fbpixel

Search icon
Search
Ο Μιχάλης Πάντος μας μιλά για το Fashion Diploma και τις τάσεις της μόδας
LIFE & CAREER

Ο Μιχάλης Πάντος μας μιλά για το Fashion Diploma και τις τάσεις της μόδας

Ο Instructor του Fashion Diploma της KnowCrunch μας μιλά για το νέο του εγχείρημα


Ο fashion expert Μιχάλης Πάντος, μετρά τρεις δεκαετίες στο fashion χώρο, στον οποίο ξεχώρισε τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για τη μοναδική αισθητική του. Με πολυετή θητεία στην ελληνικό τύπο και αληθινή αγάπη για τη βιομηχανία της μόδας και του στιλ, μιλήσαμε για το νέο του ξεκίνημα ως Instructor στο Professional Diploma in Fashion Business & Marketing της KnowCrunch, για τη φετινή του εμφάνιση στην τηλεόραση ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Project Runway, για το πώς δημιουργούνται τα trends -το λεγόμενο fashion forecasting, αλλά και για το πώς μπορείτε κι εσείς να προσεγγίσετε τις γνώσεις γύρω από τα trends και τη διαμόρφωσή τους. Ευγενικός, προσιτός και με διαύγεια, μας μίλησε για τον fashion κόσμο του και ό,τι αυτός περιλαμβάνει, συνεπώς ήρθε η ώρα να κρατήσετε σημειώσεις!

Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον  και είπατε το ναι για το Professional Diploma in Fashion Business & Marketing της Knowcrunch;

Πιστεύω ακράδαντα πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται. Έτσι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, μου δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρω ό,τι έχω σαν παρακαταθήκη στη ζωή μου σε νέους ανθρώπους, ώστε να αξιοποιήσουν με τη σειρά τους τις γνώσεις που αξιοποιώ κι εγώ, όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της μόδας.

Πως είναι μια τυπική μέρα στη δουλειά σας ως instructor στο συγκεκριμένο project;

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό project και μια συλλογική δουλειά, μαζί με τους υπόλοιπους trainers, συνεπώς κάθε μέρα είναι διαφορετική κι ενδιαφέρουσα από κάθε πλευρά. Με βάση κάποιων συγκεκριμένων topics, καλούμαι να συγκεντρώσω τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να πραγματοποιήσω το εκάστοτε σεμινάριο, το οποίο αφορά τη δουλειά μου που είναι ως επί τω πλείστον εμπειρική.

pantos1.jpg

Τι ακριβώς προσφέρει το Fashion Diploma;

Μέσω των σεμιναρίων και του διπλώματος μπορεί κανείς να λάβει μια επιπλέον γνώση σχετικά με τον χώρο της μόδας, είτε επιθυμεί να ασχοληθεί με τη σχεδίαση, είτε επιθυμεί να γίνει fashion editor ή να εισχωρήσει στο τεχνικό, δομικό ή επικοινωνιακό κομμάτι της βιομηχανίας. Υπάρχουν εξειδικευμένοι instructors που μέσα από τα courses μεταλαμπαδεύουν στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις για ένα τέτοιο ξεκίνημα και αυτό ακριβώς επιδιώκω κι εγώ. 

Για να ασχοληθεί κάποιος με το fashion forecasting, δηλαδή την πρόβλεψη των τάσεων, ένα κομμάτι στο οποίο επικεντρώνονται τα courses, πρέπει να κατέχει ήδη κάποιες γνώσεις περί μόδας;

Μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στα μαθήματα που Fashion Diploma  που είναι ουσιαστικά μια σειρά εξειδικευμένης ενημέρωσης για τη μόδα. Σίγουρα, εάν κάποιος έχει κάποιες βασικές και σχετικές γνώσεις θα του φανούν χρήσιμες, όμως, ο καθένας που έχει θέληση και πάθος για το χώρο αυτό μπορεί να λάβει μέρος. Ακόμα κι εγώ, βλέποντας το πρόγραμμα σπουδών, θα ήθελα να παρακολουθήσω κάποιες διαλέξεις. Άλλωστε, η γνώση δε σταματά ποτέ.

Πώς βοηθάει η πρόβλεψη των trends κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη βιομηχανία;

Όπως με τα ταξίδια, φροντίζουμε εκ των προτέρων να προβούμε σε μια αναζήτηση του προορισμού μας, έτσι και με τη μόδα, χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο στη μελέτη των trends, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κάθε σεζόν και εποχή.

 Ποιοι παράγοντες τα καθορίζουν;

Η μόδα είναι ουσιαστικά μια ενδυματολογική οπτικοποίηση αυτών που βλέπουμε κι αυτών που ζούμε. Η ζωή μας καθορίζει τις τάσεις. Η πολιτική, η ηθική, η κοινωνία, τα καιρικά φαινόμενα, ο κινηματογράφος, η τέχνη... Όλα αυτά αποτελούν κάποια από τα πεδία από τα οποία αντλείται έμπνευση για τα διεθνή trends.
bows-emilia-wickstead.jpg

Τα μαθήματα του Διπλώματος έχουν τόσο επιχειρηματικό, όσο και καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Ποιο είναι το κλειδί της ομαλής συνύπαρξής τους;

Δεν υπάρχει κλειδί. Δεν υπάρχει το δημιουργικό κομμάτι, χωρίς το πρακτικό και αντίστροφα. Όλα στη βιομηχανία της μόδας είναι αλυσίδα και έχουν βαρύτητα, καθώς είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως.

Ποιο trend του 2018 εύχεστε να μην επανέλθει;

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένα που επιθυμώ να εξαφανιστεί, όλα είναι καλοδεχούμενα. Κάποια, σαφώς, μου αρέσουν περισσότερο από κάποια άλλα, όμως όταν αγαπάς τη μόδα, αγαπάς τα πάντα γύρω από αυτή.

Ένα σύγχρονο φαινόμενο είναι και η άνθιση των fashion bloggers...

Είναι ένα καινούριο επάγγελμα, ένα σημείο των καιρών. Για να έχει ανοίξει, όμως, ο χώρος και για κάτι τέτοιο, σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη κι ενδιαφέρον. Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, όσοι έχουν να δείξουν κάτι σοβαρό, διαφορετικό και με ουσία. Εκείνοι που απλά μπαίνουν σε πολυκαταστήματα και αγοράζουν με refund μόνο για να φωτογραφηθούν και να αυτοαποκαλεστούν fashion bloggers, δεν τους αξίζει αυτός ο όρος.mixalis.jpg

Τέλος, πιστεύετε ότι τα social media μπορούν να επηρεάσουν όντως τον fashion χώρο δραστικά;

Τα social media με τη μόδα πάνε χέρι με χέρι. Η πληροφορία διαχέεται ευκολότερα μέσω των νέων μέσων. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η σχέση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη!

Εάν επιθυμείτε κι εσείς να γίνετε μέλος της ομάδας και να μάθετε περισσότερα για τη μόδα και το Professional Diploma in Fashion Business & Marketing, δε μένει παρά να εξερευνήσετε την ιστοσελίδα της KnowCrunch