fbpixel

Search icon
Search
Οι 10 επικρατέστερες τάσεις στο interior design για το 2022
INTERIORS

Οι 10 επικρατέστερες τάσεις στο interior design για το 2022

Ανακαλύψτε ποια είναι αυτή που θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά και την κατοικία σας


Την προηγούμενη χρονιά είναι αλήθεια ότι δεχτήκαμε ένα «κύμα» από φρέσκες ιδέες, ατρόμητα χρώματα και υφές, απροσδόκητα υλικά και open-minded trends στη διακόσμηση. Μας προκάλεσαν να αλλάξουμε τον κλασικό τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τα πράγματα, παρακινώντας μας σε πραγματικές αλλαγές. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί το 2022, έχουμε μια αίσθηση για το πώς μπορεί να μοιάζει το νέο έτος σε ό,τι αφορά το design. 

Από το vibe που παίρνουμε, αναμένουμε να δούμε τους πιο πολλούς εσωτερικούς χώρους να διοχετεύουν μια αίσθηση άνεσης και να αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους. Είχαμε τόσο πολύ χρόνο να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που μας εμπνέει στην πραγματικότητα εσωτερικά, που πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τι αποζητούμε από κάθε λεπτομέρεια. Μάλιστα, δεδομένου ότι το 2022 είναι το Έτος της Τίγρης, αναμένουμε να είμαστε πιο τολμηροί, πιο «ζόρικοι», πιο επαναστάτες και royals από ποτέ. 

Με μια γρήγορη πρόβλεψη λοιπόν, αυτές είναι οι 10 πιο επικρατέστερες τάσεις στο interior design για το 2022! 

1. Loud and wowed

1.jpg

Αφού περιοριστήκαμε στα σπίτια μας για τόσο καιρό, η στείρα φύση του μινιμαλισμού έχει πλέον καταρριφθεί! Περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον μαξιμαλισμό με statement διακοσμητικά κομμάτια που αποπνέουν μια αδιαμφισβήτητα διασκεδαστική ενέργεια. Αν και οι παστέλ παλέτες εισήγαγαν μια απαραίτητη πινελιά απαλότητας, η ώρα να φωνάξουμε «έχω μια φωνή με άποψη» είναι τώρα. Η τάση "avant basic" είναι κάτι περισσότερο από ένα πλάνο διάθεσης που δανείζεται την αισθητική του κινήματος του Memphis Design: Είναι η αρχή μιας πλήρους αναγέννησης στη διακόσμηση και όλα δείχνουν πως ήρθε για να μείνει. Ετοιμαστείτε να δείτε «φωτοβολίδες» σουρεαλισμού και μεσαιωνικού γκοθ.

2. Geometric grid

2-3V2wf.jpg

Καθώς εξερευνούμε περαιτέρω το metaverse (μετα-σύμπαντος), οι εσωτερικοί μας χώροι πρέπει να αντικατοπτρίζουν το ταξίδι του ψηφιακού κόσμου. Η interior designer, Hanna Ali εξηγεί ότι αυτό το ανερχόμενο trend παρουσιάζει έναν εντελώς νέο τρόπο εμπειρίας της εικονικής αρχιτεκτονικής που αλλάζει δραστικά τη μέχρι στιγμής κουλτούρα. Εκτός από όλη την καινοτομία γύρω από την πιο έξυπνη τεχνολογία, τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs, βρισκόμαστε στη μέση της προσαρμογής σε ένα μοντέλο υβριδικού τρόπου ζωής. Το checked (καρό) print κυριάρχησε σε όλη την πανδημία, αλλά τώρα που πειραματιστήκαμε με το πιο ψυχεδελικό, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην αρχική πηγή. Οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας θα σας πει πόσο ουσιαστικό είναι το γεωμετρικό μοτίβο καθώς τώρα τα περισσότερα σχέδια αποτίουν φόρο τιμής σε αυτό.

3. Nowstalgia

22.jpg

Από το μεταμοντέρνο (σήμερα αναφέρεται ως «pomo» γνωστό και ως «emo του σχεδιασμού») και το Bauhaus μέχρι το Μidcentury και το Scandi, όλοι έχουμε εμπνευστεί από το παρελθόν καθώς δημιουργούμε τη δική μας αισθητική και αναπτύσσουμε το προσωπικό μας στιλ. Η Gen Z δεν χορταίνει από την κουλτούρα του Y2Κ -των αγαπημένων 2000s. Η αναβίωση των Polly Pockets μας υπενθυμίζει επίσης ότι η συνεχιζόμενη εμμονή με τις μινιατούρες συνεχίζεται σε πολλές γενιές. Pro tip: Κρατήστε σημειώσεις από τη Jasmine Archie, τη Vivid Wu και τη Lillian Ahenkan για τέτοιου είδους έμπνευση.

4. Green is the new neutral

3.jpg

Ανεξαρτήτως απόχρωσης, είναι το χρώμα της χρονιάς -παρά τα όσα λέει η Pantone. Αποχρώσεις όπως το σμαραγδί φέρνουν μια αίσθηση ηρεμίας και αναζωογόνησης σε οποιονδήποτε χώρο, είτε πρόκειται για κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο, καθιστικό ή γραφείο. Αποτελούν μέρος αυτής της συνεχιζόμενης διαδικασίας επανασύνδεσης με τη φύση. Ωστόσο, το millennial pink παραμένει για πάντα στις καρδιές μας.

