fbpixel

Search icon
Search
New Era: Είναι οι απατεώνες το νέο... trend της εποχής μας;
PEOPLE & MOMENTS

New Era: Είναι οι απατεώνες το νέο... trend της εποχής μας;

Όταν ο κινηματογράφος μιμείται την πραγματική ζωή


Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, αλλά και τα social media, έχουν δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες -ενδεχομένως- θα βρίσκονταν στο περιθώριο, να κάνουν ένα step μπροστά και να εμφανιστούν στο προσκήνιο. Κοινώς, η νέα τάξη πραγμάτων, έχει δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για συγκεκριμένα πρόσωπα που επιχειρούν να εξαπατήσουν και να εκμεταλλευτούν κόσμο, κερδίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη και προνόμια κάθε είδους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα τόσο το Netflix, όσο κι ο κινηματογράφος ασχολούνται με αυτές τις ιστορίες και κάνουν focus σε αυτά τα πρόσωπα, με το κοινό να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι τελικά αυτή η νέα πραγματικότητα;

Είναι αυτή η νέα γενιά επιτυχημένων;

Η πραγματικότητα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη

sc-simon-leviev-comp-copy.webp

Σε μία εποχή, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι επιχειρούν να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο, τα παραδείγματα αυτών που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις συνεχώς αυξάνονται. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές εβδομάδες έκαναν πρεμιέρα στο Netflix δύο νέες παραγωγές, το Inventing Anna και το The Tinder Swindler. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για μία σειρά που εστιάζει στη ζωή της fake κληρονόμου, Anna Delvey ή για να είμαστε ακριβείς Sorokin, η οποία κατάφερε να ξεγελάσει μερικούς από τους πιο σημαντικούς κι ισχυρούς ανθρώπους της Νέας Υόρκης από το 2013 μέχρι και το 2017, πείθοντάς τους όλους, πως ήταν πλούσια Γερμανίδα κληρονόμος.

wecrashed.webp
WeCrashed

Στην άλλη περίπτωση, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την αληθινή ιστορία ενός «κοσμοπολίτη» απατεώνα, που παρίστανε τον δισεκατομμυριούχο στην πιο γνωστή εφαρμογή γνωριμιών, το Tinder. Ουσιαστικά, εξαπατούσε γυναίκες κι αποσπούσε από αυτές τεράστια ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσε για να απολαμβάνει μια πολυτελή ζωή. Όλα αυτά, μέχρι να συλληφθεί στην Ελλάδα και κάπως έτσι, να λήξει άδοξα κι η δική του ιστορία, αν κι αυτός επιμένει μέχρι και σήμερα πως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Λίγο αργότερα, έκανε πρεμιέρα στο Apple TV+ το WeCrashed, με πρωταγωνιστές τον Jared Leto και την Anne Hathaway. Πρόκειται για μία mini σειρά, που βασίζεται στο ομότιτλο podcast κι επικεντρώνεται στην WeWork, μία από τις πιο πολυσυζητημένες επιχειρήσεις στον κόσμο, που άγγιξε την κορυφή με ιλιγγιώδη τρόπο. Όπως συμβαίνει όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, η πτώση το 2019, ήταν εκκωφαντική. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιπτώσεις; Χαρακτήρες που προσπάθησαν -και τα κατάφεραν μέχρι ενός σημείου- να εκμεταλλευτούν τους φαινομενικά πιο ευάλωτους ανθρώπους, για να επωφεληθούν οι ίδιοι.

Νέα πραγματικότητα;

14inventing-anna1-sub-mediumsquareat3x.webp

Είναι δεδομένο πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και κάπως έτσι, ίσως, εξηγείται και το γεγονός ότι διαρκώς αυξάνονται τέτοιου είδους ιστορίες. Άνθρωποι που θέλουν να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο και κοιτούν μόνο το «σήμερα», θεωρώντας ότι ανάλογη θα είναι κι η επόμενη μέρα, αν κι έρχεται να τους διαψεύσει η ίδια η ζωή. Αφήνοντας στην άκρη το ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζουν ταινίες ή σειρές με ανάλογο περιεχόμενο, είναι ξεκάθαρο πως μπροστά στα μάτια μας γεννήθηκε κι εξελίσσεται μέχρι και σήμερα, μία νέα γενιά απατεώνων, που γνωρίζει πολύ καλά πώς να κρύβει τον πραγματικό της εαυτό και να δημιουργεί μία fake εικόνα, που της αποφέρει τεράστια οφέλη. Το είδαμε σε πολλές ταινίες και το βλέπουμε και στην πραγματικότητα. Ίσως να είναι κι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους, που όλες αυτές οι παραγωγές γνωρίζουν τεράστια επιτυχία και το κοινό τις παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Το Inventing Anna για παράδειγμα, παρέμεινε για πολλές ημέρες στο top 10 του ελληνικού κοινού στο Netflix, κάτι που από μόνο του λέει πολλά.

Η δόξα, η επιτυχία, τα χρήματα κι η αναγνωρισιμότητα είναι μερικά μόνο από αυτά που απολαμβάνουν όσοι επιλέγουν αυτό το μονοπάτι, αλλά όλα έχουν τη δική τους ημερομηνία λήξης. Όλα έχουν την ίδια κατάληξη. Το σκοτάδι, την απομόνωση, την αλήθεια, που είναι σκληρή. Όσο εύκολη και δελεαστική κι αν είναι η άνοδος, άλλο τόσο απότομη είναι κι η κάθοδος κι όλα χάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι ιστορίες αυτές κι οι χαρακτήρες που υποδύονται διάσημοι ηθοποιοί, έρχονται να μας δείξουν ακριβώς αυτό. Σε όλες τις περιπτώσεις μετά την επιτυχία και την καταξίωση, ακολούθησε το απόλυτο τίποτα. Δεδομένου -λοιπόν- ότι πάντα, έρχονται όλα στο φως, τι είναι τελικά αυτό που κάνει αυτούς τους ανθρώπους να εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση; Η υπερβολική αισιοδοξία; Η αυτοπεποίθηση ή ο ζήλος, που ξεπερνάει τα όρια; Κανείς δε γνωρίζει την απάντηση...