακόσμηση πιο φιλόξενη και άνετη.»

Η Donohoe Church προτιμά την ένταση που δημιουργείται ως αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου mix and match και συνήθως τα καμπυλόγραμμα στοιχεία "σπάνε" την επανάληψη ενός ευθύγραμμου χώρου. Θεωρώ ότι τα curved design είναι πιο επιτυχημένα όταν τοποθετηθούν σε έναν άνετο και μεγάλο χώρο στον οποίο μπορούν να αναπνεύσουν, επιτρέποντας στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να εκτιμήσει την χρηστικότητά τους στο έπακρο.

3// Παίξτε με τις αναλογίες

Για την Boronkay, είναι σημαντικό να επιλέγετε κομμάτια που λειτουργούν με τις διαστάσεις του χώρου, αλλά σίγουρα θα υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. «Ο καμπυλωτός φωτισμός λειτουργεί σχεδόν παντού», λέει. «Τα αντίστοιχα έπιπλα τείνουν να ταιριάζουν καλύτερα σε μεγαλύτερους χώρους, ειδικά αν μιλάμε για καναπέδες, αλλά σήμερα υπάρχουν και μερικές πραγματικά tiny πολυθρόνες που σχεδόν σε "αγκαλιάζουν" και έχουν εκπληκτική σιλουέτα», καταλήγει. 

2-bOjy9.jpg

4// Αν έχετε αμφιβολίες, ξεκινήστε από κάτι μικρό...

«Ξεκινήστε από κάτι μικρό, με μια πολυθρόνα ή μια λάμπα, και συνεχίστε με βάση αυτό», συνεχίζει. «Οι curved sofas μπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετηθούν αν δεν έχετε μεγάλο χώρο, οπότε πάντα πρέπει να ελέγχετε το μέγεθος του δωματίου σας πριν δεσμευτείτε για ένα πιο statement κι εντυπωσιακό curved έπιπλο ή αντικείμενο.

5// ...αλλά να διασφαλίσετε ότι θα έχει αντίκτυπο

«Τείνω να προτιμώ την προσέγγιση "go hard or go home"», λέει η Donohoe Church. «Υποστηρίζω την επιλογή ενός ή δύο statement κομματιών που είναι σημαντικά για τον χώρο - όχι απαραίτητα μεγάλα - και τον περιορισμό των καμπυλών μόνο σε αυτά τα αντικείμενα στο δωμάτιο!»