fbpixel

Search icon
Search
Ο Πύργος του Eiffel ψήλωσε κατά 6 μέτρα: Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τη νέα επέκταση
DESIGN NEWS

Ο Πύργος του Eiffel ψήλωσε κατά 6 μέτρα: Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τη νέα επέκταση

Όλα τα βλέμματα είναι και πάλι στραμμένα στο μεγαλύτερο ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας


Ως ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα του Παρισιού, ο Πύργος του Eiffel είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέρα από την αξεπέραστη γοητεία του, χρησιμοποιείται επίσης για μεταδόσεις εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και το ύψος της κορυφής του έχει αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Στα νέα της επικαιρότητας, μια εντυπωσιακή επιχείρηση «αστραπή» που διήρκησε μόλις δέκα λεπτά, τεχνικοί τοποθέτησαν μια καινούρια κεραία ψηφιακού ραδιοφώνου στην κορυφή του αξιοθέατου στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, «ψηλώνοντάς» το έτσι στα 330 μέτρα. Την κεραία μετέφερε ελικόπτερο, την οποία άρπαξαν και τοποθέτησαν οι τεχνικοί που περίμεναν καρτερικά στην κορυφή του Πύργου του Eiffel.

Αγγίζοντας τα σύννεφα

shutterstock-111362132.jpg

Εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν το ελικόπτερο που κατέβασε την κεραία στη βάση της στην κορυφή του πύργου, όπου εργάτες την στερέωσαν, ενώ όλη η επιχείρηση αυτή διήρκεσε λιγότερο από δέκα λεπτά. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

Παρακολουθήστε το video της επέκτασης:

Πλέον, το πιο iconic ορόσημο της Πόλης του Φωτός είναι ψηλότερο κατά έξι μέτρα και το video της τοποθέτησης είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ένας πύργος, μια ολόκληρη ιστορία

shutterstock-566715592.jpg

Όταν κατασκευαζόταν, ο Πύργος του Eiffel είχε ξεπεράσει το Μνημείο της Washington (169,046 μέτρα) και είχε γίνει η ψηλότερη κατασκευή που είχε φτιάξει ο άνθρωπος στον κόσμο, έναν τίτλο που κατείχε επί τέσσερις δεκαετίες, μέχρι την ολοκλήρωση του Κτιρίου Chrysler στη Νέα Υόρκη το 1929.

Ο Eiffel Tower κατασκευάστηκε από τον σπουδαίο μηχανικό Gustave Eiffel το 1889. Τότε, είχε πάρει άδεια για να σταθεί επί 20 έτη, ενώ προοριζόταν να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον δήμο του Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τον γκρεμίσει (μέρος των αρχικών κανόνων του διαγωνισμού για ένα πύργο ήταν πως μπορούσε εύκολα να κατεδαφιστεί), αλλά επειδή αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

2667020.jpg
Gustave Eiffel


Η ανταπόκριση που είχε αρχικά το αρχιτεκτονικό αυτό δημιούργημα, ήταν κάτι που ο ίδιος ο Gustava δεν περίμενε. Συγκεκριμένα, ο πύργος θεωρήθηκε αντιαισθητικός κι επικρίθηκε από πολλούς, χωρίς να φαντάζονται πόσο αναπόσπαστος θα ήταν μελλοντικά για ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και για τον κόσμο. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Μια διάσημη σχετική τοποθέτηση ήταν αυτή του μυθιστοριογράφου Guy de Maupassant, που αν και πολέμιος του πύργου, επισκεπτόταν καθημερινά το εστιατόριό του. Όταν τον ρώτησαν τον λόγο, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο.

shutterstock-1523687984.jpg


Σήμερα, ο πύργος του Eiffel ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα εντυπωσιακό κομμάτι της διαρθρωτικής τέχνης. Οι συζητήσεις για περεταίρω επέκταση είναι πολλές, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι επίσημο. Και η ερώτηση που προκύπτει: Μπορεί ο Πύργος του Eiffel να ξεπεράσει σε ύψος το Μνημείο της Washington, καταφέροντας να γίνει ο ψηλότερος στον κόσμο;

Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε το φωτογραφικό υλικό από την επέκταση!