fbpixel

Search icon
Search
New age ταβέρνες στη Θεσσαλονίκη που προτείνουν νέες γεύσεις
CITY VIBES

New age ταβέρνες στη Θεσσαλονίκη που προτείνουν νέες γεύσεις

Η παράδοση συναντά τη μοντέρνα εποχή


Το γεγονός ότι, στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται το φαινόμενο οι δημιουργοί κάθε κλάδου να προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική κουλτούρα, προσαρμόζοντάς την ωστόσο στα νέα δεδομένα, είναι κάτι πολύ ευχάριστο ειδικά αν το πετυχαίνουν με τον καλύτερο τρόπο! Τα παρακάτω τέσσερα εστιατόρια «παντρεύουν» το μενού της παλιάς καλής ταβέρνας με πρωτότυπα στοιχεία και αξίζουν μια δοκιμή, ώστε να μπούνε στη λίστα με τα αγαπημένα σας στέκια.

Sea breeze

dsc-3858-jm-thumb-large.jpg

Ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ονόματα στην τοπική γαστρονομική σκηνή, ο Γιάννης Λουκάκης, άνοιξε τη «Μούργα» πίσω από την Αχειροποίητο, σ’ ένα δρομάκι που κανείς δεν περίμενε να φιλοξενεί μια πραγματική όαση γεύσεων. Με κεντρικό σημείο το ολόφρεσκο ψάρι και τα θαλασσινά που μυρίζουν αλμύρα, ο σεφ αγαπά να «παίζει» με τα αρώματα και τις κουλτούρες, δίνοντας στο μέρος μια alternative πινελιά, η οποία το κάνει να ξεχωρίζει από τις κλασικές ψαροταβέρνες. Εδώ το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με την ψαριά, αλλά παραμένει ενδιαφέρον και πρωτότυπο, καλώντας τους θαμώνες σε άγνωστα gourmet μονοπάτια, που αξίζει να ανακαλύψουν. Καραβιδάκι στο τηγάνι με σκορδοβούτυρο κατσικίσιο και γαρίδες αχνιστές με πηχτόγαλο Χανίων επάνω σε τραχανά πασπαλισμένο με τριμμένο παξιμάδι είναι δυο μόνο πρωτότυπες συνταγές απ' όσες έχουν σερβιριστεί κατά καιρούς.

With a twist

margarita.jpg

Το εστιατόριο «Μαιτρ και Μαργαρίτα» στη Βεροίας πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ενώ η διακόσμησή του, την οποία επιμελήθηκε η αρχιτεκτονική ομάδα Mock, είναι απολαυστικά λιτή και μοντέρνα, με βασικά υλικά το ξύλο και το σίδερο που δίνουν μια εναλλακτική προσωπικότητα στον χώρο. Τα τραπέζια είναι λίγα, αφήνοντας την ποιότητα κάθε πιάτου να μιλήσει -και όχι το «φίσκα» μαγαζί- ενώ η ανοιχτή κουζίνα «μαρτυρά» τις αλχημείες του σεφ Λάμπρου Ρώσιου, ο οποίος δημιουργεί μοναδικές συνταγές με έντονο το ελληνικό στοιχείο, συνδυασμένο με άλλους γαστρονομικούς κόσμους. Κατσικίσιο τυρί με ρετσέλι κολοκύθας, πρεσαριστή χοιρινή πανσέτα, σιταρότο με μοσχαρίσια ουρά, στριφτάδια με Χιώτικο μανταρίνι και θαλασσινά αποτελούν κάποιες από τις προτάσεις του, τις οποίες μπορείτε να συνοδεύσετε με ένα υπέροχο κρασί από τις 50 ετικέτες της wine list.

Value for money

nama-2.jpg

Πρόσφατη άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της πόλη, το Νάμα άνοιξε πριν λίγους μήνες στην αρχή της οδού Ολύμπου, στην πλήρως αναδιαμορφωμένη γειτονιά των Αγίων Αποστόλων. Η διακόσμησή του είναι απλή, χωρίς προσπάθεια εντυπωσιασμού, καθώς στόχος του είναι να ενώνει παρέες που θα περάσουν καλά και θα δοκιμάσουν ενθουσιασμένες κάθε πιάτο του. Προσιτές τιμές που ξαφνιάζουν, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται, ιδανικές ακόμα και για τον φοιτητή που του έχει λείψει το φαγητό της μαμάς, αλλά και για τους παλιούς συμμαθητές που αναζητούν ένα όμορφο και χαλαρό μέρος για να θυμηθούν τα παλιά, παρέα με εκλεκτούς μεζέδες. Μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι και ξερή μυζήθρα, ζεστό ψωμί πασπαλισμένο με μυρωδικά και πάπρικα, γαρίδες με σάλτσα τομάτας, εστραγκόν, ξύσμα λάιμ και κρουτόν φέτας περιμένουν να τα δοκιμάσετε.

Traditional flair

anoigma-gallerios-575x597.jpg

Οι παλαιότεροι θα θυμάστε στον ίδιο χώρο στην Απελλού, ένα παραδοσιακό καφενείο που αποτέλεσε σταθερή παρουσία στην πόλη για 40 χρόνια. Μέχρι που ο Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης μετέτρεψε πριν λίγα χρόνια σ’ ένα μοντέρνο σημείο συνάντησης, τον Νέο Γαλέριο για κάθε ηλικία και προσωπικότητα, σερβίροντας μια σύγχρονη εκδοχή από… ουζομεζέδες -και όχι μόνο. Συνδυάζοντας τις μεσογειακές και ανατολίτικες γεύσεις με τις δυτικές επιρροές, δημιουργούνται συνταγές για όλα τα γούστα, ακόμα και τα πιο απαιτητικά. Ρίξτε μια ματιά στον μεγάλο μαυροπίνακα με πιάτα ημέρας, ενώ μπορείτε να εμπιστευτείτε με κλειστά μάτια τις κλασικές αξίες του, όπως ο καβουρμάς με αβγό, φρέσκια ρόκα και κόκκινη σάλτσα, τη λαχταριστή ταλιάτα, το συκώτι με πουρέ πατάτας και το χταπόδι με μους μελιτζάνας.