fbpixel

Search icon
Search
New Year's Agenda: Τι να κάνετε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους
AGENDA

New Year's Agenda: Τι να κάνετε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου έτους

Οι top festive προτάσεις που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον


Λίγο πριν έρθει το 2022, η Θεσσαλονίκη το υποδέχεται πιο λαμπερά από ποτέ, με events που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και υπόσχονται να μας χαρίσουν τις πιο δυνατές συγκινήσεις. Εάν αυτές τις γιορτινές ημέρες παραμείνετε στην πόλη, λοιπόν, τότε δεν έχετε παρά να γεμίσετε την ατζέντα σας με ό,τι πιο ενδιαφέρον τρέχει αυτό το διάστημα, ώστε να περάστε μοναδικά εσείς και η παρέα σας. Παρά τα ανατρεπτικά γεγονότα της τελέυταία στιγμής, η διάθεσή μας παραμένει στα ύψη, λίγες ώρες πριν το 2022 ενταχθεί στη σφαίρα του χρόνου.

Ανακαλύψτε παρακάτω όλες τις ενδιαφέρουσες προτάσεις για ένα αξέχαστο γιορτινό τριήμερο στη Θεσσαλονίκη!

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

The Matrix Resurrections

665493-Ru7Ov.jpg

Μια ταινία για τους λάτρεις της δράσης από την επαναστατική σκηνοθέτη Λάνα Γουατσόφσκι, με τίτλο "The Matrix Resurrections". Η 4η παραγωγή του πρωτοποριακού franchise που καθόρισε εκ νέου το κινηματογραφικό είδος. Η νέα ταινία ξαναφέρνει μαζί τους αρχικούς πρωταγωνιστές Keanu Reeves, Jessica Henwick, Yahya Abdul-Mateen II, Christina Ricci, Carrie-Anne Moss, Ellen Hollman, Priyanka Chopra Jonas κ.ά.

Info: Cineplexx One Salonica (αίθουσα 1), σήμερα 16:00.

Σμύρνη μου Αγαπημένη

mdenisi.jpg

Μια κινηματογραφική προβολή που πρόκειται να σας συγκλονίσει! Η Φιλιώ Μπαλτατζή, μια ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση κ.ά.

Info: Cineplexx One Salonica (αίθουσα 5), σήμερα στις 18:45.

Ατομική έκθεση του Αργύρη Κάλτσιου

1-4-1.jpg

Η Myró Gallery φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Αργύρη Κάλτσιου, «Έσω σκιές», στον χώρο του Main Hall. Ο Αργύρης Κάλτσιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και απέκτησε δυο τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών με αντικείμενα την Περιβαλλοντική Μελέτη Κτιρίων και τη Συντήρηση Ιστορικών Κτιρίων. Στα έργα του, με κυρίαρχα υλικά το ξύλο και την εποξεική ρητίνη, διακρίνεται η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την κίνηση του σώματος ενώ επιχειρείται αμέσως η ταύτιση διαθέσεων κι, εμμέσως, η ανάδυση απωθημένων.

Info: Myró Gallery, σήμερα 17:00-21:00.

Ομαδική έκθεση "Ennio Formes"

0-zsaxj-PajeS.jpg

16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από το μεγάλο Ιταλό συνθέτη Ennio Morricone και το έργο του. Μουσική και εικαστικές τέχνες, δύο τομείς που αλληλοεμπνέονται από πάντοτε, συμπορεύονται και δημιουργούν παράλληλα. Η μουσική του Ennio Morricone είναι ένας τρόπος σκέψης, μια στάση ζωής, μια φιλοσοφία, που οπτικοποιείται στην παρούσα έκθεση μέσω διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών και εικαστικών γραφών.

Info:
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σήμερα 10:00-18:00.

