fbpixel

Search icon
Search
Μια μοναδικής αρχιτεκτονικής κατοικία στο Porto Cervo στη Σαρδηνία είναι το απόλυτο όνειρο
ESCAPE

Μια μοναδικής αρχιτεκτονικής κατοικία στο Porto Cervo στη Σαρδηνία είναι το απόλυτο όνειρο

Υπό την επιμέλεια της Stera Architects


Η παλιά κατοικία που βρισκόταν στο δύσβατο οικόπεδο με τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τοπίου της Σαρδηνίας, όπως το τραχύ έδαφος και τα αμέτρητα βράχια ήταν μερικές από τις προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν από την ομάδα των Stera Architects. Με μόνο έναν προσανατολισμό, προς τα νότια, αποτυγχάνοντας να εκμεταλλευτεί το φως και τη δροσιά της δασώδους βλάστησης της περιοχής, το προηγούμενο κτίριο δεν απολάμβανε οποιαδήποτε από τις ομορφιές της θάλασσας που βρίσκεται παρακάτω. 

Εξαιτίας της πλαγιάς, το μέρος του κήπου ήταν μάλλον άχρωμο και καθόλου φιλόξενο. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, η αρχιτέκτονας Stefania Stera έθεσε ως στόχο της τη δημιουργία ενός σπιτιού, του οποίου οι όγκοι δεν θα άλλαζαν, αλλά μεγεθύνονταν, ώστε να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική ομορφιά του Porto Cervo.

1-59r2O.jpg

To οικοδομικό «καθεστώς» της περιοχής, ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 από τον Aga Khan με την κοινοπραξία Costa Smeralda. Για να σχεδιάσει κανείς και να κατασκευάσει ένα σπίτι, έπρεπε ο αρχιτέκτονας να διαφυλάξει όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου. Έτσι το σπίτι έχει σχεδιαστεί για να «φωλιάσει» σε ολόκληρο το περιβάλλον, ώστε να μπορεί να κατοικηθεί οποιαδήποτε εποχή. Στο σύνολο αποτελεί έναν αρχιτεκτονικό χώρο σε αρμονία και συνέχεια με τη φύση, όπου συναντιούνται διαφορετικοί κόσμοι και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο.

Τα υλικά και οι κατασκευές ενώνονται και προσδίδουν στο σύνολο μια διάσταση ανθεκτικότητας και πληρότητας. Η θεμελιώδης χειρονομία του έργου, αυτό που καθορίζει τη θέση του, είναι η πλοκή δύο αξόνων: ο ένας προβάλλεται προς τη θάλασσα, ο άλλος ανεβαίνει στα βραχώδη βράχια. Η διασταύρωσή τους επιτρέπει τη διάταξη σε δύο επίπεδα, ενώ και τα δύο θεωρούνται ισόγειο. Το ισόγειο δημιουργεί στενότερη σχέση με τη θάλασσα και καλύτερη χρήση του κήπου. Μια καταπράσινη βεράντα έχει θέα στη θάλασσα, ενώ ένα μονοπάτι κατά μήκος της θάλασσας αποκαλύπτει κι ενισχύει την προκυμαία της περιοχής. Αυτή η διαδρομή εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. 

3-s3MMr.jpg

Η διάταξη του σπιτιού θα λέγαμε ότι δεν είναι συμβατική. Η πραγματική είσοδος είναι η αυλή ενώ, για παράδειγμα, το χολ είναι μικρό και σχηματίζει έναν μεταβατικό χώρο, που διευρύνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στο διπλανό δωμάτιο. Τα δωμάτια είναι διαμορφωμένα γύρω από την κεντρική αυλή. Το φως αντανακλάται στις προσόψεις και δημιουργεί έναν φωτεινό πυρήνα στο κέντρο της κατοικίας.

Από λειτουργική άποψη, υπάρχουν δύο προσβάσεις από τον δρόμο: η κύρια είσοδος, που εξυπηρετεί την αυλή, ο χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα -που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τα οχήματα να μπορούν να σταθμεύσουν ελεύθερα. Η πρόσβαση στο υπόγειο παρέχεται από τρία διαφορετικά σημεία: την αυλή, τον χώρο διάφορων υπηρεσιών και μια μικρότερη αυλή που βρίσκεται ανατολικά, κοντά στο κεντρικό γκαράζ.

2-OpEv8.jpg

Η κύρια σουίτα, που καταλαμβάνει τον υπόλοιπο όροφο, είναι ένα ευρύχωρο σύνολο κλειστών και ανοιχτών χώρων που αναδεικνύουν τη θέα στο φυσικό περιβάλλον: μικρές αυλές, αίθρια, βεράντες, υπνοδωμάτια, γκαρνταρόμπα και μπάνια. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα σαλόνι σχήματος U ανοιχτό προς τη θάλασσα και μια μικρή αυλή. Το σαλόνι αναπτύσσεται σε μήκος παράλληλα με τη θάλασσα, ενώ η τραπεζαρία είναι προσανατολισμένη προς τα δυτικά. Ένα μεγάλο αίθριο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της αυλής σχηματίζει βεράντα με πρόσβαση από τον δρόμο. Τέλος, μια σκάλα παρέχει πρόσβαση στην οροφή, μέρος της οποίας είναι σχεδιασμένη ως βεράντα, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται με πράσινο.

Αναζητήστε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!