fbpixel

Search icon
Search
Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης μιλάει για τις γεύσεις που αγάπησε στη Θεσσαλονίκη
#GREEKSDOITBETTER

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης μιλάει για τις γεύσεις που αγάπησε στη Θεσσαλονίκη

Μια συνέντευξη με τον άνθρωπο που ξέρει τον ορισμό του καλού φαγητού


Αυθεντικός λάτρης της απόλαυσης και της περιπέτειας, μοναδικός γευσιγνώστης και πάνω από όλα ένας άνθρωπος που έχει μάθει να μετατρέπει ό,τι του τραβάει την προσοχή σε δικό του έργο τέχνης. Ο Βασίλης Καλλίδης είναι one of a kind, είναι ο άνθρωπος που έφερε τη μανία του street food στην Ελλάδα και που κατάφερε να μετατρέψει τις καντίνες σε ένα γαστρονομικό παράδεισο. Έχοντας γυρίσει σε πολλές χώρες και φυσικά έχοντας γευτεί μερικά από τα πιο απολαυστικά πιάτα, γνωρίζει καλά πως υπάρχουν μερικές μικρές λεπτομέρειες οι οποίες θα τον κάνουν πάντα να γυρίζει... εκεί όπου ξεκίνησαν όλα.

basilis-kallidis-4.jpg
Η μυθική πάβλοβα που όλοι θέλουν να δοκιμάσουν

Οικογένεια, ένα κρουασάν με μερέντα από το φούρνο του Τουρλή που θα είναι για πάντα το αγαπημένο του γεύμα, η γεύση από τα ψητά κυδώνια στο φούρνο, αλλά και το τουρσί του πατέρα του είναι λίγα από αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός Θεσσαλονικιού που λατρεύει την Αθήνα. Δύο βιβλία, πολλά μικρά εγχειρίδια μαγειρικής, αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και πάνω από όλα αμέτρητες ώρες στον δρόμο και σε περιοχές που του έδειξαν τι θα πει καλό φαγητό. Ο Βασίλης Καλλίδης είναι cool ή αν το θέλετε διαφορετικά, είναι special και spicy, είναι αυτός που θα κάνει το feed σας στο instagram ένα διασκεδαστικό one man show. Δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς άλλωστε. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε ανάμεσα σε κατσαρόλες και μυρωδιές, που το πρωί βρίσκεται στο Βορρά και το βράδυ μαγειρεύει την πιο Uberness πάβλοβα του κόσμου στη φανταστική κουζίνα του σπιτιού του, που λατρεύει τη Madonna και αγαπάει να μιλάει με τους ταξιτζήδες, ένας διαφορετικός που ξέρει πως να είναι ο αγαπημένος όλων. Είναι αυτός που όλοι θα ήθελαν να είναι ο κολλητός τους, ενώ σερβίρει το πια λαχταριστά bao buns στο Pink Flamingo.

basilis-kallidis-2.jpg

Θα συστήνατε σε κάποιον ως γαστρονομικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και γιατί;

Είναι γνωστό ότι αυτή η πόλη έχει πλούσια γαστρονομία. Το γεγονός ότι είναι χτισμένη πάνω σ' ένα σταυροδρόμι των δύο Ηπείρων κι έχει επιρροές από πολλούς προορισμούς την κάνει μια μοναδική επιλογή.

Με ποια γεύση ή πιάτο έχετε συνδέσει στη μνήμη σας τη Θεσσαλονίκη;

Με το τουρσί λάχανο. 

-j9fPN.jpg
Ο Βασίλης Καλλίδης με τη μητέρα του

Τι θυμάστε πιο έντονα από τα παιδικά σας χρόνια εδώ;

Θυμάμαι κάτι μηλοπιτάκια που έκανε η μητέρα μου, η οποία έχασε τη συνταγή και ακόμη και τώρα, πολλές φορές, κρυφά από όλους, κάνω δοκιμές στο σπίτι μου στην Αθήνα προσπαθώντας να τα αναπαράγω. Όταν ήμουν μικρός τα λάτρευα. Το άρωμα που μου θυμίζει, όμως, περισσότερο τη Θεσσαλονίκη και καταφέρνει να με συγκινεί είναι η μυρωδιά του σέλινου. Όπως έχω γράψει και στον πρόλογο του βιβλίου μου, πολλές φορές, η μητέρα μου με χάιδευε στο μέτωπο για να κοιμηθώ και τα δάχτυλά της μύριζαν σέλινο γιατί είχε μόλις μαγειρέψει. Έτσι, αυτή η μυρωδιά με συγκινεί ιδιαίτερα...

