fbpixel

Search icon
Search
Μυηθείτε στην ησυχία του προσωπικού καταφυγίου του καλλιτέχνη Kehinde Wiley στο Lagos της Νιγηρίας
INTERIORS

Μυηθείτε στην ησυχία του προσωπικού καταφυγίου του καλλιτέχνη Kehinde Wiley στο Lagos της Νιγηρίας

Για τον ίδιο πάντα ταυτίζεται με έναν ναό μοναξιάς και δημιουργίας


Αποχρώσεις που γαληνεύουν τις αισθήσεις, χαμηλός φωτισμός και φυτά, τα οποία χαρίζουν την κατάλληλη πινελιά ευεξίας, μπορούν να μεταμορφώσουν μια κατοικία στο ιδανικό ησυχαστήριο. Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στην αριστοκρατική συνοικία Victoria Island στο Lagos της Νιγηρίας και στο προσωπικό καταφύγιο ηρεμίας του εικαστικού, Kehinde Wiley. Ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επιδραστικός προσωπογράφος της γενιάς του, καταφέρνοντας κάθε φορά να κρατά αμείωτο ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού για την αισθητική του κουλτούρα και την προσέγγισή του στα πρόσωπα που επιλέγει να επικεντρωθεί σε κάθε του πίνακα

Ο Νιγηριανοαμερικανός artist ακολουθεί μια αρκετά μοναχική, αλλά άκρως δημιουργική καθημερινότητα, στην οποία κύρια πηγή έμπνευσής του αποτελεί η διαμόρφωση των χώρων του. Έχει επιλέξει να ζει σε ένα τριώροφο ιδιωτικό apartment ενός τιτάνιου συγκροτήματος με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό, το οποίο διαθέτει διαμερίσματα για καλλιτέχνες, αλλά και οργανωμένες εγκαταστάσεις - στούντιο. Για τον ίδιο, όπως έχει παραδεχθεί, ταυτίζεται με έναν ναό μοναξιάς και δημιουργικότητας. Το ατελιέ του βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του καταφυγίου του, όπου αυτοσχεδιάζει και ζωγραφίζει χωρίς χρονική πίεση. 

The creative instinct 

ad0323-wiley-8-copy.webp

Για να μπορέσει, όμως, η κατοικία αυτή να αγγίξει τη σημερινή επιτυχημένη της μορφή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η πολύχρονη και οργανωμένη ανακαίνισή της. Ο Wiley προτίμησε και στη συγκεκριμένη διαδικασία να ακούσει το ένστικτό του και να κινηθεί για ακόμη μια φορά με βάση τους αρχιτεκτονικούς αυτοσχεδιασμούς παρά ένα πραγματικό αυστηρό πλάνο σχεδιασμού και κατασκευής. Όπως έχει μοιραστεί, επικεντρώθηκε στο να αφήσει την πορεία της διαμόρφωσης να είναι ο πρωταγωνιστής της "παράστασης", όπως την αποκαλεί χαϊδευτικά. 

ad0323-wiley-3-copy-1.webp

Ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο κατέχει εξίσου κυρίαρχη θέση είναι η χρωματική αντίθεση ανάμεσα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Ο ίδιος θέλησε να μεταφέρει τους δικούς του συμβολισμούς με τη δημιουργία μιας σκοτεινής πρόσοψη, η οποία, όμως οδηγεί σε έναν επίγειο παράδεισο, γεμάτο χρώματα και αισιοδοξία. Όλα έχουν την ερμηνεία τους και σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι κάθε δωμάτιο μοιάζει με έναν κινητό πίνακα. 

ad0323-wiley-12-copy.webp

Από το interior design δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τον εσωτερικό γυάλινο κήπο, στον οποίο έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή μικρή λίμνη, ένα concept, με έντονες επιρροές από τα μοτίβα που επικρατούν στις δημιουργίες του. Ο χώρος αυτός οδηγεί στην κεντρική κρεβατοκάμαρα, αγαπημένο του δωμάτιο, όπου η ethnic ταυτότητα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, μαρτυρώντας την προσήλωση και τον σεβασμό του προς τις ρίζες του. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο, εδώ έχει το ξύλο, καθώς και οι ξεχωριστές πλέξεις στα ριχτάρια, καθώς και στα χαλιά. 

Αυτή η κατοικία είναι ο ορισμός του πιο creative ησυχαστηρίου, χαρίζοντάς μας έμπνευση για την ατμόσφαιρα που αναζητούμε για τους προσωπικούς μας χώρους. 
Απολαύστε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Source: Architectural Digest

Photo credits:  Yagazie Emezi