fbpixel

Search icon
Search
Oι 20 καλύτερες ταινίες που παίζονται αυτή τη στιγμή στο Netflix
ARTS & CULTURE

Oι 20 καλύτερες ταινίες που παίζονται αυτή τη στιγμή στο Netflix

Η watchlist που θα ενθουσιάσει και τους πιο δύσπιστους


Μπορεί το 2019 να φτάνει αισίως στο τέλος του, ωστόσο είναι γεγονός ότι υπήρξε άκρως γενναιόδωρο με τα περισσότερα παγκόσμια καλλιτεχνικά δρώμενα κι εξελίξεις. Μία από αυτές: η κατακόρυφη ανάπτυξη της διαδικτυακής πλατφόρμας θεάματος, φυσικά το Netflix! Το πρόγραμμα που έχει πλέον γίνει θεσμός, ενώ έχει αποκτήσει μέχρι και το δικό του hashtag #Netflix_and_chill, έχει καταφέρει να γυρίσει το κοινό στη μικρή οθόνη και να το κάνει να αγαπήσει ξανά τις τηλεοπτικές σειρές και ταινίες παγκοσμίου φήμης, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. 

Με το 2020 να βρίσκεται μόλις μια «ανάσα» μακριά, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες, πιο μεγάλες και αξιοθαύμαστες επιλογές ταινιών με ταλαντούχους νέους, αλλά και καταξιωμένους ηθοποιούς της πλατφόρμας που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην κινηματογραφική σκηνή. 

1. The Irishman 

1-jREY7.jpg

Ο Martin Scorsese συνεργάζεται ξανά με τον Robert De Niro και τον Joe Pesci και το Netflix καταφέρνει να κυκλοφορήσει μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες blockbuster παραγωγές του. Από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Martin Scorsese λοιπόν, δημιουργήθηκε μια νέα βιογραφική ταινία για τη ζωή του Frank Sheeran. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο καθηλωτικός Robert De Niro, ως ο γνωστός hitman του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος θυμάται τις στιγμές, που τον ανέδειξαν μαχητή. Φυσικά, στο πλευρό του ο μοναδικός Al Pacino και ένα υπόλοιπο cast σπουδαίων ηθοποιών.

2. Marriage Story

2-2cHoR.jpg

Το φιλμ, που προβλήθηκε στην έναρξη του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέσπασε εξαιρετικά σχόλια στην πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας και όπως φαίνεται έχει πάρει τον δρόμο του για τα φετινά Όσκαρ. Πρωταγωνιστές είναι ο Adam Driver και η Scarlett Johansson, που όπως έχει γίνει γνωστό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε μία παραγωγή που εντυπωσίασε και τους πιο απαιτητικούς. Το σημαντικότερο: Είναι διαθέσιμο από τις αρχές Δεκεμβρίου στο Netflix, δίνοντας σε χιλιάδες χρήστες τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν. Η ιστορία πραγματεύεται τη ζωή ενός ζευγαριού, του Τσάρλι, ενός θεατρικού σκηνοθέτη στην εναλλακτική σκηνή της Νέας Υόρκης και της Νικόλ, μιας πολλά υποσχόμενης ηθοποιού που δεν έχει ξεδιπλώσει ακόμη το ταλέντο της. Τα λεγόμενά τους συνοδεύονται από ένα μοντάζ των προσωπικών τους στιγμών, που αποπνέουν μια αίσθηση απόλυτης φυσικότητας: σαν μια γλυκιά αδιάκριτη ματιά στη ζωή που βρίσκει πάντα τον τρόπο να διαβρώσει τα ανθρώπινα αισθήματα. Ένα πολυεπίπεδο «δράμα διαζυγίου», που ισορροπεί ανάμεσα στο δάκρυ και το χαμόγελο.

3. Star Wars: The Last Jedi

last-jedi.jpg

Σε αυτή την 8η ταινία της ιστορικής σειράς "Star Wars", ο συγγραφέας-διευθυντής Rian Johnson γνωστός ως "Looper" περιπλέκει τα «σύνορά» της με φανταστικούς τρόπους, συναρπάζει με την εικονογραφία του και ξεπερνά τις προσδοκίες, δίνοντας στο σύμπαν σε μοναδικές κατευθύνσεις. Το φιλμ "The Last Jedi" παραδίδει όλα τα μαθήματα ενός blockbuster με dogfights και επικίνδυνες μάχες. Παράλληλα, στοχεύει στον διαλογισμό και την εσωτερική σκέψη του θεατή, μέσα από τη ματιά των δημιουργών του.

