fbpixel

Search icon
Search
Μήπως το παρακάνατε με την απολέπιση; Πώς να επαναφέρετε την επιδερμίδα σας
FACE & BODY

Μήπως το παρακάνατε με την απολέπιση; Πώς να επαναφέρετε την επιδερμίδα σας

Παρατηρήστε τα σημάδια του δέρματος


Είμαστε πολλές εμείς που λατρεύουμε την απολέπιση. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που υπερβάλουμε και το παρακάνουμε με επιπλέον προϊόντα, πολλές εφαρμογές και τελικά καταλήγουμε με ένα δέρμα αφυδατωμένο και απόλυτα μη υγιές. Είτε αυτό έχει προκληθεί από χημική απολέπιση, είτε από φυσική απολέπιση, είτε από ένα συνδυασμό και των δύο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το δέρμα χάνει την υγιή φραγμό του και τελικά καταλήγει να είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε εξωτερική συνθήκη.

elisehoogerdijk-face-skin-beauty.jpg
@elisehoogerdijk

Έτσι, αν και η τακτική απολέπιση είναι πολύ ευεργετική για το δέρμα, η υπερβολική χρήση αυτής της μεθόδου αφαιρεί πολλά από τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος και τελικά καταλήγει με μια υφή που σίγουρα δεν θέλετε να έχετε.

Πως θα το καταλάβετε

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή στην οποία πρέπει να καταλάβετε αν το δέρμα σας είναι ξηρό ή απλώς έχει υποστεί υπερβολική απολέπιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία θα βλέπετε ένα λαμπερό αποτέλεσμα αφού το φως αντανακλάται εύκολα από το δέρμα. Ακόμη μπορεί να έχετε ερυθρότητα, τσούξιμο και άλλους ερεθισμούς. Αυτή η κατάσταση, αν παραμείνει παρατεταμένα, οδηγεί σε φλεγμονές και τελικά μπορεί να προάγει τη γήρανση, να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα του δέρματος και να αυξήσει την υπερμελάγχρωση. Έτσι, αν παρατηρείτε τέτοιες ενδείξεις, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι πως η απολέπιση είναι ο ένοχος για αυτή την κατάσταση, καθώς το δέρμα χρειάζεται τα απαραίτητα στρώματα για να παραμείνει υγιές και για να διατηρήσει την υγρασία του.

amanda-sand-skin-beauty-face.jpg
@amanda_sand

Πώς θα θεραπεύσετε το υπερβολικά απολεπισμένο δέρμα

Ο προφανής τρόπος για να θεραπεύσετε το δέρμα σας είναι να περιορίσετε τη συχνότητα της απολέπισης. Για λίγες μέρες, αφήστε τα οξέα, τα ρετινοειδή και τα scrubs προσώπου στο νεσεσέρ σας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με στρώματα ενυδάτωσης, όπως toner, ορό και ενυδατική κρέμα. Για το τέλος κρατήστε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς θειικά άλατα. Εάν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο και τσούζει, αποφύγετε προϊόντα με αρώματα που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο ερεθισμό. Επίσης, ενσωματώστε στη ρουτίνα σας μια κρέμα με συστατικά που λειτουργούν υπέρ της αποκατάστασης του κατεστραμμένου φραγμού και που έχουν φυσικά έλαια που μιμούνται τα λιπίδια της επιδερμίδας. Εάν νιώθετε το δέρμα σας υπερβολικά ερεθισμένο, εφαρμόστε κρέμα υδροκορτιζόνης τοπικά. Φυσικά για αυτό το βήμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Πώς να αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση

Για να αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση, δοκιμάστε να ακολουθήσετε ένα γενικό κανόνα που λέει ότι είναι σημαντικό να μην κάνετε αυτό το βήμα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Φυσικά, οι συστάσεις και οι γενικεύσεις για ζητήματα που αφορούν την επιδερμίδα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να ακολουθείτε με ευλάβεια και για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να δίνετε προσοχή στις οδηγίες του γιατρού σας. Ακόμη, δώστε σημασία στις ετικέτες και μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν κρυμμένα συστατικά όπως τα AHA, τα ρετινοειδή και τα υπόλοιπα οξέα - πέρα από το υαλουρονικό οξύ καθώς και το ασκορβικό οξύ.

samanthavarvel-face-skin-beauty.jpg
@samanthavarvel

Τέλος, είναι σημαντικό να προσέχετε και οι ίδιοι το τι πραγματικά συμβαίνει με την επιδερμίδα σας και να μάθετε να “ακούτε” τα σημάδια που σας δίνει. Όταν ο φραγμός του επαναφερθεί στο φυσιολογικό, τότε το δέρμα σας θα σταματήσει να έχει μια ξηρή και ερεθισμένη αίσθηση. 

Κεντρική φωτογραφία: @vicmontanari