fbpixel

Search icon
Search
Social media: H παραπλανητική εικόνα και η «επανάσταση» που δεν άργησε να έρθει
LIFE & CAREER

Social media: H παραπλανητική εικόνα και η «επανάσταση» που δεν άργησε να έρθει

Μια εμφάνιση που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα κι η αλλαγή που παρατηρείται τελευταία


Τα social media αποτελούν πλέον για τους περισσότερους από εμάς, κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς καλώς ή κακώς αφιερώνουμε αρκετές ώρες της ημέρας μας σε αυτά. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει συμβάλλει καθοριστικά στη ριζική αλλαγή των σημερινών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια κι είναι χαρακτηριστικό, πως σχεδόν όλα όσα κάνουμε πλέον, γίνονται με τη βοήθειά τους. Αποτελούν μια σημαντική πηγή ειδήσεων, ο κόσμος αλληλεπιδρά μέσα από αυτά και φυσικά, έχουν αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική της επιστήμης του marketing.

Πώς επηρεάζουν ωστόσο την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας; Πώς οδηγούν στη διαμόρφωση συγκεκριμένων στερεοτύπων; Έχει αξία να εστιάσουμε σε αυτά και να αντιληφθούμε ότι η ζωή μας δεν μπορεί να κρίνεται και να εξαρτάται από τους άλλους. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πρέπει να μάθουμε να αξιολογούμε και να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά.

Δημιουργία εικόνας

Αρχικά, είναι η ώρα να κατανοήσουμε ότι συχνά τα social media λειτουργούν παραπλανητικά. Και το χειρότερο; Διαμορφώνουν μία ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα. Όλοι μας έχουμε την τάση να προβάλλουμε μέσα από τις πλατφόρμες αυτές μία ιδεατή εικόνα. Επιλέγουμε τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες μας, χρησιμοποιώντας συχνά και διάφορα φίλτρα, αναδεικνύουμε τις ευχάριστές μας στιγμές και δημιουργούμε ουσιαστικά μία νέα πραγματικότητα που στην ουσία δεν υπάρχει.

144408254-459684805398668-302540690280572249-n.jpg
Image source: @carolinedaur

Η σωστή ή λάθος χρήση των social media είναι αυτή που μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά ή ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι συγκεκριμένες πλατφόρμες, δημιουργήθηκαν για να καλύψουν σε πρώτη φάση τη βαθύτερη ανάγκη μας για επικοινωνία κι από εκεί και πέρα, μας διασκεδάζουν. Αν όμως η χρήση τους δε γίνεται σωστά, η επίδρασή τους στην ψυχολογία μπορεί να είναι αρνητική. Η highly-edited φωτογραφίες -για παράδειγμα- μας κάνουν πολλές φορές να αισθανόμαστε άσχημα για το σώμα μας, το δέρμα ή το πρόσωπό μας. Είναι ενδεικτικό, ότι η ανορεξία πλήττει περίπου το 1% έως 4% του πληθυσμού, με μέσο όρο ηλικία έναρξης τα 15 έτη! Από την άλλη, η νευρική βουλιμία πλήττει το 2% του πληθυσμού με μέσο όρο τα 17 έτη, ενώ η αδηφαγική διαταραχή το 3% έως 4% με μέσο όρο τα 20 έτη. Νούμερα άκρως ανησυχητικά που συνδέονται άμεσα με το instagram, το facebook κι όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες.

Υψηλά standards

Τα social media κατακλύζονται πλέον από influencers που καθημερινά προβάλλουν την καθημερινότητά τους και μοιράζονται τη ζωή τους με τους followers τους. Όμως, υπάρχει μία σημαντική «παγίδα». Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό, πως αυτή δεν είναι ακριβώς η πραγματικότητα. Η τέλεια φωτογραφία με το απόλυτο beach body που θαυμάζουν εκατοντάδες γυναίκες, ουσιαστικά αποτελεί προϊόν επεξεργασίας, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο. Η εικόνα σε συνδυασμό με την «προπαγάνδα» που δημιουργεί συγκεκριμένα στερεότυπα, έχουν ως αποτέλεσμα την ψυχική επιβάρυνση κι ακόμη χειρότερα την αύξηση του αριθμού των γυναικών που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρίες προβάλλουν μη ρεαλιστικά beauty standards, παρουσιάζοντας εικόνες celebrities που έχουν υποστεί photoshop. Το ίδιο ισχύει και για τα δεκάδες fashion models και τις influencers που καθημερινά αυξάνονται.

154115207-238237144703268-5840074280084858308-n.jpg
Image source: @jlo

Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τις εικόνες που βλέπουν στα social media και συχνά απογοητεύονται και κρίνουν την εμφάνισή τους πιο αυστηρά από ότι πρέπει. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Αν το κατανοήσουμε αυτό, όλα αυτομάτως θα γίνουν πιο απλά. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, σε μία εποχή όπου η πίεση και το στρες μας κατακλύζουν, να δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο τη ζωή μας και να επιβαρύνουμε την ψυχολογία μας. Ακόμη και στο διάστημα των lockdown, στα social media επικρατούσε η ιδέα ενός healthy lifestyle που απείχε -στην ουσία- από την πραγματικότητα και προκαλούσε ένα extra άγχος. Ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος για ολόκληρο τον πλανήτη και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε, ήταν να έχουμε άγχος για την εξωτερική μας εικόνα.

Revolution

Το θετικό ωστόσο, είναι πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία στροφή στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές celebrities και πασίγνωστες influencers λένε «όχι» στα φίλτρα και στην υπερβολική επεξεργασία και προβάλλουν τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι. Δε σβήνουν τις ατέλειες, δεν αφαιρούν τα σημάδια από το σώμα τους και δεν παρουσιάζουν μία εικόνα εντελώς διαφορετική από την πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις γυναίκες που τις «ακολουθούν» και να τις ενθαρρύνουν, ώστε να κάνουν κι αυτές το ίδιο, πατώντας σταθερά στα πόδια τους.

screenshot-2021-04-16-151220.png
Image source: @emrata

Δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα πιο ελκυστικό, από μία γυναίκα που πιστεύει στον εαυτό της, που γνωρίζει τα δυνατά κι αδύνατα σημεία της κι αναδεικνύει τη θηλυκότητά της. Δε χρειάζεται να έχετε ένα αψεγάδιαστο σώμα το καλοκαίρι. Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που σας χαροποιούν, απολαμβάνοντας τις απολαύσεις της ζωής. Οποιαδήποτε αλλαγή, πρέπει να γίνεται με γνώμονα τα δικά σας «θέλω» κι όχι των άλλων...