fbpixel

Search icon
Search
Μια super stylish κατοικία στη Νέα Υόρκη που υμνεί την αρχιτεκτονική
INTERIORS

Μια super stylish κατοικία στη Νέα Υόρκη που υμνεί την αρχιτεκτονική

Περιηγηθείτε σε μια μοναδική μεζονέτα στην Upper East Side του Manhattan


Η ανερχόμενη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Meg Sharpe γνωρίζει καλά πώς να αναβαθμίζει συνολικά το interior design ιστορικών κτιρίων, έχοντας αναλάβει στο παρελθόν να ανακαινίσει και να επανασχεδιάσει παλιά οικοδομήματα-ορόσημα της Νέας Υόρκης, όπως το Bill’s Townhouse εστιατόριο. Όταν, λοιπόν, ένα δυναμικό ζευγάρι του Manhattan πλησίασε τη Sharpe με στόχο την πλήρη ανανέωση της μεζονέτας τους -που χρονολογείται στη δεκαετία του 1920- στην Upper East Side της Νέας Υόρκης, για εκείνη ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή πρόκληση.

«Ήταν πραγματικά σε τραγική κατάσταση», λέει, φέρνοντας στο μυαλό την πρώτη εντύπωση της όταν αντίκρισε την κατοικία, η οποία μετράει τους διάσημους ηθοποιούς David Duchovny και Téa Leoni ανάμεσα στους προηγούμενους ιδιοκτήτες της. «Υπήρχε ένας λαβύρινθος στα δωμάτια, τα οποία ξεχώριζαν για τις αποχρώσεις του βαθύ κόκκινου». Οι νυν ιδιοκτήτες της κατοικίας ζήτησαν από την Sharpe να ανοίξει το χώρο και να αναβιώσει ορισμένες από τις αρχικές λεπτομέρειες του, που είχαν χαθεί πίσω από στρώματα γυψοσανίδας. Ο αρχικός σχεδιασμός της μεζονέτας είχε εξαφανιστεί με τα χρόνια, οπότε ο στόχος ήταν να επαναπροσδιοριστεί, με σκοπό να εντοπιστούν μερικά από τα βασικά στοιχεία του παρελθόντος του, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, σε συνδυασμό με ένα μοντέρνο και λειτουργικό design.

3-aT0Vi.jpg
Σύγχρονες λεπτομέρειες διακόσμησης κυριαρχούν σε όλους τους χώρους της πολυτελούς κατοικίας

Ο χώρος που προέκυψε διακρίνεται από μια ψηλή οροφή, απαλούς τοίχους σε αποχρώσεις του ιβουάρ και του off white. Ο συνολικός διάκοσμος δείχνει ευέλικτος και σύγχρονος, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο μέρος μιας παλαιότερης «γεύσης» από τη Νέα Υόρκη, η οποία φαίνεται καθαρά σ’ ένα τζάκι στην κύρια κρεβατοκάμαρα που προϋπήρχε στην κατοικία και το οποίο κατάφερε να διατηρηθεί.

Η συγκεκριμένη αίσθηση αρχιτεκτονικής επεκτείνεται και στο υπόλοιπο décor του πολυτελούς σπιτιού, που ζωντανεύει με μοναδικές λεπτομέρειες σε αξεσουάρ, όπως τα ιδιαίτερα γλυπτά. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν διασκεδαστικό χώρο, που θα αποπνέει φρεσκάδα και νεανικότητα, με sexy αέρα, αλλά και μεγαλοπρεπείς επιρροές», λέει η Sharpe.

Στο σαλόνι, για παράδειγμα, οι καμπύλες στις πολυθρόνες του Γάλλου σχεδιαστή Pierre Yovanovitch συνοδεύουν απόλυτα το τυπικό edgy τζάκι, ενώ στο master bedroom κυριαρχεί η γεωμετρία, με την προσθήκη ενός γωνιακού καθρέφτη. «Επιθυμούσαμε να συμπεριλάβουμε αρχιτεκτονικά στοιχεία με ιδιαίτερο σχήμα» υποστηρίζει η γνωστή interior designer, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ήταν δύσκολο να ευχαριστήσει και τον κύριο και την κυρία του σπιτιού, αφού οι δυο τους έχουν διαφορετικό γούστο. Όλα όμως πήγαν καλά στο τέλος!

1-4CDZI.jpg
Φουτουριστικός σχεδιασμός επικρατεί στο κεντρικό σαλόνι της κατοικίας

Στην κεντρική τραπεζαρία, όπου οι ιδιοκτήτες του σπιτιού φιλοξενούν συχνά ανοιχτά parties, κυριαρχούν οι φουτουριστικές λεπτομέρειες σε συνδυασμό με κλασικά και διαχρονικά έπιπλα. Το συνολικό design κινείται γύρω από το χρώμα και την τέχνη, ενώ η Sharpe δεν απέφυγε τις τολμηρές κινήσεις κι εδώ.

1-vrxIz.jpg
Μεταλλικές λεπτομέρειες που χαρίζουν urban διάθεση στη μεζονέτα

Το δωμάτιο, που το ζευγάρι ιδιοκτητών απολαμβάνει συνήθως το πρωινό του διακρίνεται από τετράγωνο σχήμα, ενώ η σχεδιάστρια κατάφερε να το φέρει σε με μια ιδιαίτερη μορφή, χρησιμοποιώντας καμπυλωτά ντουλάπια, για να προσθέσει διάσταση και βάθος. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο παραδοσιακό ξύλο η Sharpe επέλεξε να τοποθετήσει μεταλλικές λεπτομέρειες, δημιουργώντας τους κατάλληλους αντιθετικούς τόνους, δημιουργώντας ένα όμορφο σπίτι, όπου κανείς θα νιώθει άνετα. «Ήταν ένα είδος πειράματος και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων», υποστηρίζει η ίδια.