fbpixel

Search icon
Search
Milan Report: Η Max Mara μας «ταξίδεψε» με τις δημιουργίες της στην ιταλική ριβιέρα του 1930
TRENDS & CATWALKS

Milan Report: Η Max Mara μας «ταξίδεψε» με τις δημιουργίες της στην ιταλική ριβιέρα του 1930

Όλα όσα ξεχωρίσαμε από τα πρώτα shows για την SS23 season


Η Milan Fashion Week ξεκίνησε εχθές και ήδη από την πρώτη μέρα έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η μόδα είναι «στα καλύτερά της». Πολλά από τα εμβληματικά fashion brands έχουν βρεθεί στην ιταλική πρωτεύουσα για να παρουσιάσουν τις νέες τους δημιουργίες για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 και να διαμορφώσουν τις επόμενες μεγάλες τάσεις. Είναι απόλυτα κατανοητό λοιπόν ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Fashion Week και στους αγαπημένους μας οίκους. 

H Μax Mara σήμερα το πρωί παρουσίασε μία συλλογή, βασισμένη σε ουδέτερους χρωματικούς τόνους - όπως μόνο αυτή ξέρει πολύ καλά να κάνει - αλλά και pastel πινελιές που πρόσθεσαν μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση στη συλλογή. Από την άλλη πλευρά, εχθές ο Kim Jones για τον Fendi απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι ο master της κομψότητας ενώ η Alberta Ferretti μέσα από το show τους μάγεψε κοινό και κριτικούς με τα υπέροχα πολύχρωμα και αέρινα κομμάτια της.

Ανακαλύψτε παρακάτω όλα όσα ξεχώρισαν μέχρι στιγμής!

Max Mara

befunky-collage-30.jpg

Η αλήθεια είναι πως το show της Max Mara μας «ταξίδεψε» στο ιδανικό καλοκαίρι που επιθυμούμε να βιώσουμε στην πανέμορφη ιταλική ριβιέρα. Το Riviera chic της Max Mara επικεντρώθηκε σε μια μίνιμαλ, διακριτικά πολυτελή αισθητική: Τα μήκη σε όλα τις τα κομμάτια ήταν μακριά - φορέματα και φούστες χάριζαν εξαιρετική κίνηση στη σιλουέτα ενώ τα αέρινα παντελόνια κολάκευαν κάθε σωματότυπο -  η παλέτα ήταν άκρως neutral και οι γραμμές απόλυτα καθαρές. Εμπνευσμένος από την γκαρνταρόμπα της Renée Perle, μοντέλου και μούσας του διάσημου Γάλλου φωτογράφου Jacques Henri Lartigue, ο δημιουργικός διευθυντής Ian Griffiths έκανε λόγο για voluminous παντελόνια , λινές μάξι φούστες που «χάιδευαν» μοναδικά τους αστραγάλους των μοντέλων, δερμάτινα κοντά κοστούμια στο χρώμα του παγωτού και open back top.

befunky-collage-37.jpg

Τα πρώτα look ήταν head to toe από λινό greggio, ένα ακατέργαστο, μη βαμμένο linen fabric. Η λάμψη απογειώθηκε με μαύρα halterneck floral τοπ από οργάντζα και φορέματα με γιγαντιαίους φιόγκους. Τα εξαιρετικά oversized καπέλα που έκρυβαν το πρόσωπο και οι μεγάλες raffia beach bags έμοιαζαν Insta-ready, ενώ τα βαμβακερά σκουφάκια κολύμβησης και τα ρετρό μαγιό παραλίας παρέπεμπαν στην ακμή της ιταλικής Ριβιέρας του 1930.



Fendi 

befunky-collage-31.jpg

Περίπου μία εβδομάδα μετά το show του οίκου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, για τα 25 χρόνια της Fendi Baguette, το fashion brand «προσγειώθηκε» στο Μιλάνο για να παρουσιάσει τη νέα του συλλογή για την SS23 season. Το show πραγματοποιήθηκε στο Via Solari με τον creative director Kim Jones, να ανατρέχει στ' αρχεία του οίκου, αντλώντας έμπνευση από τον αείμνηστο Karl Lagerfeld. 

