fbpixel

Search icon
Search
Mια μονοκατοικία στην Puglia της Νότιας Ιταλίας είναι βουτηγμένη στο πράσινο και σέβεται το περιβάλλον της
INTERIORS

Mια μονοκατοικία στην Puglia της Νότιας Ιταλίας είναι βουτηγμένη στο πράσινο και σέβεται το περιβάλλον της

Η Casa nel verde φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Luca Zanaroli


Η ύπαιθρος του Salento χαρακτηρίζεται από κυματιστούς λόφους και αιωνόβιες ελιές, συχνά μεγάλης αξίας και μεγέθους. Αυτό είναι το πλαίσιο, στο οποίο χτίστηκε αυτό το σπίτι, ένα οικόπεδο στην ύπαιθρο μεταξύ Carovigno και Ostuni, περιτριγυρισμένο από ξερολιθιές και διάσπαρτες ελιές με μεγάλα φυλλώματα που φιλτράρουν το καθαρό και αιχμηρό φως του νότου στη γη της Απουλίας. Τίποτα περισσότερο, αλλά σίγουρα αρκετά για να το θεωρήσει το ιδανικό μέρος για να χτίσει κανείς ένα σπίτι που περιβάλλεται από τη φύση. Αυτό ακριβώς ονειρεύτηκαν οι ιδιοκτήτες, αναζητώντας για πάνω από ένα χρόνο, τον ιδανικό τόπο για να δημιουργήσουν το καταφύγιό τους. Οι επιθυμίες τους ήταν απλές: Μια κατοικία σε ένα οικείο μέρος όπου θα μπορούσαν να αποσυρθούν για να ξεκουραστούν, αλλά και όπου θα μπορούσαν να εργαστούν μακριά από την πόλη. Ένα σπίτι στο οποίο να νιώθεις «ένα» με το περιβάλλον και να διακρίνεται για την αυτάρκειά του. 

Ηarmonious co-existence with nature 

cb0bb323-c3ca-453d-9d8a-f62eefdfa380.webp

Ως εκ τούτου, η ιδέα ήταν να χτιστεί ένα είδος ρευστού και «διάχυτου» κτιρίου, με απροσδιόριστους αλλά ανοιχτούς χώρους (εκτός από το μπλοκ του χώρου ύπνου), σε συνέχεια με το εξωτερικό περιβάλλον, όπου το μάτι μπορούσε πάντα να βρει το πράσινο που, κατά κάποιο τρόπο αγκαλιάζει και περιβάλλει το σπίτι.

Όπως σε όλα τα έργα του Luca Zanaroli που δημιουργήθηκαν σε τέτοια πλαίσια, ο ίδιος πάντα πίστευε ότι το να εγκαταστήσεις ένα σπίτι στη μέση της φύσης ήταν, κατά μια έννοια, μια πράξη βίας, προκαλώντας μια πληγή που έπρεπε να επουλωθεί σε ένα είδος συμφιλίωσης με την ίδια τη φύση, δίνοντάς της πίσω ό,τι της αφαιρέθηκε. Πρώτα από όλα, λοιπόν, το έργο έπρεπε να σεβαστεί τον τόπο, χωρίς να ξεριζώσει ούτε ένα δέντρο, αντιθέτως θεωρώντας τα όχι μόνο ουσιαστικό περιορισμό, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο του έργου. Στην πραγματικότητα, τα δέντρα είναι που παρέχουν στο σπίτι προστασία από τους επικρατούντες ανέμους και την καλοκαιρινή ηλιακή ακτινοβολία, παρέχοντας την απαραίτητη σκίαση για την αποφυγή υπερθέρμανσης των επιφανειών, φιλτράροντας το φως με τρόπο ώστε να επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί φυσικά στο εσωτερικό. 

The charm of local materials

be34ddf2-1442-4e1f-b026-ad55fe103b83.webp

Οι όγκοι είναι απλοί και θυμίζουν παραδοσιακές, συμπαγείς μορφές, αρθρωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν τις σκιές και τους άδειους χώρους που ορίζουν τα δέντρα. Τα υλικά είναι της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης, το λευκό ασβεστοκονίαμα και οι ξερολιθιασμένοι πέτρινοι τοίχοι που προέρχονται από τις ανασκαφές για την εκτέλεση της κατασκευής, επαναχρησιμοποιώντας έτσι τα υλικά που προέρχονται από τον ίδιο χώρο. Τα μεγάλα ανοίγματα προς τα νότια προστατεύονται από τα φύλλα των κλαδιών της ελιάς, ενώ οι τοίχοι που εκτίθενται στις ακτίνες του ήλιου είναι συμπαγείς και πολύ ογκώδεις σε πάχος, κατασκευασμένοι από πέτρα για να έχουν μέγιστη θερμική αδράνεια: συσσωρεύουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνουν αργά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η σχεδιαστική προσέγγιση επιτρέπει, ως ένα βαθμό, τη συμφιλίωση με το φυσικό περιβάλλον, αλλά δίνει επίσης απαντήσεις σε ένα από τα αιτήματα των ιδιοκτητών: να έχουν ένα σπίτι που να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκες.

The eco friendly approach

1ba8aef1-d339-4a9e-bc85-4f15eb04d9f8.webp

Έτσι το σπίτι καταναλώνει λίγη ενέργεια και αυτή που χρειάζεται είναι ανανεώσιμη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και τα ηλιακά πάνελ που βρίσκονται στην οροφή. Το νερό ανακτάται και αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά για την άρδευση της γης και για τους χώρους υγιεινής. Τα χρώματα των επιφανειών είναι φυσικά, από τα ίδια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή: ο ασβέστης και η λευκή πέτρα του Ostuni. Το εξωτερικό δάπεδο είναι από γυαλισμένο και κερωμένο φυσικό τσιμέντο, στο ανοιχτό χρώμα της πέτρας με την οποία κατασκευάστηκε ο μεγάλος νότιος τοίχος, ενώ ο χώρος της πισίνας είναι από αμμοβολή λευκής πέτρας για να μην συσσωρεύεται θερμότητα. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι επενδυμένοι με ανοιχτό γκρι χρωματισμένο ασβεστοκονίαμα που εφαρμόζεται με το χέρι με υλικό τρόπο, για να μειώνεται η λάμψη των ακτίνων του ήλιου που εισέρχονται τις απογευματινές ώρες και να απορροφούν το φως χωρίς να το αντανακλούν. Τα περισσότερα έπιπλα, από τον καναπέ του σαλονιού μέχρι τα κρεβάτια, είναι χτιστά κατασκευασμένα από τοιχοποιία, ενώ τα υπόλοιπα έπιπλα κατά παραγγελία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από ντόπιους τεχνίτες σε καφέ δρυ και φυσικό σίδερο, όπως η κουζίνα και το τραπέζι φαγητού.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Source: Archilovers

Photos: Nathalie Craig