5. Goblincore mode

6.jpg

Μιλώντας για το πράσινο, ξεπερνάμε την αισθητική #cottagecore και πηγαίνουμε ακόμα πιο πολύ προς τη βιωσιμότητα με αυτήν την ιδιόμορφη παραλλαγή της βιοφιλίας. Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της άγριας πλευράς της φύσης και της αίσθησης ηρεμίας ενός δάσους, το goblincore trend έχει να κάνει με την οικονομία, το 2nd hand shopping και τη συλλογή μικρών, λαμπερών αντικειμένων. Με άλλα λόγια, το vintage θα μπει ακόμα πιο δυναμικά στη ζωή μας. Ο πυρήνας αυτής της τάσης έχει να κάνει με έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής -με όμορφες εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση. Τα μανιτάρια, τα σαλιγκάρια, οι βάτραχοι, τα φυτά και τα βρύα είναι μερικά από τα κύρια prints αυτού του trend, το οποίο προφανώς προτείνει μια γήινη παλέτα. Ερμηνεύστε το όπως θέλετε!

6. All cannabis everything

3-OeM19.jpg

Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλαίσθητοι τρόποι για να ενσωματώσετε την κάνναβη στη διακόσμηση του σπιτιού σας, από γλυπτά και συνθέσεις με λουλούδια μέχρι κουβέρτες και coffee table books. Μην εκπλαγείτε εάν δείτε όλο και περισσότερους διακοσμητές, ακόμα και καλλιτέχνες να στρέφονται στην κουλτούρα της κάνναβης για inspiration. Η φύση και τα παράγωγά της θα γίνουν για ακόμη μια φορά πηγή έμπνευσης.

7. Glass blocks

ir-dgb-azure-grunge-concrete-ivorygrey-slight-2020-6060-amb1-restaurant.jpg

Με τη δημοτικότητα της διαφάνειας ήρθε μια αναζωπύρωση των αντίστοιχων υλικών, όπως του λουσίτη και του ακρυλικού, το επόμενο "it" material είναι το υαλότουβλο. Ιδιαίτερη τάση αποτελούν τα χρωματιστά γυαλιά που θυμίζουν ουράνιο τόξο από γυάλινες πλάκες. Ο αρχιτέκτονας Lula Galeano επιμένει ότι το υλικό αυτό είναι ιδανικό για τη δημιουργία έργο επίπλων DIY. Το γνωστό tile table έχει τη δική του στιγμή, αλλά πρόκειται να αντικατασταθεί από αυτό με τις γυάλινες πλάκες.

8. Modular furniture

2-D5184.jpg

Τα εμβληματικά statement κομμάτια είναι όμορφα, αλλά τα πολυλειτουργικά έπιπλα είναι μια ακόμα καλύτερη επένδυση τώρα που οι χώροι μας έχουν γίνει πολλαπλών χρήσεων και τα αντικείμενα είναι οι πιο κοντινοί μας «σύντροφοι». Όλοι μας έχουμε συνηθίσει πια την «κατάρα» των καμπυλών, αλλά τι θα μπορούσε να είναι πιο ανακουφιστικό από έναν μεγάλο, chunky καναπέ; Αυτό που πραγματικά αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου είναι ένα σετ τμημάτων σε έπιπλα που μπορείτε να συναρμολογήσετε, όπως οι καναπέδες Togo και Mah Jong. Και αν δεν το είχατε ήδη προσέξει, το ανάκλιντρο είναι επίσης ξανά στη μόδα.

9. Books are back

8.jpg

Όχι μόνο περισσότεροι άνθρωποι επιμελούνται βιβλία για διακόσμηση και φτιάχνουν από την αρχή τις προσωπικές τους βιβλιοθήκες, αλλά δημιουργούν επίσης σκάλες και τραπέζια από vintage βιβλία. Ακόμα κι αν δεν είστε σκληροπυρηνικός βιβλιοφάγος, η σχεδιάστρια Sophie Collé μας υπενθυμίζει ότι χρησιμοποιούνται μοναδικά ως κομψά αξεσουάρ. Επαγγελματίες άνθρωποι έχουν αναλάβει την επιμέλεια όλων αυτών των πληροφοριών για εμάς, οπότε γιατί να μην τις χρησιμοποιήσουμε; Μερικά εξώφυλλα βιβλίων από τη δεκαετία του '80 θυμίζουν πραγματικά έργα τέχνης, οπότε τι μας κρατάει από το να τα χρησιμοποιήσουμε ως αντικείμενα διακόσμησης.

10. Reflections

3-dOMJ6.jpg

Mirror, mirror of the walls! Μετά από μια τόσο μεγάλη διάρκεια βαθιάς ενδοσκόπησης, έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε ένα πιο λαμπρό μέλλον, ακόμη και μέσω της διακόσμησής μας. Από τις κουρτίνες με πούλιες και τις disco balls μέχρι τους spray foam καθρέφτες, όλοι έχουμε ανάγκη να επαναφέρουμε στο design των χώρων μας κομμάτια που λάμπουν και αστράφτουν. Τώρα που άνοιξε ο δρόμος, θα μπορούσαν οι οροφές με καθρέφτες να είναι στο μέλλον μας; Μόνο ο χρόνος θα δείξει...