Ποια είναι η πρώτη θεσσαλονικιώτικη συνταγή που φτιάξατε και σε ποια ηλικία;

Σπανακόρυζο σε ηλικία 5 ετών. Για την ακρίβεια χρησιμοποίησα χόρτα από τον κήπο, τα οποία τα έβρασα στο τζάκι μέσα σε ένα αλουμινένιο κουπάκι που είχα βρει πεταμένο κάτω, μέσα στο σπίτι. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Θεσσαλονίκη VS Αθήνα... στην κουζίνα! Ποια κατά τη γνώμη σας υπερτερεί και σε ποια στοιχεία;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ναι μεν όλοι γνωρίζουν πως αγαπώ την Αθήνα, γιατί λατρεύω τις μεγάλες πόλεις, όμως επειδή μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και είναι εδώ η οικογένειά μου, δεν μπορώ να την απαρνηθώ, οπότε δυστυχώς δεν έχω να σου δώσω απάντηση. Η Αθήνα έχει συγκλονιστικό φαγητό, παρόλα αυτά που λένε οι Βόρειοι, αλλά και η Θεσσαλονίκη πραγματικά είναι μοναδική. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη για φαγητό στη Θεσσαλονίκη;

Τα γλυκά της Δορκάδας στην Κασσάνδρου είναι τα πιο νόστιμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα Βομβίδια στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, που είναι μια τρομερή γεύση πάνω στη λαδόκολα με το μπούκοβο. Τι να πει κανείς και για τα τρίγωνα πανοράματος...

Ποιο εστιατόριο θεωρείτε εσείς ως κλασική αξία;

Πεθαίνω για τον πατσά του Τσαρουχά. 

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του chef;

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι έχω κουραστεί να απαντάω σε αυτή την ερώτηση, παρόλα αυτά θα ήταν η πρώτη που θα έκανα και εγώ, ο ίδιος, σε ένα μάγειρα. Μεγάλωσα, λοιπόν, σε ένα σπίτι με πολλές κατσαρόλες που έβραζαν όλα μέρα και δυο γονείς πολύ γκουρμέ, οπότε το καλό φαγητό αλλά και το γεγονός πως είχα τη μαγειρική στο DNA μου από πολύ μικρός μάλλον συντέλεσαν στην εξέλιξή μου. 

Μοιραστείτε μαζί μας μια τέτοια ξεχωριστή στιγμή/εμπειρία από την οποία προέκυψε μια ξεχωριστή γεύση.

Εάν θα έπρεπε να αναφερθώ σε μια μόνο στιγμή η οποία μου έχει μείνει, τότε αυτή θα ήταν σίγουρα η πρώτη μου γνωριμία με το sushi, γύρω στο 1997, στο Παρίσι. Ακόμη θυμάμαι την πρώτη μπουκιά, ήταν σαν να δοκίμαζα κάτι μαγικό. 
basilis-kallidis-3.jpg
Το μοναδικό κρουασάν από την αρτοποιία Τουρλή

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φθινοπωρινό πιάτο;

Ένα πράγμα το οποίο με ξετρελαίνει στη Θεσσαλονίκη και φυσικά αποτελεί και λόγο για να φτάσω μέχρι εδώ είναι ένα... κρουασάν. Αυτό φυσικά θα το βρείτε στη Μπότσαρη 50, στην αρτοποιία του Τουρλή. Ένα φρεσκοψημένο όνειρο με πραλίνα και μερέντα που καταφέρνει να με ταξιδέψει με τη γεύση του. Είναι ίσως και το πρώτο πράγμα που θα απαντούσα σε όποιον με ρωτούσε τι θα μπορούσα να τρώω για πάντα. Για να είμαι ειλικρινής το απολαμβάνω, ήδη, για πάνω από 30 χρόνια.

Πείτε μας μια εύκολη συνταγή που φέρνει πάντα την επιτυχία στο τραπέζι.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, το ψητό κουνουπίδι αποτελεί ένα trend στα πιο δημιουργικά εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Για μια απόλυτα πετυχημένη συνταγή το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα ολόκληρο, να το πλύνετε και να το βάλετε να σταθεί όρθιο, μέσα σε ένα μικρό ταψάκι. Στη συνέχεια το περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και το ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το σερβίρετε μαζί με μια εύκολη σος. Ένα φλιτζάνι μαγιονέζα, μισό κουταλάκι του νερού κίτρινο κάρυ και μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη στον τρίφτη. Το σερβίρετε ολόκληρο μπροστά στον κόσμο και το κόβετε στο τραπέζι όπως ακριβώς και τη γαλοπούλα. Είναι μια συγκλονιστική συνταγή με μόνο τέσσερα υλικά. 
basilis-kallidis-5.jpg
Ο σεφ στην καντίνα του Uberness

Infos: Τα βιβλία του Βασίλη Καλλίδη, Άθενς Σπέσιαλ 1 και 2, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη