fbpixel

Search icon
Search
Μια σύγχρονη κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ισορροπεί ανάμεσα στη διακριτικότητα και την υψηλή αισθητική
MAGAZINE

Μια σύγχρονη κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης ισορροπεί ανάμεσα στη διακριτικότητα και την υψηλή αισθητική

Σχεδιασμένη από το studio Matheas Architecture


Mέρος ενός μικρού συγκροτήματος τριών οικισμών, η κατοικία ήρθε στα χέρια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μαθέα σε ημιτελή κατάσταση και με εμφανή τη φθορά του χρόνου στο κέλυφος του κτιρίου. Παρ’ όλα αυτά, έγινε ένας ιδανικός καμβάς για να αναδειχθούν τα θετικά στοιχεία του έργου και να δημιουργηθούν interiors με γνώμονα τη μοναδική αισθητική που διακρίνει τον αρχιτέκτονα. Οι βασικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις που υπήρχαν ακυρώθηκαν, αφού επιθυμία ήταν ο πλήρης ανασχεδιασμός όλων των εσωτερικών χώρων, σύμφωνα με τις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας. Ταυτόχρονα, χρειάστηκε να γίνει σχεδιασμός του χώρου γύρω από την υφιστάμενη πισίνα.

panorama-house-edits-17.jpg

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, όπου στο ενδιάμεσο από αυτά βρίσκεται το ευρύχωρο καθιστικό με θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο, σε ενιαίο χώρο με την τραπεζαρία, την ανοιχτή κουζίνα και τους βοηθητικούς χώρους. Ένα φίνο δάπεδο από γρανίτη συνδυάζεται με ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές από ξύλο, όπως αυτή που ενσωματώνει το τζάκι μπροστά από το κομψό καθιστικό της Μinotti (Moda Bagno Concept Store), το οποίο είναι προσανατολισμένο προς δύο κατευθύνσεις. Απέναντι από την ξύλινη επιφάνεια, ο τοίχος «ντύθηκε» με μεταλλικά πλακίδια της De Castelli (Δελούδης) με χρυσά στοιχεία, προσδίδοντας μια ξεχωριστή αύρα πολυτέλειας στον χώρο. Δίπλα, η μακρόστενη τραπεζαρία του Area Domus συνδυάστηκε με τα φωτιστικά της Gubi (Area Domus), ενώ χρώμα και άνεση χαρίζουν οι καρέκλες της Galotti & Radice (Moda Bagno Concept Store).

Στη σκάλα που οδηγεί στον όροφο, ενσωματώθηκε μια ξεχωριστή διάτρητη μεταλλική κατασκευή που αναδεικνύει το σημείο αυτό της ανόδου προς τους ιδιωτικούς χώρους, το master bedroom με τα δύο μπάνια και το βεστιάριο, το παιδικό δωμάτιο και το γραφείο του ιδιοκτήτη. Καθώς και τα δύο μέλη του ζευγαριού εργάζονται κυρίως από το σπίτι, ένα δευτερεύον μικρότερο γραφείο ενσωματώθηκε στον περιορισμένο χώρο μπροστά από τις σκάλες του ορόφου. 

panorama-house-edits-26.jpg

Στο master bedroom, η άνεση κυριαρχεί και η θέα προς την πόλη είναι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας συγκλονιστική. Ένα κρεμαστό μεταλλικό τζάκι ενισχύει τις καμπύλες στον χώρο όπως και το χαλί της Minotti και η πολυθρόνα της Baxter (όλα Moda Bagno Concept Store) μπροστά από την custom-made κατασκευή που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους. Δίπλα, στο ονειρικό παιδικό δωμάτιο, σχεδιάστηκε ειδικά κάθε λεπτομέρεια, ώστε να προκύψει ένα παραμυθένιο σκηνικό.

panorama-house-edits-4.jpg

Στο χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο συνδέεται απευθείας με τον κύριο χώρο της αυλής, βρίσκονται δύο ξενώνες με άμεση πρόσβαση από το γκαράζ, όπως κι ένα σπιτάκι κήπου με κουζίνα που εξυπηρετεί τα υπαίθρια γεύματα και τις εκδηλώσεις ιδανικά. Στο ισόγειο αυτό συγκεντρώθηκαν οι χώροι αναψυχής και άθλησης, όπως γυμναστήριο, spa, χώρος προβολών αλλά και το απίθανο playing room για τα παιδιά που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τον κήπο και την υπαίθρια πισίνα. Εδώ, οι cosy καναπέδες της Ligne Roset προσφέρουν άνεση και χαλάρωση για τις ιδιωτικές προβολές, ενώ ο υπόλοιπος χώρος διαμορφώθηκε ειδικά για κάθε είδους παιδικές δραστηριότητες.

3-iTNLv.jpg

Ο γενικός στόχος του ανασχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας που προσφέρει την εμπειρία της πολυτελούς διαβίωσης, η οποία όμως επιτυγχάνεται από ξεκάθαρες λειτουργικά επιλογές, ευρύχωρη εσωτερική διαρρύθμιση, αφαιρετική αισθητική αλλά ταυτόχρονα φιλόξενη ατμόσφαιρα σε σχέση με την επιλογή τόσο των επίπλων όσο και των βασικών υλικών επένδυσης, όπως το ξύλο δρυς, το γκρίζο μάρμαρο, οι γκρι μπεζ αποχρώσεις στα υφάσματα των επίπλων. Από την άλλη, η χρήση καθρέφτη, ορείχαλκου καθώς και μαύρου ξύλου ή μάρμαρου σε επιλεγμένα σημεία και σε επενδύσεις τοίχων προσφέρουν αντιθέσεις που δημιουργούν ενδιαφέρον σε σημεία και γωνιές των επιμέρους χώρων, όπου απαιτείται. Τέλος, το καθαρό λευκό χρησιμοποιήθηκε ως ένα ήσυχο background του εσωτερικού τόσο στους τοίχους όσο και στις κουρτίνες, ενώ οι περιορισμένες επιλογές χρώματος προκαλούν έναν διάλογο των όγκων και των υφών που δίνει ταυτότητα και σηματοδοτεί τη χρήση του κάθε δωματίου ή χώρου. Όλα μελετημένα στην παραμικρή λεπτομέρεια, με τρόπο υποδειγματικό!

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ KIM POWELL

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024