fbpixel

Search icon
Search
Μια ματιά σε μια one of a kind κατοικία στο Λονδίνο με την υπογραφή της σπουδαίας Zaha Hadid
INTERIORS

Μια ματιά σε μια one of a kind κατοικία στο Λονδίνο με την υπογραφή της σπουδαίας Zaha Hadid

Της βραβευμένης με Pritzker αρχιτέκτονος


Σημαντικός πυλώνας στη διαδικασία σχεδιασμού και αισθητικής διαμόρφωσης μιας κατοικίας είναι η προσέγγιση του εκάστοτε αρχιτέκτονα, σε συνδυασμό με την ποιότητα συνεργασίας του με τους ιδιοκτήτες της. Στο σημερινό μας ταξίδι στο Λονδίνο, έχουμε την ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουμε μια μαγευτική κατοικία στο Λονδίνο, ένα κομψοτέχνημα με την υπογραφή της δημοφιλούς αρχιτέκτονος Zaha Hadid. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η ίδια ήταν αφοσιωμένη στην προώθηση της αρχιτεκτονικής προς την κατεύθυνση της νεωτερικότητας. Μέχρι το θάνατό της το 2016, το βιογραφικό της ήταν αξιοζήλευτο για κάθε designer, καθώς είχε κατακτήσει την κορυφή σε αμέτρητους διαγωνισμούς, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις, με την πιο σπουδαία αυτή του βραβείου Pritzker το 2004. Παρόλο το τεράστιο έργο της, είχε επιμεληθεί τον σχεδιασμό μόνο δύο κατοικιών. Το ένα, βρίσκεται στα πυκνά δάση που περιβάλλουν τη Μόσχα και μοιάζει περισσότερο με εξωγήινη κατασκευή παρά με κτίριο. Το άλλο, που βρίσκεται στο τέλος ενός ιστορικού, λιθόστρωτου δρόμου στην Belgravia του Λονδίνου, είναι το αποκορύφωμα της μεταμοντέρνας οικιστικής αισθητικής.

The real commitment

28102021zahahadidgcm00550a9luke-hayes.webp

Η Bidisha Sinha, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Zaha Hadid Architects (ZHA) και υπεύθυνη του έργου για την κατοικία στην Belgravia έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: "Αυτό το σπίτι στο Λονδίνο είναι μια τέτοια μικρή έκπληξη που κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζήτησαν από την ίδια να σχεδιάσει το οικογενειακό τους σπίτι, αλλά υποψιάζομαι ότι ο χρόνος ήταν ο πραγματικός περιοριστικός παράγοντας. Συμμετείχε εξαιρετικά στην ανάπτυξη κάθε σχεδίου της ZHA. Μιλάω για εθνικά μουσεία, ερευνητικά ινστιτούτα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Αυτά τα μεγάλα έργα ήταν έντονα και απαιτούσαν την πλήρη προσοχή και το ταλέντο της. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ήταν φίλοι και προστάτες της Zaha, η οποία, από την αρχή μέχρι το τέλος, έβαλε το χεράκι της σε κάθε μέρος της περίπλοκης διαδικασίας του σπιτιού. Γνώριζαν ο ένας τον άλλον για πολλά χρόνια, πράγμα που σήμαινε ότι εκείνη καταλάβαινε την πραγματική τους δέσμευση για τολμηρή αρχιτεκτονική και σχεδιασμό με προσανατολισμό προς τα εμπρός. Τα πάντα σε αυτό το σπίτι ξεκίνησαν με εξαιρετική εμπιστοσύνη μεταξύ του ιδιοκτήτη και του αρχιτέκτονα, η οποία, νομίζω, είναι ένα πολύ καλό σημείο για τη δημιουργία ενός φιλόξενου οικογενειακού χώρου".

Respect for the historic roots

28102021zahahadidgcm00181a9luke-hayes.webp

Το εντυπωσιακά μοντέρνο τετραώροφο σπίτι ολοκληρώθηκε το 2017 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σχεδιαστικής φιλοσοφίας, η οποία εστιάζει στην πεποίθηση ότι ένα τολμηρά αφηρημένο οικιστικό σπίτι μπορεί να παραμείνει πιστό στις ιστορικές του ρίζες. Η κατοικία, όπως όλα τα έργα μεγάλης τέχνης, έχει το ξεχωριστό DNA της δημιουργού της. 

28102021zahahadidgcm00401a9luke-hayes.webp

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο εσωτερικό της παίζει ένα εντυπωσιακό κυκλικό κιγκλίδωμα, το οποίο αποπνέει την αίσθηση χώρου και ελευθερίας, την οποία ήθελε να χαρίσει η αρχιτέκτονας. Ακόμη ένα σημαντικό σημείο είναι οι σκάλες, οι οποίες κατασκευάστηκαν από σκυρόδεμα εξαιρετικά υψηλής απόδοσης, μεταφέροντας την ακρίβεια και την σχεδιαστική ισχύ. Γεωμετρία και άπλετο φυσικό φως πρωταγωνιστούν σε κάθε χώρο του, ειδικά στον χώρο του living room. Mια τεράστια τζαμαρία χαρίζει υπέροχη θέαση προς την κομψή βεράντα, η οποία είναι πλούσια σε βλάστηση. 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της εκθαμβωτικής κατοικίας στη gallery! 

Source: Architectural Digest

Photo credits: Luke Hayes