fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή luxury βίλα στη Λαγόμανδρα Σιθωνίας είναι ένα ονειρικό καλοκαιρινό καταφύγιο
DESIGN

Μια εντυπωσιακή luxury βίλα στη Λαγόμανδρα Σιθωνίας είναι ένα ονειρικό καλοκαιρινό καταφύγιο

Mε την αρχιτεκτονική υπογραφή της Αργυρής Χαλκιά


Σε ένα ακρωτήρι 6.000 τ.μ. στην περιοχή της Σιθωνίας, σε έναν αρχαίο ελαιώνα, ξεπροβάλλει μια εξοχική κατοικία γεμάτη εμπειρίες και ατμοσφαιρική διάθεση. Πρόκειται για ένα σπίτι που μπορεί κανείς μέσα από την οπτική φυγή, τα πλαίσια, την υλικότητα, τα χρώματα, τα αρώματα που συνθέτουν το δομημένο και αδόμητο τοπίο να εκτιμήσει την πραγματική ομορφιά της φύσης.

Η αρχιτέκτονας Αργυρή Χαλκιά δεν είχε ποτέ σαν στόχο το κτίριο να ενσωματωθεί στο τοπίο, ούτε και να επιβληθεί σε αυτό, αλλά να βρεθούν μαζί σε μια συνδιαλλαγή ποιοτήτων όπου το κτίσμα θα ενυπάρχει στο περιβάλλον και θα μεταλλάσσεται διαρκώς. Με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει στα φυσικά στοιχεία να εισχωρήσουν μέσα του, να επέμβουν στις όψεις του να αγκαλιάσουν τους χώρους του, να ολοκληρώσουν την ατμόσφαιρα της κάθε γωνιάς του με τρόπο τέτοιο που να γίνουν αντιληπτά από τον σημαντικότερο κριτή: τον επισκέπτη.

3-sVFn6.jpg

Η ιδέα αυτής της σύνθεσης γεννήθηκε με το πρώτο «άγγιγμα» του βραχώδους εδάφους και αναπτύχθηκε μέσα από
τα χαρακτηριστικά του ίδιου του οικοπέδου. Σε κάθε στάδιο της σύνθεσης μελετήθηκαν σε όλο τους το φάσμα τα φυσικά στοιχεία του τόπου, έτσι ώστε η θέση του κτιρίου, η μορφολογία των όγκων και υλικότητά τους να επικοινωνήσουν δυναμικά με το τοπίο.

Η κατοικία αποτελείται από δύο όγκους, έναν διώροφο κι έναν ισόγειο, που ακολουθούν τη μορφολογία του λόφου. Δύο τοίχοι με καμπύλες πλαισιώνουν την είσοδο του κτιρίου, εισάγοντας τον χρήστη σε μια εσωτερική αυλή με μοναδική οπτική φυγή το σημείο δύσης του ήλιου κατά το θέρος. Ο στόχος ήταν, να απομονώνονται όλες οι οπτικές του ορίζοντα και του θαλάσσιου μετώπου, ώστε να του αποδοθούν πλήρως κατά την είσοδό του στην κατοικία, όπου ένα υαλοπέτασμα μήκους 10 μέτρων καδράρει όλη τη θέα του Τορωναίου κόλπου. Έτσι, ο εσωτερικός χώρος μοιάζει να επεκτείνεται προς τα έξω καταλήγοντας σε μια πισίνα μήκους 22,00 μέτρων, μετατρέποντας, οπτικά τη θάλασσα σε στοιχείο της κατοικίας.

1-2R7SJ.jpg

Στο ισόγειο φιλοξενούνται όλες οι κοινόχρηστες λειτουργίες, ενώ χώροι spa και κι ένα home cinema τοποθετήθηκαν στο υπόγειο. Στον όροφο βρίσκεται ένα ευρύχωρο υπνοδωμάτιο, στο οποίο μεταφέρεται κανείς μέσω μιας μεταλλικής σκάλας, που μοιάζει να χάνεται πίσω από ένα γλυπτικό σύστημα κατακόρυφων και οριζόντιων επιφανειών. Δύο ακόμη υπνοδωμάτια βρίσκονται στον διπλανό ισόγειο, διατηρώντας την ιδιωτικότητά τους, ενώ έχουν θέα προς το απέραντο του θαλάσσιου μετώπου.

Η κατοικία, σε κάθε της σημείο επικοινωνεί με έναν υπέροχο κήπο, όπου τα άναρχα τοποθετημένα ελαιόδεντρα και η μορφή των φυτεύσεων μεταλλάσσουν διαρκώς τις όψεις των δομών.

2-ODnTY.jpg

Η συνολική ιδέα της σύνθεσης επιδιώκει στη διαμόρφωση ενός πλέγματος εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, που στο επίπεδο του εδάφους –ισόγειο- θα διατηρεί, μέσω της υλικότητας, το ύφος και τη σκληρότητα του βράχου, ενώ στο επίπεδο του ορόφου θα αφήνεται μέσω της διαφάνειας και των αντανακλάσεων να χαθεί στον ορίζοντα...

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας! 

Info

Αρχιτεκτονική μελέτη και Interior Design: Αργυρή Χαλκιά
Πολιτικός Μηχανικός: Δημήτρης Δημητρός
Αρχιτέκτονας Τοπίου: Μαρία Νούσκα

Φωτογραφία: Αnima Vision-Νίκος Κοντοσταβλάκης