fbpixel

Search icon
Search
Μια κατοικία στην Οία της Σαντορίνης αναδύεται από τον βράχο της Καλντέρας και ατενίζει το Αιγαίο
INTERIORS

Μια κατοικία στην Οία της Σαντορίνης αναδύεται από τον βράχο της Καλντέρας και ατενίζει το Αιγαίο

Με την υπογραφή των Kapsimalis Architects


Στο χωριό Οία στo πανέμορφο νησί της Σαντορίνης, μια καλοκαιρινή κατοικία σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects αναδύεται από μια σπηλιά στην άκρη του γκρεμού και προσφέρει ασύλληπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Με την ανακατασκευή της, οι αρχιτέκτονες διατήρησαν την πλειονότητα της παραδοσιακής ελληνικής νησιωτικής αρχιτεκτονικής του αρχικού σπιτιού, δίνοντάς της έναν ξεχωριστό εκλεκτικό χαρακτήρα και διακριτική κομψότητα. 

10-1-scaled-v7SoX.jpg


Ο νέος σχεδιασμός συμπληρώνει αρμονικά τις υπάρχουσες λευκές, εξωτερικές και σπηλαιώδεις εσωτερικές μορφές -στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα κτίσματα στις Κυκλάδες- με γήινους τόνους, θολωτές οροφές και καμπυλωτούς τοίχους και ανοίγματα. Επεκτείνοντας απρόσκοπτα το εξωτερικό προς τα μέσα, το φωτεινό indoor σκηνικό ορίζεται κυρίως από λείους, τολμηρούς εκρού σοβατισμένους τοίχους, σκούρα γκρι μαρμάρινα δάπεδα και βαμμένα δρύινα φωτιστικά σε πιο σκούρες αποχρώσεις.

Το κτίσμα με δύο υπνοδωμάτια, είναι μερικώς φωλιασμένο μέσα σε μια σπηλιά. Καθώς αναδύεται από τον βράχο της Καλντέρας, αποκαλύπτεται μια λευκή, επίπεδη στέγη και μια μακρόστενη δομή, που αποτελείται από διάφορα επίπεδα που ενσωματώνονται στις κυματιστές μορφές του γκρεμού. Ο σχεδιασμός αγκαλιάζει και διατηρεί την υπάρχουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική του σπιτιού και τις σπηλαιώδεις, θολωτές οροφές, αλλά και τους καμπυλωτούς τοίχους, αναδεικνύοντας τη διαχρονικά minimal και γλυπτική μορφή του. 

3-1-scaled-uM8X7.jpg


Οι αρχιτέκτονες αναδιαμόρφωσαν διακριτικά το εξωτερικό σκηνικό με την προσθήκη μιας εξωτερικής αυλής με μια μικρή πισίνα, ένα σαλόνι και μια τραπεζαρία. Ένα στρογγυλεμένο λευκό μεταλλικό σκίαστρο προστατεύει τους κατοίκους καθώς χαλαρώνουν και απολαμβάνουν το ειδυλλιακό θαλασσινό τοπίο του νησιού. «Το σπίτι που είναι εν μέρει μέσα κι έξω από τη γη, δημιουργεί μια αίσθηση προσμονής κι έκπληξης, καθώς προχωράς πιο βαθιά στο εσωτερικό του, εξερευνώντας τους χώρους του», σχολιάζoυν οι Kapsimalis Architects. 

Δύο φεγγίτες εισάγουν φυσικό φως, σαν ελαφριές «καμινάδες», δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι κάτω από τη γη. Σε μια ρευστή συνέχεια του εξωτερικού χώρου, το εσωτερικό ορίζεται -μεταξύ άλλων- από γήινες αποχρώσεις και υλικά που απηχούν το φυσικό πλαίσιο και τιμούν την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική, αυτήν την φορά με τον πιο updated τρόπο

6-1-scaled-CZmA3.jpg


Μια εκλεκτική αλλά minimal συλλογή υφασμάτων, επίπλων και διακοσμητικών συμπληρώνουν το όλο σκηνικό. Μεταλλικά στοιχεία, ξύλινα και μαρμάρινα αντικείμενα και φωτιστικά, ανάγλυφα υφάσματα, κεραμικές γλάστρες και πιάτα ζωντανεύουν τον χώρο και προσθέτουν έναν μοναδικό χαρακτήρα. Τμήματα των επίπλων κατά παραγγελία ενσωματώνονται στις επιφάνειες του υπάρχοντος περιβάλλοντος, σφραγισμένα με λευκό τσιμεντοκονίαμα από τεχνίτες του τόπου. 

Το όλο vibe αποτίνει φόρο τιμής στην κυκλαδίτικη φιλοσοφία σε ό,τι αφορά στο design, ενώ ο καθένας από τους χώρους διαβίωσης -μέσα κι έξω- είναι διαμορφωμένος με τρόπο λιτό, απόλυτα μοντέρνο, λειτουργικό και με σεβασμό προς το νησί. Παρά τις ορισμένες dark προσθήκες στο εσωτερικό του, το σπίτι δεν ξεφεύγει ιδιαίτερα από τα χρώματα της Σαντορίνης που «φωνάζουν» ελληνικό καλοκαίρι. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μοιάζει βγαλμένη από καλοκαιρινό όνειρο, ενώ παράλληλα η αίσθηση της πλήρους ιδιωτικότητας αποτελεί το βασικό highlight αυτής της κατοικίας, κάτι το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μαγευτική, απομονωμένη τοποθεσία του με την καταπληκτική θέα στο ατελείωτο μπλε του Αιγαίου.

11-1-scaled-2idSH.jpg

Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Yiorgos Kordakis