fbpixel

Search icon
Search
Ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο πρώτος Έλληνας που έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων στη Σιλεσία
PEOPLE & MOMENTS

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο πρώτος Έλληνας που έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων στη Σιλεσία

Το άλμα του θα μείνει στην ιστορία


Κάνοντας και πάλι όλο τον κόσμο να μιλάει γι' αυτόν κι εμάς του Έλληνες γι' άλλη μια φορά περήφανους, ο Εμμανουήλ Καραλής ξεπέρασε τα 6.00 μέτρα στο Diamond League της Σιλεσίας κι έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας και ο 29ος αθλητής στον κόσμο που το πετυχαίνει. 

Πρόσφατα, τον θαυμάσαμε στο Παρίσι, όπου με άλμα στα 5.90 στον τελικό του επί κοντώ, το θαυματουργό, αυτό, παιδί κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γράφοντας ιστορία. Ξεκίνησε από τα 5.50 μ., προχώρησε στα 5.70 μ. και 5.80 μ. κι έδειξε από το ξεκίνημα πως ήταν η δική του στιγμή. Στα 5.85 μ. ξεκίνησε η... μεγάλη μάχη, αλλά κι εκεί ήταν συνεπής. Κι εκεί ήξερε τι έπρεπε να κάνει και ξεπέρασε τον εαυτό του, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με τον πατέρα του -που είναι και προπονητής του- να τον παρακολουθεί με ένα απίστευτο βλέμμα. Στα 5.90 μ. βρέθηκε πρώτος μαζί με τους Duplantis και Sasma και τότε ήταν που πραγματικά, με μία απίστευτη κατάθεση ψυχής.

shutterstock-2494510685.jpg


«Με το τέλος του αγώνα έκλαψα, όταν αγκάλιασα τους δικούς μου ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που έκλαψα όχι από στενοχώρια, αλλά από χαρά. Ήταν μαγικές στιγμές αυτές που έζησα και θα μείνουν για πάντα στην καρδιά και το μυαλό μου. Αυτό το χάλκινο μετάλλιο για μένα είναι σαν χρυσό. Οι κόποι και οι θυσίες μίας ολόκληρης χρονιάς, ό,τι έχω κάνει να το βλέπω να καταλήγει σε αυτό το χάλκινο, τότε για εμένα είναι σαν χρυσό»
, είχε πει.

Μόλις στα 24 χρόνια της ζωής του, καταφέρνει να αφήσει εποχή και μόλις χθες, στο Diamond League της Σιλεσίας, ξεπέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5,62μ., τα 5,72μ. και τα 5,82 μ., εν συνεχεία είχε άκυρο άλμα στα 5.92μ. για να ξεπεράσει με τη δεύτερη προσπάθεια και τα 5.92, που ήταν επίδοση ένα εκατοστό κάτω από το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ. Η τρίτη προσπάθειά του αποδείχθηκε και η πιο τυχερή, καθώς ξεπέρασε τα 6 μέτρα! Απίστευτη ήταν και η προσπάθεια του Armand Duplantis με παγκόσμιο ρεκόρ στα 6μ.26, ενώ ακολούθησε ο Sam Kendricks στα 6 μέτρα.

Mετά το Παρίσι και τη νίκη του εκεί, ο σπουδαίος αθλητής είχε δηλώσει: «Ήθελα να αφήσω το 5.95, είπα να πάω όλα για όλα, να προσπαθήσω στα έξι μέτρα. Όταν μου είπαν ότι ήμουν τρίτος, συγκινήθηκα, αλλά έπρεπε να κάνω τα άλματα για το ασημένιο μετάλλιο. Θέλω να βλέπω τα έξι μέτρα, θα το κάνω σύντομα, φέτος ή του χρόνου. Είναι στα άμεσα πλάνα μου και των προπονητών μου».

Λίγο καιρό αργότερα τα κατάφερε και με το παραπάνω, κάνοντάς μας και πάλι περήφανους!