4. Jackie Brown

3-FTMVT.jpg

Ο Quentin Tarantino λίγο μετά το "Pulp Fiction", δημιουργώντας μια από τις καλύτερες ταινίες του, το Jackie Brown, με πρωταγωνίστρια την iconic Pam Grier και το αποτέλεσμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εικόνας του Tarantino: Αξέχαστοι διάλογος, ατμοσφαιρική μουσική, εκκεντρικοί χαρακτήρες και αισθητική. Όμως, οι Grier και Robert Forster αποδίδουν στην εικόνα μια ωριμότητα και βαρύτητα, καθιστώντας ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα του σκηνοθέτη.

5. Rachel Getting Married

5-Lr352.jpg

Η ιστορία της επιστροφής ενός νεαρού ατόμου σε με ταραγμένη οικογένεια με αφορμή μία υποχρέωση δε δημιουργείται για πρώτη φορά. Ωστόσο, το σενάριο της Jenny Lumet είναι που την έκανε γεμάτη από έντονες λεπτομέρειες και συναισθηματικές αλήθειες, τις οποίες τελικώς έφερε στη ζωή ο σκηνοθέτης Jonathan Demme. Η Anne Hathaway είναι ταλαντούχα, ωμή και θυελλώδης, κρατώντας μια αδιάκοπη ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης και της τήξης, που αισθάνεται ευπρόσδεκτη και σπάνια.

6. Matrix

6-0GVBE.jpg

Μία ίσως από τις πιο σημαντικές ταινίες sci fi περιεχομένου, που έχει μείνει στα χρονικά τόσο για το επιτυχημένο cast της, όσο και για την ιδιαίτερη θεματική της. Τα μεγάλα κομμάτια δράσης του έχουν γίνει αφορμή για μοναδικά memes, αλλά και μεταφέρουν ακόμη και σήμερα μια σπάνια ενέργεια κι έναν έντονο ενθουσιασμό που έφεραν οι Wachowskis, δύο ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές που κατάφεραν να κάνουν όλο τον κόσμο να αγαπήσει τον Keanu Reeves και να πιστέψει στις παράλληλες πραγματικότητες.

7. Μοοnlight 

7-u9mKZ.jpg

H ταινία που βραβεύτηκε με το Όσκαρ για την καλύτερη εικόνα το 2017, αφορά ένα νεαρό γκέι Αφροαμερικανό άνδρα στο Μαϊάμι, που εξερευνά και προκαλεί σύγχρονες αντιλήψεις για την αρρενωπότητα, οικογένεια, δύναμη και αγάπη. Ο σκηνοθέτης Barry Jenkins δημιουργεί έναν κόσμο τόσο λεπτομερές και πλούσιο, που αφορά την ανθρωπότητα, ώστε κάθε χαρακτήρας να έχει την ευκαιρία να λάμψει. Τα θέματα και οι ιδέες της ταινίας είναι γραμμένα με φως, μουσική και ζωηρά ανθρώπινα πρόσωπα.

8. Bonnie και Clyde

8-fhKmh.jpg

Η κλασική ιστορία των Bonnie και Clyde πρωταγωνιστεί στο Netflix και αποδεικνύει πως κατάφερε να ξεκινήσει μια νέα κίνηση ανατρεπτικών, προκλητικών, κινηματογραφικών ταινιών με γνώμονα τη νεολαία. Η σκηνοθεσία του Άρθουρ Πεν, ξεχωρίζει ακόμη, αφού η δύναμη και η επιρροή της άντεξαν αναμφισβήτητα στο πέρασμα του χρόνου. Οι πρωταγωνιστές αναμιγνύουν τη σεξουαλικότητα, τον κίνδυνο και την ανησυχία σε κάθε σκηνή.

9. Roma

9-U0mie.jpg

Αυτό το ζωντανό και επιβλητικό έργο, που θυμίζει ανατριχιαστικό memoir δια χειρός του Alfonso Cuarón αποτελεί μια ιστορία δύο μεξικάνικων γυναικών στις αρχές της δεκαετίας του 1970: τη Σοφία, μητέρα τεσσάρων παιδιών και τη Cleo, της νταντάς της οικογένειας, η υπηρέτρια και υποστηρίκτρια. Οι σκηνές του είναι περιστασιακά αγχωτικές, συχνά γεμάτες συναισθήματα, που εκρήγνυνται ασταμάτητα. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό πορτραίτο ζωής, γεμάτο βίαιες δυνάμεις.

