fbpixel

Search icon
Search
Ο φωτογράφος μόδας και κεραμίστας Todd Marshard μας υποδέχεται στον προσωπικό του παράδεισο στην Πάρο
MAGAZINE

Ο φωτογράφος μόδας και κεραμίστας Todd Marshard μας υποδέχεται στον προσωπικό του παράδεισο στην Πάρο

Όπου πλέον ζει!


Από πάντα ένιωθα απεριόριστο θαυμασμό για τους ανθρώπους που διαλέγουν να αφήσουν τη ζωή σε μια πολύβουη πόλη και βρίσκουν το προσωπικό τους καταφύγιο σ’ ένα μέρος μικρό. Κάπως έτσι συνέβη και με τον Todd Marshard, τον φωτογράφο μόδας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται -έχει δημιουργήσει το δικό του studio κεραμικής- στις Λεύκες της Πάρου. «Είχα μια αγαπημένη φίλη στην Καλιφόρνια που έκανε κεραμικά και, όταν επισκέφτηκα το στούντιό της, μαγεύτηκα ολοκληρωτικά, καθώς δούλεψα με τα χέρια μου και προσπάθησα να δημιουργήσω κάτι με μια απλή μπάλα από πηλό», λέει χαρακτηριστικά. Έτσι και ξεκίνησε να ασχολείται με την κεραμική, στην αρχή ως μια μορφή θεραπείας. «Το να είσαι φωτογράφος μόδας συνοδεύεται από πολύ άγχος και ευθύνες», όπως δηλώνει. «Δημιουργώντας, όμως, κεραμικά -ειδικά στον τροχό- πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, χαλαρός και ν’ αναπνέεις. Έτσι, η διαδικασία είναι θεραπευτική και ταυτόχρονα εμπνευσμένη μόλις δημιουργήσεις κάτι για το οποίο είσαι περήφανος».

Αφού δούλεψε για πολλά χρόνια σε διάφορα ceramic studios, οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν τη δουλειά του και ανάμεσα σε αυτούς και η Donna Karan, η οποία ενθουσιάστηκε κι αποφάσισε να βάλει τις δημιουργίες του στα καταστήματα της Urban Zen. «Όταν είδα τα έργα του Todd συνδέθηκα αμέσως με την ψυχικότητά τους. Ένιωσα ότι ανήκαν στο Urban Zen, ότι είχαν βρει το σπίτι τους», είχε δηλώσει η διάσημη σχεδιάστρια μόδας. Τότε, λοιπόν, ήρθε και η στιγμή της αλλαγής. Αυτή η αναγνώριση από κάποιον άνθρωπο που ο ίδιος θαύμαζε και εκτιμούσε τού έδωσε το πάτημα να σκεφτεί την κεραμική ως το νέο του επάγγελμα και κατεύθυνση στη ζωή του. «Για μένα η φωτογραφία μόδας και η κεραμική είχαν πολλές ομοιότητες, όπως η επιθυμία να δημιουργείς κάτι όμορφο, οργανικό και διαχρονικό. Νομίζω πως σε όλη μου την επαγγελματική σταδιοδρομία (πριν γίνει φωτογράφος μόδας εργαζόταν ως fashion stylist), ήθελα πάντα μία πρόκληση για να είμαι δημιουργικός και γι’ αυτό κάθε φορά εξερευνούσα ένα διαφορετικό μέσο και τρόπο. Και αυτήν τη στιγμή πιστεύω ότι η κεραμική είναι η μελλοντική μου πρόκληση. Νιώθω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί ποτέ να κατακτηθεί πλήρως ή… ίσως είμαι απλώς τελειομανής, αλλά τόσο ενθουσιασμένος για να συνεχίσω ν’ ανακαλύπτω περαιτέρω διαστάσεις αυτής της τέχνης», εξηγεί.

