fbpixel

Search icon
Search
Οι 7 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις που παίζονται αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Οι 7 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις που παίζονται αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη

Καθώς και αυτές που έρχονται και αξίζουν μια θέση στην ατζέντα σας


Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον άνοιξη με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στις θεατρικές σκηνές της πόλης. Μεγάλες παραγωγές κάνουν απόβαση στη συμπρωτεύουσα αυτές τις ημέρες, με σημαντικό καστ ηθοποιών και συναρπαστικές ιστορίες, που προβλέπεται να μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε όλες τις top θεατρικές παραστάσεις που αξίζουν την προσοχή τώρα!

1. «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Eric-Emmanuel Schmitt στο Θέατρο Αυλαία

811217.jpg

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι' αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι. Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος; Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι' αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ' όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας. Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη, Άρης Λεμπεσόπουλος.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), έως τις 31 Μαρτίου, Τετάρτη - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.


2. «Μαρία Κάλλας» της Ανδρομάχης Γεωργιάδου στο Θέατρο Σοφούλη

mk-7.jpg

Η συναρπαστική μα και τραγική ζωή της Μαρίας Κάλλας δημιούργησε ένα πολυπληθές κοινό θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Η Μαρία Κάλλας υπήρξε μια σπάνια και μοναδική σοπράνο καθώς και μια ξεχωριστή γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της μέσα στο χρόνο. Η ζωή της Μαρίας Κάλλας, σε κείμενο της Ανδρομάχης Γεωργιάδου, ζωντανεύει στο θέατρο Σοφούλη μέσα από την αφήγηση μιας θαυμάστριάς της. Η Ανδρομάχη Γεωργιάδου ερμηνεύει διπλό ρόλο σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη. Στο πιάνο συνοδεύει η Μαρίνα Χονδροματίδου.

Info: Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη), έως τις 20 Μαρτίου, Τετάρτη στις 21:00.


3. «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο στο Θέατρο Πόρτα

thiva-cue.jpg

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ρόλους, τον Μαρτίν και τον Φεδερίκο, τους ερμηνεύει ο ίδιος ηθοποιός. Ο Γαλλο-ουρουγουανός Σέρχιο Μπλάνκο, από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, μας παραδίδει μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στον μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογέφσκι. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), έως σήμερα στις 21:00.


4. ''Closer'' του Patrick Marber στο Θέατρο Αριστοτέλειον

823849.jpg

Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα ενσαρκωθεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα, τα συναισθηματικά κενά, τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο τού μαζί. Ο πόθος, η έλξη, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνεια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το αιχμηρό ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει διαρκώς και με τις τέσσερις πλευρές ανοιχτές. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης–Μπογδάνος. Ερμηνεία: Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Ναταλία Σουίφτ, Βίκυ Παπαδοπούλου, Σπύρος Σταμούλης.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), έως τις 24 Μαρτίου, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 17:00 και στις 19:00.


5. «Οι ληστές» του Friedrich Schiller στο Βασιλικό Θέατρο

852107.jpg

«Οι Ληστές» είναι ένα έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο-σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε την εποχή που γράφτηκε -στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα. Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης. Παίζουν: Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), έως τις 24 Μαρτίου, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.


6. «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

857887.jpg

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Philippe Claudel «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν». Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα. Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), 22 - 31 Μαρτίου, Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.


7. «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» του Robert Thomas στο Αριστοτέλειον

725680.jpg

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου»: Το νουάρ αριστούργημα του Robert Thomas, το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Robert Thomas, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Κοραλία Καράντη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γεροντιδάκης.

Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), από 29 Μαρτίου, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 18:00 και στις 21:00.