10. A Single Man 

10-U9apm.jpg

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Tom Ford μπήκε στα παπούτσια του σκηνοθέτη κι έκανε το ντεμπούτο του με αυτή τη μελαγχολική και αναπάντεχα εκπληκτική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Christopher Isherwood. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Kolin Firth αστέρια ως ένας καθηγητής κολεγίου και ως γκέι άνδρας στην εποχή του ήταν τόσο συχνά γνωστός. Ο Ford ξεδίπλωσε την απόλυτη συναισθηματική φόρτιση του Firth, ξετυλίγοντας τον πόνο της απώλειας ενός συντρόφου, μέσα από την άρτια υποκριτική ικανότητα του ηθοποιού.

11. Pulp Fiction 

11-qMJjd.jpg

Aκόμη ένας Τarantino στη λίστα: Τρεις ιστορίες εγκλήματος -ένας άνθρωπος που «κόλλησε» σε ένα δείπνο με τη γυναίκα του αφεντικού του, ένας πυγμάχος που αποφασίζει να μην παίξει στον μεγάλο του αγώνα και μια δολοφονία συμβόλαιο, αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σαν κάρτες σε τράπουλα, με ευχάριστες αφηγηματικές καμπύλες. Ο γνωστός σκηνοθέτης-σεναριογράφος δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο cast από μεγάλα ονόματα και ταλέντα για να το παραδώσει και ολοκλήρωσε νέα φιλμ βάθους, πνεύματος και πρωτοτυπίας, το οποίο θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

12. Room

12-6g1DL.jpg

Η Brie Larson κέρδισε Όσκαρ για την ισχυρή και ηγετική της εμφάνιση στην κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος της Emma Donoghue, όπου μια γυναίκα που κρατείται για χρόνια σε αιχμαλωσία προσπαθεί να ξεφύγει από τον απαγωγέα της με τη βοήθεια του μικρού της γιου. Η στενή κατεύθυνση του σκηνοθέτη Lenny Abrahamson υπογραμμίζει τη κλειστοφοβία του περιβάλλοντός τους, αλλά ταλανίζει τον θεατή με την υπόσχεση και την πιθανότητα διαφυγής. Ένα πραγματικό αριστούργημα του νεότερου κινηματογράφου.

13. Zodiac

13-0NK5h.jpg

Η ταινία του σκηνοθέτη David Fincher δημιούργησε μια ταινία που επικεντρώνεται στο είδος της εμμονής που χρειάζεται για να ακολουθήσει ένας ντετέκτιβ το δύσκολο μονοπάτι της έρευνας ενός μανιακού δολοφόνου, χρόνο με τον χρόνο, χωρίς ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα. Πρόκειται για ένα σφιχτά κατασκευασμένο, διαφανές και σχολαστικά λεπτομερές θρίλερ μυστηρίου.

14. Blue Valentine 

14-fDpZT.jpg

Καθώς το παντρεμένο ζευγάρι Cindy και Dean -οι Michelle Williams και Ryan Gosling- αποτελούν «υποδείγματα» μιας εικόνας που αναδεικνύει πλήρως και με θλίψη όλες τις στιγμές που μοιράζονται μαζί. Ο σκηνοθέτης τους, ο Derek Cianfrance, λέει αυτή την ιστορία σε κομμάτια καθώς συναντώνται και καταρρέουν, σε χρονοδιαγράμματα χωρισμένα από έξι χρόνια σκληρής, μη ικανοποιητικής διαβίωσης με μόνο έναν εκπληκτικό μήνα μεταξύ τους. Το φιλμ πρόκειται να σας συναρπάσει με την ισχυρή αναφορά του για το πώς τελειώνουν όλες οι ιστορίες αγάπης με το γνωστό "happy ending".

15. Schindler’s List

15-C1D4o.jpg

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια καριέρας στον κινηματογράφο, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποδείχθηκε όχι μόνο άψογος δραματουργός, αλλά και ως ένας από τους πιο ταλαντούχους ιστορικούς, εξαιτίας της συγκεκριμένης ταινίας του 1993. Σε αυτήν, λέει την αληθινή ιστορία του Oskar Schindler, τον ρόλο που υποδύεται ο Liam Neeson, ενός Γερμανού επιχειρηματία και μέλους του ναζιστικού κόμματος που έγινε ο απίθανος σωτήρας περισσότερων από 1.000 Εβραίων εργατών στα εργοστάσιά του. Ο Σπίλμπεργκ διευθύνει την ταινία με «μανία» και αμεσότητα, η οποία τώρα είναι διαθέσιμη και στο Netflix.

