fbpixel

Search icon
Search
Μια εξοχική κατοικία στην Πάρο που συνδυάζει την Κυκλαδίτικη αισθητική με μοντέρνο τρόπο
DESIGN

Μια εξοχική κατοικία στην Πάρο που συνδυάζει την Κυκλαδίτικη αισθητική με μοντέρνο τρόπο

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Studio 265


Σε μια προνομιακή τοποθεσία κοντά στην αρχαία Μυκηναϊκή Ακρόπολη και την αμμώδη παραλία Κολυμπήθρες που προσφέρει πανοραμική θέα στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, τη Νάξο και τη γραφική πόλη της Νάουσας της Πάρου, η κατοικία αυτή απολαμβάνει

Παίρνοντας έμπνευση από τον οργανικό χαρακτήρα του κυκλαδίτικου τοπίου με τις βαθμιαίες χωρικές συνδέσεις και τη ρευστότητα ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική ζωή του μεσογειακού κλίματος, το οικιστικό πρόγραμμα οργανώνεται σε μικρότερες μονάδες δημιουργώντας μια αφηγηματική ακολουθία χώρων ανάμεσα σε ανοιχτές αυλές, ημιυπαίθριους χώρους, μονοπάτια, ξενώνες με βεράντες, τον χώρο πισίνας και την κύρια κατοικία.

1-IHN5d.jpg

Τοποθετημένος σε μια απότομη κλίση προς τα ανατολικά, ο διαμήκης άξονας της αγροικίας οργανώνεται από Βορρά προς Νότο, επιτρέποντας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους να απολαμβάνουν άπλετο πρωινό φως και ανεμπόδιστη θέα προς τον Κόλπο της Νάουσας. Χώροι στάθμευσης τοποθετούνται τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο άκρο του οικοπέδου, εξυπηρετώντας τόσο την κύρια είσοδο όσο και τη δευτερεύουσα, στο χώρο της πισίνας. 

22-5n2Mu.jpg

Στο κέντρο της σύνθεσης, η κύρια κατοικία περιλαμβάνει καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους στο υπερυψωμένο ισόγειο, ένα playroom και δύο en suite υπνοδωμάτια στο ημιυπόγειο επίπεδο, και το κυρίως υπνοδωμάτιο με μεγάλη βεράντα στον όροφο. Τρία ανεξάρτητα δωμάτια-ξενώνες τοποθετούνται εκατέρωθεν της οικίας, με ξεχωριστές εισόδους.

33-O44ky.jpg

Στον κοινόχρηστο αίθριο χώρο 500m2 γύρω από την πισίνα βρίσκονται το σκεπαστό καθιστικό με ένα μοναστικό τραπέζι που αποτελεί τον σύνδεσμο του συγκροτήματος, ως κοινός χώρος συνάντησης, μία μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία εδικά κατασκευασμένη από μασίφ ξύλο, BBQ και παραδοσιακός ξυλόφουρνος. Η φέρουσα κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι είναι ανάγλυφοι με τεχνοτροπία stucco γήινων αποχρώσεων που εξισορροπούν με το φυσικό περιβάλλον. Ξύλινα πατώματα και οροφές, ειδικά διαμορφωμένα κουφώματα και εσοχές στους τοίχους, μαζί με την ρουστίκ διακόσμηση και επίπλωση, προσδίδουν στον ζεστό χαρακτήρα της αγροικίας.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Info

Μελέτη: Studio 265 – Vazaios Petropoulos | Φωτογραφίες: Pygmalion Karatzas