«Με ενδιέφερε να δω όλα όσα έχει κάνει ο Karl και πώς θα τα εξελίξουμε, οπτικά και τεχνικά», μαρτύρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Η συλλογή ήταν βασισμένη στα χρώματα και κυρίως σε όλες τις αποχρώσεις που συναντάμε στη φύση, όπως neutrals, πράσινα, παλ μπλε, λευκά και υπόλευκα, χάλκινα και ροζ. Μάλιστα, αυτό που κέντρισε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν οι εκκεντρικοί και όχι τόσο προβλέψιμοι colour combos που πραγματοποιήθηκαν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, γνωστός για την ντελικάτη και κομψή αισθητική του, δε δίστασε να «παντρέψει» ουδέτερα με έντονα χρώματα, όπως πράσινο με καφέ, δίνοντας στα αξεσουάρ έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

befunky-collage-32.jpg

Ένας από τους βασικούς άξονες της συλλογής ήταν η άνεση. Μοχέρ πουλόβερ, ζιβάγκο, ζακέτες και φορέματα που αγκαλιάζουν τη γυναικεία σιλουέτα ήταν μερικά από τα κομμάτια που κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η αέρινη κίνηση που χάρισαν τα slip dress μαγνήτισαν τα βλέμματα, στοιχείο που συναντήσαμε και στις σατέν φούστες με κεντήματα ή ανάγλυφα που είδαμε και σε προηγούμενες συλλογές του οίκου, παρουσιάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τον μινιμαλισμό και την διαχρονική του γοητεία, η οποία απογειώνει τη γυναικεία θηλυκότητα που δεν χρειάζεται πολλές πληροφορίες για να παρουσιαστεί. 

Οι τσάντες Peekaboo παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά με λουράκια με αλυσίδες, και οι μικροσκοπικές τσάντες Fendi First draped από λεπτότερες αλυσίδες ως κοσμήματα. Όπως δήλωσε η Silvia Venturini Fendi: «Η φωτογραφία της Fendi ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε: "Όλα προέρχονται από τη συζήτηση γύρω από το διπλό F που μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα σε ζευγάρια. Ακόμη και οι τσάντες γίνονται μέρος μιας οικογένειας: μεγάλες και μικρές».


Alberta Ferretti

befunky-collage-34.jpg

Aν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με δύο λέξεις τη χθεσινή συλλογή της Alberta Ferretti αυτές θα ήταν colour explosion ή αλλιώς έκρηξη χρωμάτων. Εδώ και μερικές σεζόν ο οίκος έχει προσπαθήσει να συμβαδίσει με τις ανάγκες τη μόδας, χαλαρώνοντας την αισθητική της και εμβαθύνοντας σε πιο casual style και αέρινες σιλουέτες. 

«Η μόδα μιλάει πλέον πολλές γλώσσες". Είναι σημαντικό η γυναίκα να αλλάζει και να εξελίσσεται, αλλά και να παραμένει θηλυκή, αισθησιακή, κομψή -αυτή είναι η "γυναίκα μου"», δήλωσε χαρακτηριστικά η σχεδιάστρια στα παρασκήνια της επίδειξης. 

befunky-collage-35.jpg

Οι δημιουργίες αυτής της συλλογής χαρακτηρίστηκαν ελαφρότητα - με την καλή έννοια - και από υπέροχα χρώματα. Η σχεδιάστρια χρησιμοποίησε την οργάντζα, που παραδοσιακά θεωρείται βραδινό ύφασμα για καμπαρντίνες, φούτερ με κουκούλα και σακάκια σαφάρι - ακόμη και παντελόνια. Όσο για τις αποχρώσεις, κυμαίνονταν από τυρκουάζ και πράσινο του αβοκάντο μέχρι έντονο πορτοκαλί και φούξια.

Φυσικά η Alberta Ferretti δεν μπορεί να ξεφύγει από το στιλ που την καθιέρωσε ως σχεδιάστρια και αυτό που την χαρακτηρίζει απόλυτα. Μακριά φορέματα με κοψίματα που απογείωναν το sexyness , cropped tops και sheer δημιουργίες που αγκάλιαζαν μ' έναν μοναδικό τρόπο της σιλουέτες των μοντέλων εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς. Πολλοί θεώρησαν ότι η έντονη αποκάλυψη του δέρματος σε μερικά κομμάτια δεν ανταποκρίνεται στην κομψή θηλυκότητα που μας έχει συνηθίσει αλλά όπως ανέφερε και η ίδια η δημιουργός με κάθε καινούρια «γλώσσα» χρειάζεται επανάληψη για να πετύχουμε το άρτιο.

Ανατρέξτε στην gallery για περισσότερες φωτοραγφίες!