16. Rosemary's Baby 

16-noAtO.jpg

Mε την πρώτη ματιά φαίνεται σαν την τέλεια κομεντί στη Νέα Υόρκη: ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στην Upper West Side, μια πανέμορφη γυναίκα, ο όμορφος σύζυγός της και το μωρό τους όπου είναι καθ' οδόν. Κοιτάξτε όμως λίγο καλύτερα. Το αριστουργηματικό έργο του Roman Polanski είναι μια ψυχρή εξέταση του τρόμου, που κρύβεται ακριβώς κάτω από αυτές τις λαμπερές επιφάνειες, κάτω από τις καλές προθέσεις των νέων φίλων και την αισιοδοξία του νεαρού ζευγαριού. Η Mia Farrow παίζει έναν από τους ωραιότερους ρόλους της ζωής της.

17. Crouching Tiger, Hidden Dragon

17-8FROm.jpg

Ο Ang Lee παρέλαβε το βραβείο της Ακαδημίας για τον καλύτερο σκηνοθέτη γι' αυτό το συναρπαστικό μείγμα περιπέτειας πολεμικών τεχνών και ειλικρινούς ρομαντισμού. Η αφήγησή του είναι ένας συνδυασμός εξαπάτησης, προδοσίας, πίστης και υπερηφάνειας κι ενώ οι προσωπικοί και συναισθηματικοί στόχοι του είναι υψηλοί, το "Crouching Tiger" είναι πια αξιομνημόνευτο για τις εντυπωσιακές του ενέργειες, μπαλετικές και λυρικές σκηνές, καθώς οι ήρωες υπερβαίνουν την ίδια τη βαρύτητα.

18. Mystic River

18-Smaru.jpg

Ο Sean Penn και ο Tim Robbins κέρδισαν Όσκαρ για τη δουλειά τους με τον Kevin Bacon ως παιδικοί φίλοι, των οποίων τα μονοπάτια αποκλίνουν απότομα μετά από ένα τρομακτικό τραύμα και διασταυρώνονται ξανά με έναν κύκλο βίας. Το απλό σκηνοθετικό στιλ του Clint Eastwood είναι ιδανικό για αυτή την κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Dennis Lehane. Παρουσιάζει αυτά τα ψυχρά γεγονότα με μια καθημερινή οπτική που καθηλώνει.

19. American Psycho

best-american-psycho-jumbo-v2.jpg

Η σκηνοθέτης Mary Harron και ο συν-σκηνοθέτης της, Guinevere Turner, μεταμόρφωσαν το βαρύ μυθιστόρημα του Bret Easton Ellis σε μια αδίστακτη σάτιρα ήθους με τον Christian Bale να υποδύεται έναν τραπεζίτη της Wall Street, τον οποίο παρακολουθεί το κοινό να πραγματοποιεί όλες τις αιμοδιψείς πράξεις του που αφορούν συνήθως συναδέλφους του. Αλήθεια ή πραγματικότητα; Όλα εξελίσσονται σα να είμαστε μάρτυρες ενός σχιζοφρενή κακοποιού.

20. Τhe Little Prince 

20-uxbLr.jpg

Ο σκηνοθέτης Mark Osborne δημιούργησε μια ασυνήθιστη προσέγγιση για την προσαρμογή του κλασικού παιδικού βιβλίου του Antoine de Saint-Exupéry, τοποθετώντας την ιστορία του για τις συναντήσεις ενός αεροπόρου με ένα μαγικό μικρό αγόρι μέσα σε μια σύγχρονη ιστορία φιλίας. Ακούγεται σαν τη συνταγή καταστροφής, αλλά ο "Μικρός Πρίγκιπας" είναι ένα μικρό θαύμα, διατηρώντας τη μαγεία και τη γλυκύτητα του πρωτότυπου, ενώ ταυτόχρονα συνθέτει μια νέα εκδοχή για την καινούρια γενιά. Είναι ασυνήθιστα δυναμικό κι ευφάνταστο!

Kεντρική Φωτογραφία: Marriage Story