fbpixel

Search icon
Search
Μια inside ματιά στο Quinto Sol, μια καταπράσινη όαση στην ακτή του Ειρηνικού στο Μεξικό
INTERIORS

Μια inside ματιά στο Quinto Sol, μια καταπράσινη όαση στην ακτή του Ειρηνικού στο Μεξικό

Με την υπογραφή της Cristina Grippin


Το σπίτι Quinto Sol, που βρίσκεται σε μια καταπράσινη τοποθεσία στην Punta Mita στο Nayarit, είναι μια ιδιωτική κατοικία που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ήπια -αλλά αλάνθαστη- σύνδεση με την άφθονη φύση της δυτικής ακτής του Μεξικού. Ο δημιουργός του, το ανερχόμενο στούντιο της αρχιτέκτονος Cristina Grappin, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο δραματικό πλαίσιο της τοποθεσίας - τη μακρά θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τον καταπράσινο βράχο που σχηματίζει το γύρω έδαφος.

5du4esr2qyzapkphcyzvyh-768-80jpg.webp


Κατασκευασμένο σε τρεις χαμηλούς, ανεξάρτητους όγκους, το Quinto Sol House σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ξεδιπλώνεται «σε έναν διακριτικό ρυθμό ιδιωτικών και δημόσιων χώρων», εξηγεί η αρχιτέκτονας. «Σε όλο το έργο, τόσο ο ωκεανός όσο και το πλούσιο πράσινο που καθορίζουν την ακτογραμμή του Nayarit είναι πάντα παρόντα, είτε αγκαλιάζονται πλήρως από πανοραμική θέα είτε υπονοούνται μέσα σε χώρους που αποκαλύπτουν σταδιακά το τοπίο».

Το σπίτι σχεδιάστηκε ως μια «οικεία απόδραση». Ο εξειδικευμένος χωροταξικός σχεδιασμός του κρύβει έξυπνα το γεγονός ότι το εκτεταμένο καταφύγιο περιλαμβάνει έντεκα υπνοδωμάτια και πολλαπλούς κοινωνικούς χώρους - τόσο κλειστούς όσο και βεράντες στο υπαίθριο περιβάλλον που χρησιμεύουν ως εξωτερικά καθιστικά και τραπεζαρίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χάρη στο ζεστό κλίμα της περιοχής.

zwjetod2dzasisnhtvfofj-768-80jpg.webp


Οι τρεις κατασκευές είναι μινιμαλιστικές και παραμένουν κοντά στο έδαφος. Από το εξωτερικό, μοιάζουν περισσότερο με μια σειρά από μικρά περίπτερα παρά με τη γενναιόδωρη εξοχική κατοικία που σχηματίζουν. Παίρνοντας στοιχεία από το τοπικό κλίμα, τα υλικά και τις παραδόσεις αυτού του μέρους του Μεξικού, η Grappin διαμόρφωσε το Quinto Sol House έτσι ώστε να ταιριάζει άψογα στην περιοχή του.

Η ίδια αναφέρει: «Ένα κεντρικό αίθριο λειτουργεί ως κλειστή όαση και μεταβατικός χώρος, συνδέοντας τα κύρια υπνοδωμάτια -που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του εδάφους για βέλτιστη θέα στο νερό- με μια ευάερη τραπεζαρία και καθιστικό. Εκεί, μια χαμηλή, ξύλινη οροφή περιβάλλει τη σειρά φυσικών υφών που συναντάμε στα έπιπλα, τα οποία διαθέτουν σε περίοπτη θέση σύγχρονους Μεξικανούς σχεδιαστές και χειροτέχνες, ένα στοιχείο της δουλειάς του Estudio Cristina Grappin στους εσωτερικούς χώρους».

kmlblwsvgmte3bwdk4evdj-768-80jpg.webp


Φαίνεται πως τα γήινα χρώματα που επιλέχθηκαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πώς τελικά δείχνει κάθε δωμάτιο. Τίποτα δε μοιάζει περιττά τοποθετημένο, ενώ οι ουδέτερες και οι μινιμαλιστικές γραμμές δημιουργούν ένα σκηνικό τόσο earthy και μοναδικό, όπως και το παραμικρό στοιχείο μέσα σε αυτό το σπίτι.

hwnbbhpqz5i6entrt253pj-768-80jpg.webp


Η δομή είναι κατασκευασμένη κυρίως από πέτρα και ξύλο τοπικής προέλευσης. Η υφή των τοίχων που έχουν υποστεί ασβέστη και το πράσινο περίβλημα της άφθονης φύσης στον χώρο προσθέτουν μια μοναδική διάσταση στη σύνθεση. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο έχουν συνδυαστεί μεταξύ τους τα διαφορετικά στοιχεία - ανεπιτήδευτα και τόσο αρμονικά. Έτσι όπως αντικρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα, εύκολα μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για ένα περιβάλλον που εξυμνεί τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, με καθεμία από τις γωνίες να εκπέμπει ζωντάνια και άκρως καλοκαιρινό χαρακτήρα.

bewh5pzfoizornsubrppxh-768-80jpg.webp


Με πληροφορίες από Wallpaper | Φωτογραφίες: Cesar Bejar