fbpixel

Search icon
Search
ARTS & CULTURE

Μικρά Αγγλία

THE FILM

Μικρά Αγγλία

Με  φόντο το ναυτονήσι της Άνδρου και με τη γνώριμη ματιά του Παντελή Βούλγαρη, η ιστορία  μιας οικογένειας του νησιού τα χρόνια από το ’30 ως το ‘59, γίνεται το θέμα της νέας του ταινίας, με τίτλο Μικρά Αγγλία, τα γυρίσματα της οποίας μόλις ολοκληρώθηκαν. Το σενάριο  υπογράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη και βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της, που εκδόθηκε το 1997  και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Είμαστε στη περίοδο του Μεσοπολέμου. Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι  ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Η μικρότερη  αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), θέλει να φύγει από την Άνδρο, ν’ αποδράσει από τη  μοίρα των γυναικών του νησιού που παντρεύονται ναυτικούς και ζούνε ουσιαστικά μόνες τους.  Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου, ο έρωτας είναι μόνο  πόνος. Έτσι, παρακάμπτει τα αισθήματα των κοριτσιών και τις παντρεύει με γνώμονα το  συμφέρον, χωρίς να γνωρίζει ότι έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στο ίδιο της το σπίτι.

Η ταινία του Βούλγαρη -όνειρο ζωής, όπως εξομολογείται ο ίδιος- μας οδηγεί στα βαθειά της ανθρώπινης περιπέτειας, όπου κυριαρχούν ο έρωτας, οι διπλές ζωές, η απόσταση, το πάθος, η λησμονιά, το συμφέρον, το πένθος, οι τύψεις... Με τη διεισδυτική του ματιά αφηγείται μία ιστορία, που φωτίζει σκιές της καθημερινότητας, καλά κρυμμένα μυστικά, ταραγμένες σχέσεις και το τίμημα της υποταγής. Με σκηνικά εποχής, άρτιο background, που αναβιώνει εκείνες τις δεκαετίες και αντίστοιχα κοστούμια, η ταινία καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε χρόνια σκληρά και χαμένες αξίες. Ο κ. Παντελής Βούλγαρης δήλωσε: «Νιώθω πως το καθετί κουβαλάει μια μικρή ή  μεγάλη ιστορία που με βοηθάει να πλάσω στο μυαλό μου τις εικόνες της ταινίας, εικόνες που θέλω να έχουν την ατμόσφαιρα, την αύρα, το ίχνος, το ήθος της εποχής».

Η πρόταση για την κινηματογράφηση έγινε στον σκηνοθέτη από Ανδριώτες, που υποστήριξαν δυναμικά την παραγωγή, με την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων του νησιού, ώστε να  υλοποιηθεί η ταινία. Έτσι, το νησί μετατράπηκε κυριολεκτικά σ’ ένα τεράστιο πλατό για τις  ανάγκες των γυρισμάτων. Και για μία ακόμη φορά ο σκηνοθέτης εμπιστεύεται τους  πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων οι Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση κ.ά. καθώς πιστεύει ότι η νέα γενιά σηματοδοτεί μια νέα Ελλάδα. Θέλοντας να ευχαριστήσει τους ανθρώπους του νησιού για την πολύτιμη βοήθειά τους, τονίζει: «Στη ζωή όλα είναι δρόμος. Όλα είναι ταξίδι. Και το ταξίδι της ταινίας ξεκινά με την καρδιά μου γεμάτη συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για την αμέριστη και τόσο θερμή συμπαράσταση του κόσμου της Άνδρου».

Η ταινία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 5/12/2013 από τη Feelgood  Entertainment.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ

GLOW LOVES

Cleansing balms: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρωτοποριακά καθαριστικά προσώπου
EDITORS' CHOICE

Cleansing balms: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρωτοποριακά καθαριστικά προσώπου

|Icon9 photos