fbpixel

Search icon
Search
O Jean-Michel Othoniel παρουσιάζει τη νέα ατομική του έκθεση στο Sara Hildén Art Museum στη Φινλανδία
ARTS & CULTURE

O Jean-Michel Othoniel παρουσιάζει τη νέα ατομική του έκθεση στο Sara Hildén Art Museum στη Φινλανδία

Μέσα από την οποία γιορτάζει τη μαγεία του φωτός


Ο Γάλλος καλλιτέχνης Jean-Michel Othoniel και η ομάδα του βρίσκονταν την περασμένη άνοιξη στο Τάμπερε της Φινλανδίας, όπου διοργάνωναν μια μεγάλη ατομική έκθεση στο Μουσείο Τέχνης Sara Hildén. Η συνεχής λάμψη του ήλιου που ξεγλιστρούσε στις άκρες των κουρτινών του δωματίου του ξενοδοχείου ενοχλούσε τις νύχτες του. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν αυτό το μαγικό, όλο το 24ωρο φως της ημέρας που έδωσε το όνομά του στην έκθεσή του: "Under an Endless Light". 

mes4swlzv2ddcckppipllg-768-80jpg.webp


Ο Othoniel λέει: «Η φύση είναι έντονα παρούσα, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου, και λουσμένη στο φως. Υπάρχει μια ακριβής στιγμή που το χιόνι εξαφανίζεται και η βλάστηση εκρήγνυται. Στη Γαλλία, χρειάζονται τρεις μήνες για να ανθίσουν όλα τα λουλούδια, αλλά εδώ βγαίνουν όλα μαζί, με μια εκρηκτική ενέργεια. Αυτό ήθελα να αποτυπώσω».

fireshot-capture-351-nnarkfaq6filrd9b6yppmg-1024-80jpgwebp-1024628-cdnmoscmsfuturecdnnet.png


Το μουσείο, που πήρε το όνομά του από μια Φινλανδή επιχειρηματία/συλλέκτρια έργων τέχνης, χτίστηκε τη δεκαετία του 1970 και είναι περιτριγυρισμένο από πράσινο.Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν 90 έργα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως σήμερα. «Δημιούργησα αυτήν την έκθεση ως αφήγηση, όπου κάθε δωμάτιο αφηγείται μια ιστορία», λέει ο Othoniel. Ξεκινά με μια εγκατάσταση, το Wonder Block, που σχεδιάστηκε ειδικά γι' αυτόν τον χώρο. Καθρεφτισμένα γυάλινα τούβλα στοιβάζονται σε 16 στήλες, χρωματισμένα στο πράσινο των δέντρων έξω, με την όψη τους να αλλάζει συνεχώς με το φως του ήλιου που φιλτράρεται μέσα από μια οροφή αιθρίου. 

nufdywcpiszv4vkckaeykg-768-80jpg.webp


Ο καλλιτέχνης εξηγεί: «Ήθελα οι άνθρωποι να θαμπωθούν αμέσως, βλέποντας τις αντανακλάσεις στο πάτωμα από αυτό το αφηρημένο δάσος, σε αυτό το πολύ φωτεινό δωμάτιο». Τα γυάλινα τούβλα κατασκευάστηκαν στην Ινδία, όπου όπως λέει ο ίδιος, τα τούβλα είναι σημάδι ελπίδας. «Οι άνθρωποι τα μαζεύουν σε σωρούς, μέχρι να έχουν αρκετά για να χτίσουν ένα σπίτι».

Τα λουλούδια, πάντα ένα σημαντικό θέμα των έργων του Othoniel, εμφανίζονται σε όλη την έκθεση, ξεκινώντας με μια νέα σειρά από άνθη του πάθους και γλιστρίδα, ζωγραφισμένα σε καμβάδες καλυμμένους με λευκό φύλλο χρυσού. Σε μια διπλανή αίθουσα, αφηρημένες ζωγραφιές με μελάνι χρυσάνθεμων (παρόμοιες με τις ζωγραφιές που εκτέθηκαν στο μουσείο του Λούβρου πριν από πέντε χρόνια) αντανακλώνται στις καθρεφτισμένες επιφάνειες των γλυπτών από ανοξείδωτο ατσάλι στο πάτωμα. Ακόμα, κάποια νέα γλυπτά από επιχρυσωμένο αλουμίνιο κρέμονται στους τοίχους και αστράφτουν έντονα πάνω στο σκυρόδεμα.

qwkrmjjbfmwkdu2y5jqgkg-768-80jpg.webp


Έχοντας δημιουργήσει μόνιμα σιντριβάνια για τους κήπους των Βερσαλλιών και το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, ο Othoniel φέρνει τώρα για πρώτη φορά το νερό σε ένα μουσείο, ένα νεύμα προς τη λίμνη που υπάρχει έξω. Μια σειρά από πολύχρωμα σιντριβάνια από γυαλί Μουράνο, το καθένα από τα οποία είναι μοναδικό, βρίσκεται πάνω σε ένα θεμέλιο από κεχριμπαρένια γυάλινα τούβλα. Κάθε μισή ώρα, τα σιντριβάνια αναβλύζουν και ρέουν για πέντε λεπτά, γεμίζοντας το μουσείο με χαλαρωτικούς ήχους.

villas-decoration-jean-michel-othoniel-petit-palais-1-800x1000.jpg
Jean-Michel Othoniel


Με σπουδές στην Εθνική Σχολή Ανώτατων Τεχνών στο Cergy-Pontoise, ο γάλλος καλλιτέχνης εργάστηκε για πρώτη φορά με θείο και κερί πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί γυαλί το 1994. Συνεργαζόμενος με τους καλύτερους υαλουργούς του Murano, εξερεύνησε σιγά σιγά τις πολλές ιδιότητες αυτού του υλικού, το οποίο στη συνέχεια έμελλε να γίνει και το σήμα-κατατεθέν του. Τα έργα του είναι παγκοσμίως γνωστά για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα έντονα χρώματά τους.

Info:
Μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Othoniel θα παρουσιάσει αρκετές σημαντικές εκθέσεις στη Βραζιλία, την Κίνα και τη Γαλλία. Η έκθεση στη Φινλανδία θα διαρκέσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2024.