fbpixel

Search icon
Search
Μια λιτή κατοικία στη Σίφνο αποτελεί τρανό παράδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής
DESIGN

Μια λιτή κατοικία στη Σίφνο αποτελεί τρανό παράδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής

Υψηλή αισθητική με νησιώτικο χαρακτήρα από τους A2 Architects


Eπηρεασμένη από την πολυπλοκότητα της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, oι A2 Architects μ' έδρα την Αθήνα υλοποίησαν μια εξοχική κατοικία που βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στο νησί της Σίφνου, στο χωριό Άγιος Ιωάννης. Η μοναδική τοποθεσία, η εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και ο βορειοανατολικός προσανατολισμός του χώρου, όλα καθορίζουν τη διάταξη και τις μορφές του κτιρίου. Η βίλα έχει σχεδιαστεί για ένα ζευγάρι Γάλλων, που αναζητώντας ένα ιδιωτικό καλοκαιρινό καταφύγιο, ερωτεύτηκαν το νησί και την απομονωμένη τοποθεσία.

Η εξοχική κατοικία των A2 Architects σχεδιάστηκε ως ένα μικρό συγκρότημα διαφορετικών ασβεστωμένων και πέτρινων όγκων, που εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό έδαφος. Αυτή η σύνθεση συνδέεται με διάφορα μονοπάτια, βεράντες, πέτρινους τοίχους και πέργκολες, καθιερώνοντας τη συνέχεια μεταξύ κτιρίου και τοπίου. Οι ιδιοκτήτες θέλησαν μια minimal κατοικία, με ευρύχωρο κοινόχρηστο εσωτερικό χώρο, που περιλαμβάνει μεγάλη κουζίνα, καθιστικό και τραπεζαρία, μαζί με τέσσερα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο και δύο ξενώνες για να φιλοξενήσουν τους φίλους και την οικογένεια τους.

the-greek-foundation-house-sifnos-a2architects10-r3uq6.jpg


Ο σχεδιασμός που προέκυψε τοποθετεί την κύρια είσοδο και τους κοινόχρηστους χώρους στον μεγαλύτερο κύριο όγκο, που βρίσκεται στο ανώτερο φυσικό οροπέδιο της τοποθεσίας. Εδώ, μια ξύλινη πέργκολα ανάμεσα στο μονώροφο κτίσμα και τον υπάρχοντα βραχότοιχο δημιουργεί μια προστατευμένη υπαίθρια τραπεζαρία προστατευμένη από τους ανέμους. Τρεις σκάλες παρακάτω, ο πετρόκτιστος όγκος φιλοξενεί το σαλόνι και την τραπεζαρία, που ανοίγει στην κύρια βεράντα και τον χώρο της πισίνας. Λόγω της υψομετρικής διαφοράς της τοποθεσίας, μια γέφυρα εκτείνεται στα δύο διαφορετικά επίπεδα και συνδέει τους δημόσιους με τους ιδιωτικούς χώρους.

Ένας φαρδύς διάδρομος με στενά παράθυρα, οδηγεί από το επίπεδο της εισόδου στην κύρια σουίτα και στις σκάλες που κατεβαίνουν στο κάτω επίπεδο των υπνοδωματίων. Αυτή η μαρμάρινη σκάλα οδηγεί τους κατοίκους προς τα παιδικά δωμάτια, που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την κύρια σουίτα άλλα 2 ανεξάρτητα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο. Οι ασβεστωμένοι όγκοι των δύο δωματίων τοποθετούνται κάθετα στο κεντρικό κτίριο και, σε συνδυασμό με τους προϋπάρχοντες πέτρινους τοίχους, δημιουργούν ένα όριο που προστατεύει από τον βοριά και ορίζει μια μεγάλη αυλή στον πυρήνα της βίλας.

the-greek-foundation-house-a2architects-tq1tr.jpg


Σχεδιασμένοι να είναι λίγο πιο απομονωμένοι, οι δύο ξενώνες είναι οργανωμένοι στη βόρεια πλευρά του χώρου, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη πτέρυγα για τους επισκέπτες που μπορούν επίσης να απολαύσουν ιδιωτικούς εξωτερικούς χώρους και θέα. Ο ψηλότερος πέτρινος όγκος στο πίσω μέρος φιλοξενεί μια ιδιωτική σουίτα με ημιώροφο, ενώ ένας προστατευμένος εξωτερικός χώρος με πέργκολα, που εκτείνεται μεταξύ του κτιρίου και των βράχων, δημιουργεί μια υπαίθρια κουζίνα και τραπεζαρία.

Συνολικά, η απλότητα και η καθαρότητα του κυκλαδίτικου στιλ αποδεικνύεται από την υλικότητα και τον όγκο κάθε μέρους του έργου. Η τυπολογία των ασβεστωμένων σπιτιών, μαζί με τους τοίχους και τους όγκους από πέτρα τοπικής εξόρυξης, σε συνδυασμό με δάπεδα από τσιμέντο, πέργκολες καστανιάς και ξύλινα ανοίγματα, συγχωνεύονται με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική με αρμονικό τρόπο. Η χρήση φυσικών πρώτων υλών γίνεται στο εσωτερικό όπου οι λευκοί χτιστοί καναπέδες και η κουζίνα, σε συνδυασμό με οροφές από μπετόν και δάπεδα από τσιμέντο. Η minimal αισθητική με μάρμαρο, για τα μπάνια και τον πάγκο της κουζίνας, και τα έπιπλα από φυσικό ξύλο βελανιδιάς, συμβάλλουν σε μια ζεστή ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένης κομψότητας.

the-greek-foundation-house-sifnos-a2architects7-o8rnb.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Photos: Γιώργος Κορδάκης