fbpixel

Search icon
Search
Ο Dior αναβιώνει τη θρυλική φωτογράφιση του στην Ακρόπολη
FASHION NEWS

Ο Dior αναβιώνει τη θρυλική φωτογράφιση του στην Ακρόπολη

«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ και όλες οι εξελίξεις για την πολυαναμενόμενη Cruise 2022 επίδειξη του οίκου του στην Αθήνα


Τον τελευταίο καιρό τα βλέμματα και το ενδιαφέρον είναι στραμμένα στον γαλλικό οίκο Dior και στην επίδειξη της Cruise collection 2022 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου. Το show, το οποίο ετοιμάζεται θα παρουσιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πολλές πτυχές της Ελλάδας και της Ελληνικής κοινωνίας. Θα αναδείξει τη δημιουργικότητα των τοπικών καλλιτεχνών και τεχνιτών, ακολουθώντας την ίδια τακτική που παρακολουθήσαμε σε παραστάσεις, όπως στο Lecce της Ιταλίας αλλά και το Marrakech στο Μαρόκο, όπως ήδη έχουμε αναφέρει. Πέρα όμως από το show, το fashion house και η καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri, θέλησαν να αναβιώσουν τη φωτογραφία που είχε τραβηχτεί πριν από 70 χρόνια μπροστά στην Ακρόπολη, όταν  ο ιδρυτής και μεγάλος μόδιστρος Christian Dior παρουσίασε haute couture σχέδια, κατά τη διάρκεια μιας iconic φωτογράφισης για το Paris Match.

press-text-dior-cruise-2022-uk-e1619470654800.jpg

Μετά λοιπόν, από μια πολύωρη συζήτηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα του οίκου Christian Dior να αναβιώσει τη θρυλική φωτογράφηση του 1951 στην Ακρόπολη αλλά απαγόρευσε στον οίκο μόδας την κινηματογράφηση των μοντέλων στον Ιερό Βράχο. 

Όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες ωστόσο, δε θα γίνει κινηματογράφηση στον ίδιο χώρο με παρουσία προσώπων που θα εμφανίζουν την Ακρόπολη ως φόντο επίδειξης μόδας. Tο ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» για τη φωτογράφηση με το σκεπτικό ότι μέσω των εικόνων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο θα φανεί η αναστηλωτική πρόοδος που έχει γίνει στο μνημείο τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη δεκαετία του ’50. Σχετικά με τα άλλα αιτήματα του οίκου μόδας, το ΚΑΣ ενέκρινε τη χρήση των μνημείων της της Αρχαίας Αγοράς, του Ηρωδείου, το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το ναό του Δία στην αρχαία Νεμέα, θέτοντας αυστηρούς όρους για τη χωροθέτηση των φωτογραφήσεων και των βιντεοσκοπήσεων όπου ζητήθηκαν. Την Πέμπτη 27 Μαίου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα συζητήσει την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου για την επίδειξη μόδας του οίκου «Cruise 2022».

dior-cruise-2020.jpg

Η πολυαναμενόμενη επίδειξη θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, ενώ πλήθος κόσμου τόσο από το χώρο της μόδας όσο και εκτός περιμένουν με αγωνία αυτό το μεγάλο και πρωτοφανές γεγονός για τη χώρα μας. Νωρίτερα, στις 14 και 15 Ιουνίου θα γίνει η φωτογράφηση στην Ακρόπολη μπροστά στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Τρεις λήψεις θα γίνουν σε θέσεις αντίστοιχες με τις παλιές και τέσσερις σε νέες θέσεις: ανατολική και δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ανατολική, δυτική και νότια του Ερεχθείου και στα Προπύλαια. Στο Ηρώδειο θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου γενικές λήψεις με την παρουσία μοντέλων και οι λήψεις αυτές θα παρουσιαστούν στην επίδειξη μόδας στο Στάδιο. Στην Αρχαία Αγορά εξάλλου η φωτογράφηση των μοντέλων και μέσω drones προγραμματίζεται για τις 20 Ιουνίου και περιλαμβάνει τον ναό του Ηφαίστου και τον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Αποστόλων. 

Η φωτογράφηση στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα γίνει στις 22 Ιουνίου με χορευτικά δρώμενα και χρήση μουσικής, φωτογράφιση και κινηματογράφηση, όπως και στην αρχαία Νεμέα, στον ναό του Δία, στον περιβάλλοντα χώρο του και στο Στάδιο. Οι δημιουργίες του οίκου αυτής της σειράς ενδυμάτων θα έχουν ετικέτα «Made in Greece» ενώ ο οίκος έχει ξεκινήσει συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες, στο πλαίσιο της σύνδεσής του με την παράδοση της ελληνικής χειροτεχνίας.