Home Sweet Home  

2q1a0022rtt.jpg

Στην Ελλάδα ερχόταν για πολλά χρόνια ως ταξιδιώτης, καθώς φίλοι του είχαν σπίτι στην Αντίπαρο. Μαζί με την κόρη του επισκεπτόταν το νησί κάθε καλοκαίρι και, πριν από πέντε χρόνια, αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να αγοράσει ένα σπίτι στη χώρα μας. Η πρόταση για τις Λεύκες φάνηκε ιδανική, καθώς μαγεύτηκε με τον τόπο. «Οι Λεύκες, που είναι η παλιά πρωτεύουσα της Πάρου, είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορία και γοητεία. Βρήκα ένα σπίτι που μέρος του ανήκει στο χωριό, αλλά βγαίνει και στην εξοχή. Έχει γη, οπωροφόρα δέντρα, αμυγδαλιές κι ένα πηγάδι που έκανε το σκηνικό ακόμη πιο μαγικό. Μερικές φορές δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχω δημιουργήσει ένα σπίτι στη μέση του Αιγαίου. Κατά καιρούς πηγαίνω στην παραλία και νιώθω τόσο ευλογημένος που μένω εδώ», εξομολογείται. Το σπίτι του μοιάζει, όπως λέει, με όλα αυτά που είχε. Είναι για τον ίδιο μια «επέκταση» του εαυτού του, που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα και τα ταξίδια του. Σ’ αυτό υπάρχουν αντικείμενα που έχει συλλέξει, πράγματα που απλώς τον εμπνέουν ή έχει δημιουργήσει και έχουν μια ιστορία να πουν - από τις εξερευνήσεις του, την οικογένεια ή τους φίλους του. Είναι μικρά κομμάτια που τα εκτιμάει, καθώς λειτουργούν ως μια υπενθύμιση της πορείας του στη ζωή. Για τον ίδιο, άλλωστε, το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένα ασφαλές μέρος, ένα σημείο σταθερότητας κι ένας καθρέφτης του εαυτού μας.

H δική μου Πάρος 

2q1a6549rtt.jpg

Την Πάρο την αγαπάει για πολλούς λόγους, με έναν κυρίαρχο: δεν αισθάνεται ποτέ ότι βρίσκεται σε νησί! Κάθε χωριό έχει τον δικό του ρυθμό και είναι τόσο διαφορετικός. Συνάμα το ίδιο συμβαίνει και με το τοπίο σε κάθε σημείο του. Επίσης, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της δημιουργίας του σπιτιού του στο νησί είναι ότι μπορεί να το μοιραστεί με την οικογένεια και τους φίλους του. «Τις αναμνήσεις που δημιουργήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια τις λατρεύω. Λατρεύω, επίσης, το studio κεραμικής μου, την ορειβασία παρέα με τον σκύλο μου, ένα νόστιμο φαγητό στο Aranto στις Λεύκες, το shopping σε μαγαζί με αντίκες στη Νάουσα και φυσικά το να είμαι δίπλα στη θάλασσα ή να σαλπάρω με φίλους μου».

Μy Favorites 

2q1a2949rtt.jpg

FASHION DESIGNER: Dries Van Noten

ARCHITECT: Gaudi

ARTIST: Andy Goldsworthy

PERFUME: Το L'ombre της Diptyque

ACCESSORIES: Ένα χρυσό κολιέ που φοράω με φυλαχτά, τα οποία έχω από τη γιαγιά μου

COLOR: Χωρίς δεύτερη σκέψη, το μπλε. Άλλωστε, ζω στο Αιγαίο!

MUSEUM: Το ΜΟΜΑ

CITY: Η Νέα Υόρκη, που με έπλασε στον άνθρωπο που είμαι σήμερα

HOTEL: Το Post Ranch Inn στο Big Sur της California

BOOK: Το “DV” της Diana Vreeland

RESTAURANT: Η ταβέρνα Kiki’s στη Μύκονο, για κλασική ελληνική κουζίνα…

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TODD MARSHARD

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022