Πρωτοχρονιά

Petite Maman

667266.jpg

Μια συναρπαστική ταινία που πρόκειται να σας συγκινήσει και να σας κρατήσει με αμείωτο το ενδιαφέρον. Η οκτάχρονη Nelly μόλις έχασε την αγαπημένη της γιαγιά και βοηθά τους γονείς της να τακτοποιήσουν τα πράγματά της. Εξερευνά το σπίτι όπου μεγάλωσε η μαμά της, Μαριόν, και το δάσος όπου έπαιζε και είχε χτίσει ένα δεντρόσπιτο, για το οποίο έχει ακούσει τόσα πολλά. Ξαφνικά η μητέρα της φεύγει και Nelly αναζητά παρηγοριά στο δάσος. Εκεί, θα συναντήσει ένα κορίτσι της ηλικίας της που χτίζει ένα δεντρόσπιτο. Το όνομά της είναι Marion... Πρωταγωνιστούν: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse.

Info: Ολύμπιον, Πρωτοχρονιά στις 21:30.

Hope

lipsis-2EAbr.jpg

Η Anya και ο Tomas ζουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, απορροφημένοι και οι δύο στις δημιουργικές καριέρες τους. Όταν όμως η Anya λαμβάνει μια σοκαριστική ιατρική διάγνωση, η ζωή τους διαλύεται και φέρνει στην επιφάνεια την παραμελημένη τους αγάπη. Η Anya, μόνη με τη θλίψη και τους φόβους της συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται την πλήρη στήριξη και βοήθεια του Τόμας. Ξεκινούν και οι δύο μαζί ένα δύσκολο ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους ξανά. Πρωταγωνιστούν: Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Elli Rhiannon Müller Osborne.

Info: Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Πρωτοχρονιά στις 21:00.

House of Gucci

image-ZWtSw.jpg

Το "House of Gucci" προβάλλεται εδώ και καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των fashion lovers! Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές της χρονιάς, όπου παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Maurizio Gucci, καθώς και τις πιο καλά κρυμμένες πτυχές της δημοφιλούς οικογένειας. Η ταινία έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές. Πρωταγωνιστούν: Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek, Al Pacino.

Info: Cineplexx One Salonica (αίθουσα 5), Πρωτοχρονιά στις 21:30.

Έκθεση "Lost Season" της Λίνας Θεοδώρου

lina-theodorou-spring-2021-acrylics-on-canvas-143x150-cm.jpg

Η Zina Athanasiadou Gallery παρουσιάζει στην γκαλερί της Θεσσαλονίκης το project "Lost Season" της Λίνας Θεοδώρου. Η έκθεση αποτελείται από σχέδια, ζωγραφικά έργα, κι επιτοίχιες κατασκευές ενώ διαπραγματεύεται τα μελλοντικά σενάρια της τεχνητής νοημοσύνης και των cyborg. Στα έργα της Θεοδώρου υπάρχει έντονο το στοιχείο της διακόσμησης και της γραφιστικής διαστρεβλώνοντας τα δυστοπικά μηνύματα που θέλει η καλλιτέχνιδα να επικοινωνήσει στον επισκέπτη. Αποτυπώνοντας την πραγματικότητα με το δικό της τρόπο η Λίνα Θεοδώρου διεισδύει στον ανθρώπινο νου και περνάει προσωπικές απόψεις της καθημερινότητας αλλά και σκέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Info: Zina Athanasiadou Gallery, Πρωτοχρονιά 10:30-14:00.

Ατομική έκθεση της Λυδίας Βενιέρη

vyronikoi-iroes-652722333.jpg

Στην ατομική της έκθεση «Βυρωνικούς Ήρωες», η Λυδία Βενιέρη δημιουργεί εκ νέου μια ονειρική σκηνή σε έναν κόσμο φανταστικό που κάπου όμως υπάρχει, με συνεπαρμένα από τον ρομαντισμό άτομα που ζουν τη στιγμή του ρόλου που τα καταβάλλει. Όπερες, θεατρικά και ζωγραφικά έργα αναπαρήγαν τους βυρωνικούς ήρωες και έγιναν τα διεθνή σύμβολα και η κρυφή της τέχνης γλώσσα που αγνοούσε η μιλιταριστική και περιορισμένη πνευματικά ηγεσία της παλιάς Ευρώπης.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Πρωτοχρονιά 10:00-18:00.

