fbpixel

Search icon
Search
Ο Paul Smith γίνεται art director στο έργο του Pablo Picasso για την 50ή επέτειο από το θάνατό του
ARTS & CULTURE

Ο Paul Smith γίνεται art director στο έργο του Pablo Picasso για την 50ή επέτειο από το θάνατό του

Σε μια συγκλονιστική έκθεση στο Musée Picasso του Παρισιού


Ο Paul Smith πέρασε μερικές από τις καλύτερες μέρες του στις πιο ζοφερές περιόδους του lockdown στο περίφημο ατελιέ/γραφείο του σε ένα κατά τα άλλα άδειο κτίριο, μελετώντας 200.000 εικόνες από την προσωπική συλλογή του Pablo Picasso στα αρχεία του Musée Picasso στο Παρίσι. Του ζητήθηκε να διευθύνει την έκθεση του μουσείου για την 50ή επέτειο από τον θάνατο του καλλιτέχνη, το 1973. «Αυτός θα είναι ένας τρόπος να "ανοίξει" το μουσείο σε μια νέα γενιά και ένα νέο κοινό. Χωρίς να είμαι ειδικός, για τον Picasso, θα μπορούσα να πω, «μου αρέσει πολύ», λέει ο Smith. Η γνωστή curator Cécile Debray, η οποία ανέλαβε τη διεύθυνση του μουσείου μόνο αφού δέχτηκε ο Smith να συνεργαστεί, χρησιμοποιεί την έκθεση για να παρουσιάσει ξανά τη συλλογή, που ήταν ως επί το πλείστον σε αποθήκευση από το 2015.

Η έκθεση «Picasso Celebration: The Collection in a New Light!» στο Musée Picasso του Παρισιού αποτελεί μια σύγχρονη αναπλαισίωση της συλλογής του Picasso 50 χρόνια μετά τον θάνατό του.
11-Pbciz.jpg

Με το αλάνθαστο μάτι να διαλέξει τα απροσδόκητα, καθώς και τα όμορφα, ο Smith βρήκε διακοσμημένα πιάτα, αντίγραφα της Vogue που είχε ζωγραφίσει ο Πικάσο, φωτογραφίες του μάστερ από τον Robert Doisneau από τη δεκαετία του 1950, αφίσες και σκίτσα, καθώς και μια επιλογή αδιαμφισβήτητων αριστουργημάτων τέχνης. Υπήρχαν, λέει, μερικές εκπλήξεις σχετικά με το μέγεθος και την κλίμακα ορισμένων από τις επιλογές του όταν τις είδε τελικώς να παίρνουν σάρκα και οστά.

affichepaulsmith-sanstexte-mobile-yabPq.jpg

Συνεργαζόμενοι με τους επιμελητές του μουσείου για να υποστηρίξουν την επιλογή με μια ευρεία χρονολογική δομή και επιστημονική αυθεντία, οι πνευματώδεις και εφευρετικές ιδέες του Paul Smith σχετικά με την έκθεση δημιουργούν μια αξέχαστη έκθεση, μια έκθεση την οποία σαφώς του άρεσε πάρα πολύ.

0201pspc05-1312-CIlKm.jpeg

Το αφιέρωμα-ωδή του Picasso στο έργο "Le Déjeuner sur l'herbe" του Γάλλου ζωγράφο Manet ξεχωρίζει με την πινελιά του πράσινου χρώματος. Η αυτοσχεδιαστική τζαζ του Thelonius Monk «στοιχειώνει» το δωμάτιο της δεκαετίας του 1950. Υπάρχουν χαλιά στο πάτωμα σε ορισμένα δωμάτια και μεγάλες βαμμένες λωρίδες σε έντονα χρώματα στους τοίχους κάποιου άλλου χώρου. Το μπαρόκ μεγαλείο του 17ου αιώνα του Hôtel Salé είναι στα καλύτερα του και έχει εμφανώς αποτελέσει έμπνευση για την παρούσα διαμόρφωση του μουσείου.

960x0-i2IaQ.jpg

Η Debray είναι ενθουσιασμένη με τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει ο Smith. «Δίνει στον χώρο της τέχνης την αίσθηση ότι είναι και πάλι ιδιωτικό σπίτι. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτήν την αίσθηση και στο μέλλον», καταλήγει. Ενώ ο Smith δε διστάζει να προσθέσει, «Τι έμαθα για τον Picasso από αυτήν την εμπειρία; Δεν θα συγκρίνω ποτέ τον εαυτό μου, ωστόσο ήταν αλήθεια ότι ήταν πάντα περίεργος, πάντα ήθελε να μαθαίνει, σαν κι εμένα».

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης!

Info: Η έκθεση παρουσιάζεται στο Musée Picasso, 5 Rue de Thorigny στο Παρίσι έως τις 27 Αυγούστου 2023.

Image credit: Copyright: Musee national Picasso ­Paris, Voyez-Vous (Vinciane Lebrun) and Succession Picasso 2023 

Κεντρική φωτογραφία: Ο Paul Smith και η Cécile Debray