fbpixel

Search icon
Search
 Μια διώροφη ιδιωτική κατοικία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης που συνδυάζει το μάρμαρο με το ξύλο
DESIGN

Μια διώροφη ιδιωτική κατοικία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης που συνδυάζει το μάρμαρο με το ξύλο

Υπό την επιμέλεια του Petros Fragopoulos


Από την ομάδα εσωτερικού σχεδιασμού του Petros Fragopoulos ζητήθηκε να επανασχεδιάσει μια διώροφη ιδιωτική κατοικία, συμπεριλαμβανομένου του υπογείου και της σοφίτας, που βρίσκεται στην περιοχή του Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης. «Το σπίτι χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και κατά την πρώτη επίσκεψή μας στον χώρο, είχαμε παρατηρήσει αμέσως τις μορφολογικές προτιμήσεις εκείνης της περιόδου, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου.

single-house-thessaloniki-petros-fragopoulos-interior-design-7-1000x668-5496Y.jpg


Ο κύριος στόχος του προγράμματος ήταν ο μετασχηματισμός ενός ξεπερασμένου οικιστικού συγκροτήματος σε μια σύγχρονη μονάδα που ικανοποιεί τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας και παρέχει συνθήκες και χώρους άνετης διαβίωσης. Η προϋπάρχουσα κατάσταση του σπιτιού περιελάμβανε ακανόνιστες, μη λειτουργικές και ανεκμετάλλευτες περιοχές. Η αρχική και σημαντική χειρονομία της διαδικασίας σχεδιασμού ήταν η αναδιοργάνωση της διάταξης και η αναδιάταξη των κύριων καθημερινών λειτουργιών σε ένα ανοιχτό σχέδιο. Κατά συνέπεια, αποσυναρμολογήθηκαν ψευδοροφές και δάπεδα με πλακάκια, ενώ οι υπάρχοντες τοίχοι της κουζίνας κατεδαφίστηκαν. Η νέα ανοιχτή κουζίνα σε σχήμα L βρίσκεται τώρα δίπλα στην τραπεζαρία και είναι ορατή από την είσοδο. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα εξτρά δωμάτιο, που λειτουργούσε ως ξενώνας μετά την κατεδάφιση του τείχους.

Οι ξύλινες δομές κατά παραγγελία ορίζουν και διακρίνουν τον χώρο της κουζίνας από τα υπόλοιπα καθημερινά δωμάτια. Ένας μακρύς γραμμικός μετρητής, επικαλυμμένος με λευκά μάρμαρα (1.00m * 3.00m), στηρίζεται από την ξύλινη κατασκευή και αποτελεί το σημείο συνάντησης της οικογένειας. Λευκό μάρμαρο σε συνδυασμό με ξύλο βελανιδιάς και διάτρητο από το πρωινό φως παρέχουν μια αίσθηση σαφήνειας και άνεσης.

single-house-thessaloniki-petros-fragopoulos-interior-design-8-500x749-WojQY.jpg


Η τραπεζαρία, που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο, είναι ένας ορατός αλλά ημι-κλειστός χώρος με δρύινο ξύλο, επένδυση από λευκό και γκρι μάρμαρο. Ο κάθετος λεπτός τοίχος που καλύπτεται με γκρι μάρμαρο, όπου είναι ενσωματωμένη μια κρεμαστή δρύινη κονσόλα, σε συνδυασμό με τα ξύλινα ντουλάπια και τον λευκό μαρμάρινο τοίχο καθορίζουν τα όρια της τραπεζαρίας και δημιουργούν ένα μοντέρνο πολυτελές περιβάλλον. Η προηγούμενη ημικυκλική διαμόρφωση και τα βήματα που χώρισαν το άνω μέρος από το κάτω επίπεδο, ευθυγραμμίζονται με τα εξωτερικά τοιχώματα για να κάνουν τον άξονα κίνησης ευανάγνωστο και καθαρό. Αντιλαμβανόμενο ως μια σειρά διασυνδεδεμένων χώρων, το σαλόνι τοποθετείται στο κάτω επίπεδο του ισογείου σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους πρασίνου, ακολουθώντας την κομψή αλλά οικεία ατμόσφαιρα του συνολικού σχεδιασμού. Το τζάκι διατηρείται στην αρχική του θέση, ωστόσο μετατρέπεται από ένα ντεμοντέ στοιχείο σε μια σύγχρονη σύνθεση φτιαγμένη από λευκό και γκρι χρώμα τοίχου και γκρι μάρμαρο. 

single-house-thessaloniki-petros-fragopoulos-interior-design-1-1000x668-dsgqL.jpg

Τέλος, δημιουργείται ένας ενδιάμεσος ανοιχτός χώρος γραφείου, με επένδυση από ξύλο βελανιδιάς, μεταξύ της εισόδου και του καθιστικού που επιτρέπει τη μετάβαση από το εξωτερικό στον κοινόχρηστο εσωτερικό χώρο. Το όραμα των σχεδιαστών για το έργο ήταν ένα ευρύχωρο σύνολο που αποτελείται από ανοιχτούς υπόγειους χώρους που μοιράζονται φως και αισθητική, ενώ η μεγάλη ποικιλία και οι απαλές αντιθέσεις στις υφές και τα φινιρίσματα ενισχύουν την καθημερινή οικιακή εμπειρία. Βασισμένο σε μια παλέτα λευκού και γκρι, οι τοίχοι και η οροφή λειτουργούν ως ουδέτερος καμβάς, όπου δρύινα, μάρμαρα και υφάσματα εναλλάσσονται και ορίζουν κάθε υπό-χώρο και κατασκευή, ενώ η χρήση δαπέδου από δρύινο σκληρό ξύλο τους ενοποιεί.

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας. 

Team leader @Petros Fragopoulos – Interior designer

Architect @Maria Kyroudi

Civil Engineer @Anastasia Fragopoulou

Φωτογραφίες: Giorgos Sfakianakis