«Μετάλλαξη» από τη θεατρική ομάδα «Μαλλιά Κουβάρια»

unnamed-ct5S2.jpg

Σε μια χώρα που έχει υποφέρει πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια, οι γραμμές που διαχωρίζουν την προσωπική από την κοινή λογική, την θρησκοληψία από το γνήσιο θρησκευτικό αίσθημα, την ελευθερία από την αναρχία δεν είναι πλέον ορατές! Η θεατρική ομάδα «Μαλλιά Κουβάρια» με την επιθεώρηση «Μετάλλαξη» επιχειρεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα μέσα από έντεκα ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και καταγράφουν αλλαγές στον τρόπο σκέψης και στην ψυχοσύνθεση μας ξεκινώντας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και φτάνοντας στο σήμερα.

Info: Θέατρο Αυλαία, Πρωτοχρονιά στις 21:00.

Κυριακή, 2 Ιανουαρίου

The Black Bachelor

black-bachelor.jpg

Αυτήν τη φορά η γνωστή παρέα ταξιδεύει στη Μάνη για να φέρει εις πέρας άλλον ένα γάμο, ωστόσο όλα θα πάνε στραβά –και πάλι- όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερη και πιο «σκοτεινή» Μανιάτικη οικογένεια. Ετοιμαστείτε και πάλι να γελάσετε με την καρδιά σας! Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μελέτης Ηλίας, Λευτέρης Ελευθερίου, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Τάκης Παπαματθαίου, Ελένη Φιλίνη κ.ά.

Info:
Village Cosmos (αίθουσα 1), Κυριακή στις 18:10 και στις 20:30.

3D Spider-Man: No Way Home

tom-holland-spider-man-no-way-home-936x527.jpg

Για πρώτη φορά στην κινηματογραφική ιστορία του Spiderman, η ταυτότητά του αποκαλύπτεται, φέρνοντας τις ευθύνες του ως Super Hero σε πόλεμο με την κανονικότητα στη ζωή του και θέτοντας αυτούς που αγαπά περισσότερο σε κίνδυνο. Όταν απευθύνεται στον Δρ. Strange να τον βοηθήσει με την αποκατάσταση του μυστικού του, το ξόρκι ανοίγει μια πόρτα στον κόσμο που επιτρέπει να ελευθερωθούν οι πιο δυνατοί εχθροί που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Spiderman σε κάθε σύμπαν. Πρωταγωνιστούν: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon κ.ά.

Info: Cineplexx One Salonica (αίθουσα 1), Κυριακή στις 19:00 και στις 22:10.

«Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821» του Αντώνη Τζούμα

mag-kivotos-02.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει την έκθεση «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821». Πρόκειται για έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, τα οποία κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια ο Βολιώτης μοντελιστής Αντώνης Τζούμας από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Κυριακή 10:00-18:00.

Έκθεση «200 χρόνια στρατιωτικής μουσικής»

200-xronia-stratiotikhs-mousikhs.jpg

Η μακρά ιστορία της στρατιωτικής μουσικής στην Ελλάδα ξετυλίγεται μέσα από την έκθεση «200 χρόνια Στρατιωτική Μουσική», που θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αφίσες, προγράμματα συναυλιών αλλά και μουσικά όργανα, στολές, αντικείμενα, ντοκουμέντα από τη συγκρότηση της πρώτης Στρατιωτικής Μουσικής στο Ναύπλιο το 1824 έως σήμερα.

Info: Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κυριακή 09:00-20:00.

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι

378741.jpg

Ο Γρηγόρης Βαλτινός επανέρχεται φέτος τον χειμώνα στα θεατρικά δρώμενα με τον ρόλο του Morrie Schwartz που του χάρισε το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου (2019). Επί σκηνής συναντά για ακόμη μια φορά τον πολυτάλαντο Γιάννη Σαρακατσάνη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικορέστης Χανιωτάκης. Το έργο παρουσιάζει την πραγματική ιστορία του διάσημου καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz, που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του, αλλά κι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Κυριακή στις 19:00.

Μια Πρωτοχρονιά διαφορετική από τις υπόλοιπες, που μας βρίσκει αισιόδοξους για το νέο έτος που έρχεται. Εάν παραμείνετε στο σπίτι για το ρεβεγιόν, οργανώστε το τέλειο festive gathering, ενώ για ένα απολαυστικό ποτό, φαγητό ή καφέ στη Θεσσαλονίκη ανακαλύψτε τις top προτάσεις στα πιο in spots!

Have fun!